úterý 29. května 2012

Ach ta paměť

Dnes bych se chtěla blíže podívat na další specifikum hraní her na hrdiny na netu. To, co odehrajete při hraní na živo během pár sezení, se na Abarinu a jiných herních serverech hraje týdny, měsíce a někdy i roky. A tak zatímco při živém hraní není problém si většinou zapamatovat, kterou že paži to máte zraněnou, co vám před chvílí prozradil hostinský, či jak přesně znělo zadání úkolu, při hraní na netu to kolikrát problém je.

Většinou, když píšete příspěvek, nemyslíte na to, že byste si měli takové věci poznamenat. V tu chvíli je přece všechno jasné a vy víte, co a jak. Pak ale uplyne několik týdnů, či jiný časový úsek, a vy marně lovíte v paměti, cože se přesně v tu chvíli odehrálo a nastává vracení se zpět v příspěvcích a hledání. To tedy v tom lepším případě a při zodpovědnějším přístupu. Jinak prostě něco napíšete – a ono to nějak dopadne.

Jistě, dopadnout to může celkem dobře, pokud se nedopustíte moc velké logické chyby. Ono jde celkem přehlédnout, že jste měli meč položený vedle sebe na stole a najednou odcházíte s ním u pasu. Také to, že najednou je zraněná levá paže místo pravé asi dějem v jeskyni moc nezamíchá. Ale pokud si třeba nedáte pozor na pohyb ostatních postav a začnete se bavit s někým, kdo na daném místě už nějakou dobu není, to už je problém.

A úplně nejlepší je, když podobné zmatky dělá sám PJ, tedy člověk, který má přece dokonalý přehled a ví přesně, co a jak. Tedy měl by vědět. Je to taky jen člověk a tak i PJ bychom měli nějaké ty drobné nesrovnalosti odpustit. Zvlášť, pokud se jeskyně hraje už několik roků – a věřte, že takových jeskyní je na Abarinu dost.

Takže, pro omezení takových kiksů bych doporučovala dělat si poznámky. Pro PJ povinnost, pro ostatní alespoň samozřejmost poznačit si opravdu důležité věci. Stejně se tím pravděpodobně nevyhnete dodatečnému hledání a zjišťování, protože můžete vsadit boty, že pokud si při psaní příspěvku řeknete: Tak tohle si značit nemusím, to určitě nezapomenu, tak přesně tuhle informaci budete za pár měsíců lovit v paměti a v příspěvcích.

Ale jako většinou, i zde musím připomenout zlaté pravidlo. Hrajeme, abychom se bavili a ne abychom se dohadovali o prkotinách. Takže jsem pro takové malé nesrovnalosti vzniklé selháním paměti tolerovat. Ono je stejně možné, že si jich nikdo ani nevšimne. Jen, pokud si občas jeskyni pročítáte, asi si jich všimnete a uvědomíte si je. Myslím si, že ani v takovém případě vám celkový dojem s jeskyně moc nepokazí, stačí se jen nad nimi pousmát a mávnout rukou. Ostatně, většinou s nimi už stejně nic udělat nejde, snad jen slíbit si, že si příště dáte větší pozor.

= Janika =

2 komentáře:

  1. Nevím jak vy ostatní, ale tento nešvar znám osobně opravdu velmi dobře :D Zejména pak ve své jeskyni dost často hledám jak to vlastně bylo (na druhou stranu je pro mě zase příjemné jeskyni procházet a hledat, mnohdy to na mé tváři vyvolá spokojený úsměv)... :)

    Melker

    OdpovědětVymazat
  2. Pravda , mnohokrát se mi to stalo i realně že moje herní kolegyně vražedkyně už někoho ,,vraždila,, a ja si spokojeně nevšim že odešla a chvíly jsem na ní mluvil . To pak vidíte přehlídku ,,:O , :O, :O, přesně takových xichtíků.

    OdpovědětVymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)