neděle 1. dubna 2012

Výstava - Střeva měst

Hrajete rádi různé lupiče, zlodějíčky, sicco... no prostě ty, co využívají různé podzemní chodby, kanály atd.? A víte, jak vůbec takové kanály měst vypadaly? Na výstavě s příznačným názvem "Střeva měst" to můžete zjistit.



Výstavu můžete shlédnout od 5. 4. 2012 do 6. 5. 2012 v Muzeu východních Čech v Hradci Králové

Výstava Střeva měst vyrovnává tematický deficit fenoménu kanalizace - prezentuje kanalizaci nejen v urbanistických, ale i v kulturně-historických a kulturních souvislostech.

Výstava bude otevřena od 5. dubna do 6. května 2012 denně mimo pondělí vždy od 9.00 do 17.00 hodin.

Výstava Střeva měst má za úkol rehabilitovat fenomén kanalizace a vrátit mu ztracený a opomíjený podíl na vzniku moderního velkoměsta. Cílem je ukázat podceňovanou roli triumfu inženýrství 19. století při utváření prostorové skladby měst v 19. a 20. století. Výstava prezentuje kanalizaci nejen v urbanistických, ale i v kulturně-historických souvislostech, doložených knihami z historického fondu NTK.

Těžištěm výstavy je prezentace nejvzácnější knihy o kanalizaci z historického fondu NTK Die Canalisation von Berlin od tvůrce urbanistické struktury německé metropole Jamese Hobrechta. Svá díla vystavují také další autoři, spjatí s tématem: Viktorie Rybáková (alias Diamant Popelka), Daniel Hrdý, Miroslav Urban, Jindřich Špicner, Viktor Karlík a Michal Cihlář. Podivuhodný podzemní systém nabízí nejen architektonické skvosty (např. klenební systémy), ale také literární, filmové a jiné spojitosti. Součástí výstavy je katalog, který přináší text o kanalizaci a dobové kanalizační literatuře z historického fondu Národní technické knihovny a rozšířenou verzi výtvarné složky výstavy.

Výstavu Pořádá Národní technická knihovna a Muzeum východních Čech v Hradci Králové.

Výstavu zahájí MUDr. Zdeněk Fink, primátor města Hradec Králové, ve středu 4. 4. 2012 v 17.00 hodin.

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)