neděle 29. dubna 2012

Vendelínovy patálie: Kouzelné slovíčko „POKUD“

PJská Akademie skončila a pár lidí se mě ptalo, jakou "poradnu" mám v plánu tentokrát. Zarazila jsem se. "Já ale přece žádné takové plány nemám. Proč bych měla někomu radit? Vždyť každý si hraje po svém a navíc každý dělá chyby, i já. Tak proč bych zrovna já měla poučovat?!" 

Uběhlo pár dní a ta myšlenka s poradou mi vrtala v hlavě. Jasně, každý občas udělá něco, co by šlo udělat jinak, možná líp. Ale byla by takováhle „poradna“ vůbec k něčemu? Nu, za zeptání nic nedám. Nažhavila jsem ICQ několika zkušeným PJům a nestíhala jsem se divit, kolik nešvarů mi dokázali popsat. „Tak jo, dobrá, vezmu si ale k ruce fiktivního Vendelína, který to všechno schytá za mě!“

A tak vznikla rubrika: Vendelínovy patálie, která se bude věnovat vám, hráčům, a ve které možná najdete inspiraci, jak hrát ještě líp, abyste se lépe pobavili vy i vaši spoluhráči! 

Vendelínovy patálie: Kouzelné slovíčko „POKUD“

„Došli jsme po úzké, prašné pěšině až k  úpatí skalního masivu. Ústí jeskyně nebylo těžké najít. Zevnitř na mě dýchnul zatuchlý chlad. Podívám se tázavě na Grena, našeho vůdce. Pokud vyrazí dovnitř, rychle zapálím pochodeň a vyrazím hned za ním. Obezřetně si prohlížím stěny a dávám pozor na jakoukoli stopu, která by naznačovala nedávnou přítomnost skřetů. Pokud se rozhodne ještě vyčkat, zůstanu venku a posadím se na velký balvan.“ 

„Co tím myslíš, Vendelíne?!“ vyštěkl podrážděně PJ na jednoho z hráčů.
„No tak. Pokud tam půjde, půjdu za ním. A pokud si to rozmyslel, zůstanu raději venku.“ vysvětluje Vendelín s andělským klidem ve tváři. Vždyť je to přece jasné! Nechtěl zdržovat děj, ale neví, jak se spoluhráč rozhodne. Proto raději nabídnul hned několik variant, co může jeho postava udělat. Laskavý čtenář už si pak tu správnou zpětně vybere.

Vypadá tak nevinně a přitom dokáže nadělat tolik zmatku. Slovíčko „pokud“ je praktické a díky němu se můžeme připravit hned na několik variant. Co to ovšem udělá s dějovou linií? Roztříští ji to. Rozhodnutí, co udělá Gren, teprve padne. Proč tedy Vendelín už teď píše, co všechno by jeho postava mohla udělat? Vendelíne, může se stát, že v tu chvíli vám spadne na hlavu meteorit. Tuhle variantu jsi opomněl! 

Vendelínův blbníček aneb zápisník zkušeného hráče:
1) pozor na slovíčko „pokud“ – je zbytečné reagovat na něco, co se ještě nestalo

= Niniane =

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)