neděle 1. dubna 2012

Původ Aprílu

Apríl zná snad každý z nás. Každý alespoň jednou v životě někoho na 1. dubna napálil nějakým tím nevinným žertíkem. Ale kde se tento prazvláštní svátek vlastně vzal? To ve skutečnosti není vůbec jasné.

Počátky se většinou uvádí někdy v 17. století. Přímo v České republice pak v roce 1690. Podle křesťanského výkladu apríl souvisí s narozeninami Jidáše, který se měl právě 1. dubna narodit. Protože zradil Krista, nesmí se tento den údajně věřit všemu, co se řekne nebo stane.
Jiní ovšem pokládají toto vysvětlení za značně násilné a aprílové žerty vysvětlují jako odraz proměnlivosti počasí v tomto měsíci. I takové zdůvodnění však kulhá. Aprílové žertíky jsou celoevropským jevem, který se dodržuje i jižně od Alp, kde je přitom měsícem proměnlivého počasí březen. Pokud by tedy zdůvodnění sedělo, museli by se Italové a Španělé vyvádět aprílem už 1. března.

Většina lidí zabývajících se touto otázkou vidí původ aprílu spíš v tradičních zvycích kolem zemědělského přelomu roku, tedy nového kultivačního období. V dávných dobách byly ostatně až Velikonoce vnímány jako začátek nového roku. Duben byl v Evropě považován celý za zlomový, a proto se slaví jak jeho první den, tak i poslední v podobě "čarodějnic".

Zatímco aprílové žerty na 1. dubna mají spíše intelektuální charakter a útočí na schopnost rychle se orientovat, co je pravděpodobné a co ne, vztahují se k čarodějnicím žerty spíše hrubějšího zrna, páchané jakoby zlými duchy, kteří se zlobí, že ztrácejí svou zimní moc.

Kult aprílu pěstují v moderní době zejména média. Na denním pořádku jsou novinové kachny v podobě seriózně se tvářících zpráv. I nejmenší lokální deník považuje za povinnost vyvést své čtenáře a informuje o odstřelu komína místní továrny, záchraně bortícího se mostu či nečekaném příjezdu některé z hvězd do místní diskotéky. Zájemci, kteří se nahrnou ke sledování těchto pozoruhodností, však narazí pouze na novináře, kteří tak mají příležitost referovat v dalším vydání o tom, kolik lidí se nechalo napálit.

Jeden z nejznámějších novinářských aprílů, na který naletěl dosud snad rekordní počet lidí, je zpráva jistého durynského deníku z počátku 20. století, že kvůli přebytkům ve státní kase budou úřady vyplácet zpět část daní; kdo si pospíší, bude mít své jisté. Nával před úřední budovou byl 1. dubna skutečně masový a zabarikádovaní úředníci jen s obtížemi odráželi požadavky davu na vrácení přeplatků.

Dalším povedeným je kachna od BBC, podle které experti přišli na to, že rodiče slavného britského spisovatele Williama Shakespeara byli Francouzi a tudíž má francouzské kořeny, načež byly uveřejněny rozhovory s francouzskými odborníky, kteří už plánovali mu ve své zemi vystavět několik pomníků.
Dále například belgický deník La Derniere Heure napsal, že slavný Lví pahorek u Waterloo bude srovnán se zemí, "jelikož kazí krajinu". Bude znovu navršen o něco dále - k velké radosti francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, jenž už má "plné zuby toho, jak je stále připomínána ona porážka".

A jeden z dobrý se také povedl firmě Google. Ta oznámila, že se přejmenuje na Topeku podle města v Kansasu - Topeka v jazyce zdejších indiánů znamená "místo vhodné k vykopávání dobrých brambor". "Myslíme, že náš internetový vyhledávač je jedno z nejlepších míst pro vyhrabávání informací", vysvětlil zcela vážně internetový gigant.

To, že je 1. duben "svátkem všech bláznů", je všeobecně uznávaná a skoro po celém světě rozšířená tradice, která si pro svůj charakter stále drží svůj punc. A myslím, že jen tak v zapomnění neupadne.

Pokud budete chtít, můžete se s ostatními podělit o své zážitky s 1. dubnem, případně říct svůj názor na tento svátek :) .

= TruxXerus =

1 komentář:

  1. Přestože sám nepatřím k těm co by by vymýšleli a následně prováděli aprílové žertíky, rád jsem si tento zajímavý článek přečetl a u těch příkladů aprilových kachen jsem se opravdu pobavil.

    Morr

    OdpovědětVymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)