neděle 1. dubna 2012

PJská AKADEMIE /6. díl/

Vážení a milí. Je to tu! Velké finále! Je to paradox, že naše finále je pro hráče vlastně začátek všeho. Už vám totiž chybí jen kvalitní verbíř neboli verbířská kancelář, který vám zajistí příliv nadšených, aktivních a všehoschopných hráčů, kteří vámi pečlivě připravované jeskyni vdechnou život.

Jak jsem psala, vše je hotovo. Teď z toho už jen připravíme malou ochutnávku. Co budeme potřebovat?

• ždibek tajemna z úvodního příspěvku
• špetku upřesnění
• hrst technických detailů
• a na závěr třešinku v podobě pozdravu od PJe

Verbíři mohou vypadat různě a taky, co kus, to originál. Jedno by ale měli mít společné – čím lépe udělaný verbíř, tím větší procento kvalitních hráčů, které oslovíte, a půjdou hrát právě k vám.

TÉMA:

Verbíř

OBSAH:

Co by nemělo chybět:

• Obecné nastínění děje – můžete zkopírovat část úvodního příspěvku nebo napsat krátké shrnutí, které napoví, o čem to vlastně bude

• Stručná „přihláška“ adresovaná už přímo postavám – upřesněte, kde v příběhu mají své místo postavy, co se od nich očekává (např. vaším úkolem bude… nebo král hledá dobrodruhy, kteří…) Tohle může vyplynout i z toho obecného nastínění. Jen aby hráči pochopili, co vlastně budou hrát.

• Podmínky pro přijetí – tohle vám ušetří spoustu času a nedorozumění, když se vám začnou do středověkého fantasy hlásit upíři a vlkodlaci nebo vám někdo pošle jen přihlášku typu „vezmeš mě?“ – stačí stručně, v bodech např.:
- CV
- přípustná povolání (event. výslovně zakázaná)
- přípustná rasa (event. co tam určitě být nemůže)

• Technické detaily – jak často se bude hrát, jakým způsobem (RP, GURPS, atd.), kam poslat CV, kolik hráčů se do jeskyně nabírá, pokud už máte připravené fórko k jeskyni, můžete sem dát na něj odkaz a upozornit, že tam najdou hráči další detaily

• Rozloučení – něco jako že se na hráče těšíte a na co se zase můžou těšit oni (napínavý příběh, překvapení, drsnou řežbu, atp.) popř. kontakt na sebe (ICQ, Skype, atd.)

NA CO SI DÁT POZOR:

- moc nebo málo – verbíři typu „beru všechny“ nebo naopak 2 strany A4 slitého textu moc lidí nepřilákají. Chce to tak akorát.

- přehlednost – i dobrý verbíř může zapadnout, když se slije do monotónního bloku písmenek. To se nechce číst, už když se na to podíváte. Zkuste použít členění na více odstavců (pozor, pro řádkování je potřeba používat tagy < br>), používejte barevné písmo, tučné nebo kurzívu. K zahození také nejsou odrážky (tag < li>).

- pravopis – vím, opakuju se, ale pro mě osobně je to jedním z kritérií. Když je text více méně bez chyby, lépe se to čte a hrubky neruší. U verbíře bych to nenechala jen na Wordu, ale dala bych to ještě někomu přečíst. Přeci jen: verbíř je něco jako vaše vizitka, a každý přece chce být aspoň v začátcích za inteligenta! ;o)

Tak, finále máme za sebou a já bych se s vámi ráda za rubriku „PJská akademie“ rozloučila. Doufám, že aspoň některé rady nebo tipy vám pomohly, a že i díky PJské akademii budou na Abarinu vznikat stále nové, kvalitní a napínavé příběhy, díky kterým budeme moci popustit uzdu své fantazii a skvěle se bavit.

PJská akademie končí, ale pokud byste měli cokoli na srdci, přijďte se o to podělit do naší „Jeskyně pro začínající PJe“ nebo se můžete svěřit přímo mě, do abarinské pošty.

Děkuji za vaši přízeň a přeju vám hodně fantazie, nadšení a trpělivosti. A hlavně hodně zábavy!

= Niniane =

4 komentáře:

  1. Tahle rubrika je pro začínající hráče, zejména pak PJ, velmi cenná a potřebná. Všem ji doporučuji přečíst. A to nejen těm, kteří teprve začínají, ale i těm, kteří už nějaký ten pátek hrají. Ono myslet si, že už vím a znám úplně všechno by bylo chybou a člověk si to může dovolit tvrdit teprve až po té, kdy si přečte všechny díly PJ-ské akademie... :)
    Díky Nin! :)

    Melker

    OdpovědětVymazat
  2. Musím říct, že i mně se tahle rubrika moc líbila.
    Pro každého PJ mi přijde zajímavá a podnětná. Pro začínající PJ by to pak mělo být něco jako povinná četba. Navíc se to moc hezky četlo, na každý díl jsem čekal s potěšením. :-)
    Tleskám ve stoje a díky za krásné počtení! :-)

    Lišák

    OdpovědětVymazat
  3. Pánové, děkuji oběma za krásná a hřejivá slova chvály. Vznesla jsem se na pomyslném obláčku a opájela se pocitem užitečnosti! ;o) Tohle vždycky potěší a budu se snažit, aby i mé další činění v NAMRU bylo k širokému užitku lidu abarinského. ;o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělé dílko! Klidně se vznášej, zasloužíš si to. K poslední "verbířské" akademii bych dodala jen jediné: "Pozor na arogantní verbíře! Tak nějak jsem si všimla, že pokud verbíř vyzní arogantně, zůstane bez hráčů. Očividně to lid abarinský nemá rád." :o)))

      Marín

      Vymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)