neděle 29. dubna 2012

Jeskyně na motivy...

Jeskyně Dragon Age

Jako první v naší nové rubrice bych vám ráda představila jeskyni Dragon Age a to prostřednictvím rozhovoru s její současnou PJkou Marín.
Byla založena na motivy stejnojmenné počítačové RPG hry. A o co ve stručnosti v této hře jde?

Ferelden. Království Thedasu, ve kterém právě propuká Nákaza. Hordy zplozenců vyráží na povrch vedeni Arcidémonem, drakem, prastarým bohem, poskvrněným Nákazou. Tuto hrůzu mohou zastavit jen Šedí strážci s tebou v čele. Nepočetná skupinka na krku s obviněním ze zrady a smrti krále má šanci spolu s těmi, kteří jsou ochotni se přidat a pomoci zachránit svět. Intriky, boje, získávání spojenců s dovoláváním se na staré smlouvy. Takový je svět a příběh Dragon Age.
A také úžasná atmosféra, překvapivé momenty plné emocí, skvěle propracované interakce s vedlejšími postavami, včetně milostných vztahů.
Vím, že jsem toho o hře nenapsala moc. Ale to ani není účelem tohoto článku, představit tuto hru. Zahrajte si ji – a uvidíte sami.



Než se začnu ptát na samotnou jeskyni, chtěla bych se tě zeptat na hru, podle které byla jeskyně založena. Co tobě samotné se na hře líbilo nejvíc?
Byla to jedna z mála her, které jsem dohrála do konce a s nadšením, jednak se mi líbila grafika - nesnáším maličké postavičky mrnící se na monitoru - a pak příběh a neuvěřitelná propracovanost toho světa, včetně kodexů obsahujících historii Fereldenu, pověsti, příběhy jednotlivců... Dokonce i nějaký recept se tam mihnul ;)
No a další velké plus aspoň pro mě, bylo to, že jsem mohla ovládat postavu myší, nesnáším trojrozměrný pohyb, takže ze spousty her se mi chce zvracet a tohle u DA nehrozilo. Takže jsem si to opravdu užila. ;)

Jak se ty sama díváš na jeskyně na motivy známých příběhů? Co tě na takových jeskyních láká?
Kladně. Ono vytvořit fungující svět není jednoduché. Takže ti to výrazně ulehčí práci. ;)
A pak... máš určitou linii, která tě může vést, a přitom se jí nemusíš křečovitě držet. Na druhé straně obdivuji nesmírně ty, kteří takový fungující svět vytvoří a dokáží udržet při životě. Klobouk dolů.

Ano, v jeskyni Dragon Age odehráváme příběh tak, jak probíhal ve hře. Proto zrovna tenhle způsob hry? Ale o i pro znalce hry se najdou určitě nějaká překvapení, že?
Ano, v Dragon Age se držím původního konceptu hodně, protože ten svět dobře znám a také proto, že to tak Tartar nastavil, což ctím. Občas tam něco přidáme, aby se hráči nenudili, a občas něco zamotáme trochu jinak. V Baldur's gate je to daleko těžší, protože se ji snažím hrát současně s jeskyní a moc teď nestíhám... takže si musím hodně vypomáhat vlastní fantazii, která samozřejmě za tvůrci hanebně pokulhává. ;)
Tak tedy s tím výrokem o tvé pokulhávající fantazii těžce nesouhlasím ;)

Jak jsi naznačila, převzala jsi tuhle jeskyni od Tartara, věřím, že toho rozhodnutí nelituješ?

Ehm... No.. .a tak dále ;)
Převzala jsem od Tartara všechny jeho jeskyně a on si otevřel novou, s omezeným počtem hráčů, aby stíhal. Přijali ho na školu a dostal se tak do časového presu a protože nám oběma bylo těch jeskyní líto... Takže určitě nelituji. Ani trochu. Bylo by mi to žinantní už kvůli hráčům, a že tam máme skvělé hráče. ;) Takže volba byla jednoduchá. Stejně jsem se na chodu těch jeskyní víceméně podílela už dlouho.;)
A my jsme rádi, že jsi nás a naše postavy nenechala ve štychu ;)

Znalost samotné hry, respektive jejího zahrání, nebylo podmínkou pro přijetí do jeskyně. Nemyslíš si, že hráči, kteří hru nehráli, jsou tak trochu znevýhodněni?

Hráči, kteří hru znají, jsou v určité výhodě, to uznávám, ale snažili jsme se vždycky, aby to bylo hratelné i pro ty, kteří hru neznají, a je jich v jeskyni dost. Proto příspěvky doplňuji různými obrázky. Snažím se hráčům svět přiblížit co nejvíc a také proto máme docela obsažné fórko, aby tam své informace našly. A i kdyby to nestačilo, tak jsem vždycky ochotná cokoliv dovysvětlit nebo poradit.

V jeskyni hraješ skoro všechna CPčka – postavy, které ve hře vystupovaly. A z toho většina je nedílnou součástí družiny, takže je třeba za ně hrát stále. Jak se ti hrají postavy, které jsou předem jasně dané a definované – a mezi ostatními známé?
Hehe, obávám se, že množství těch CP bylo tak trochu neplánované. Kvůli CPčkům v Dragon Age jsem se dostala na Abarin. Tartar mě uprosil, abych vzala v jeho jeskyni Lelianu a časem mi přifařil i Morrigan. Takže jsem měla dvě. On si udělal Alistaira a Stena, tudíž jeho odchodem mi zůstali na krku i ti dva. A protože další a velmi důležité CP hrál Stařec, který je momentálně indisponován, musím zaskakovat i za něj, což jak víš, není vůbec jednoduché. Nahradit Starce prostě nejde a jeho Wynne... no to je klenot mezi postavami. Každopádně to má své výhody i nevýhody. Máš jasně daný rámec postavy a zároveň tě právě tenhle rámec docela svazuje. Ale protože tam máš Zevrana, další CP z Dragon Age, tak tohle jistě víš a můžeš potvrdit.;) Tak mě tak napadá.... ještě bychom měli sehnat trpaslíka a máme je všechny.;)
Uff to je moc dlouhé, když tak to proškrtej ;);)
No ano, ptala jsem se taky právě pro to, že se Zevranem občas tak trochu bojuji ;)

Jeskyně byla založena v létě roku 2010 a v současnosti má přes 3300 příspěvků. Spousta jeskyní má problémy s tím, že moc rychle nejedou. Co je podle tebe za úspěchem téhle jeskyně?

Bojuješ výtečně! ;) Myslím, že hráči… Sešla se nám tam skupinka opravdu dobrých hráčů, kteří si vytvořili postavy, které je baví a vdechli jim život, a když něco žije, jde to pak samo. Aspoň myslím.. A za to, že Dragon Age už dva roky jede, patří jednoznačný dík právě jim ;)
A taky zato, že blahosklonně tolerují mé občasné výpadky kvůli dětem ;)

Takže jsi jako PJka spokojená s výkony hráčů?
Ale jdi ty lumpíku! ;);)
Tak ju, seriozně.
To rozhodně. Jsou skvělí a fajn je, že je s nimi výborná komunikace i po ICQ, takže se na hodně věcí domluvíme a ono se pak hraje daleko líp. Navíc jsou aktivní a zároveň tolerantní vůči mému věčnému nestíhání, takže já nemůžu jinak než chválit chválit a chválit.

A na závěr – co bys jeskyni Dragon Age – a taky nám všem popřála do budoucnosti?
Dragon Age bych asi přála, aby nám tahle herní i mimoherní komunikace vydržela a abychom tuhle skvělou družinu udrželi aspoň do té doby, než nakopeme Arcidémonovi zadek ;) 
A ostatním… aby se jim v jeskyni taková družina sešla a dokázali se přenést přes občasné neshody jednotlivých hráčů.;) Pak nám ten Abarin bude sloužit jako skvělá zábava ;)

= Marín a Janika =

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)