úterý 28. února 2012

Smršť otázek pro zvídavé Abariňáky

Na stůl dopadla složka plná dokumentů. Opět, jako již tolikrát, je tady prácička pro detektivní agenturu Smršť a synové… a dcery. Prsty probírají jeden papír za druhým a oči kloužou po jménech. Á,tady to je – Tirian. Tak si na něj posvítíme!

Tentokrát padl los na tebe. Pojďme nejdříve zavzpomínat na tvé začátky. Vzpomínáš si ještě na své první chvíle na Abu?
Hi hi, jak bych mohl s mou sentimentalitou zapomenout. Moje první jeskyně byla Cesta do nitra země, vedená Morghotem. Bohůmžel, tam jsme se pohádali. No, spíš já jsem byl ješitnější než by bylo zdrávo, a tak jsem pak z jeskyně vystoupil.
Jó a bylo to nějak v rozpětí září- listopad 2010, teď si nepamatuju, kdy přesně jsem na Abarin přišel.

Jak tak poslouchám, nebyly to začátky zrovna nejšťastnější. Snad po tomhle rozjezdu nastaly lepší časy. Ale předpokládám, že ano, když jsi na Abarinu zůstal.
Ó, to ano. Zprvu jsem založil novou jeskyni, která ovšem stála. Taky jsem vstoupil do jedné jeskyně (Svět), vedené spoluhráčem, to bylo ještě předtím, než jsme se pohádali. Po hádce jsem se tak trošku naštval a jeskyni trošku popohnal dopředu. Pak jsem vstoupil i do dalších jeskyní, třeba Sultánův žert, anebo ještě do jedné, tu jsem měl velmi rád, bylo to o tom, že jste tam vedli "denní život".
Tak si říkám, nepřináším já PJům smůlu? Svět skončil, Sultánův žert skončil,...

Být tebou, určitě bych si nesypal popel na hlavu. Takový osud potkává mnohé jeskyně. Každý, kdo tu už nějaký ten pátek je, ví, že je štěstí, když se podaří zapojit do jeskyně, která vydrží.
Každopádně by mě zajímalo, jestli to byla náhoda, že jsi Abarin objevil nebo jsi cíleně hledal on-line hraní DrD?
Rozhodně cíleně.
To byly jednou prázdniny, u babičky, a tam jsme s kamarády jen tak povídali, když nám jeden řekl o Dračím doupěti. Zprvu jsme nevěděli, o co jde, ale pak mě to chytlo. Jakmile prázdniny skončily, tak jsem hledal "Dračák" všude kde to šlo, protože v reálu si se mnou nikdo nechtěl "jít probojovat cestu lesem".

Jak hraní na živo tak on-line má svá specifika. Bylo po živém hraní něco, co tě na on-line hraní nějak zásadně překvapilo? Ať už v tom dobrém či špatném?
Snad jen to, kolik lidí tu je a taky že ne všichni jsou tak mladí, jak se vždycky ve filmech zobrazuje.

Jo, jo. Věkové rozpětí je tu opravdu velice široké. Fantazie se na věk nedívá. :-) A když už jsme u té fantazie, nedá mi to se nezeptat… jaké světy a dobrodružství jsou blízké tvému srdci?
Já jsem rozhodně klasickej "středověkář", ale teď bych rád zkusil i něco z období klasicismu či druhé světové války.

Snad se ti přání splní.
Já se ale vrátím ještě k tomu středověku a dobrodružstvím. Co si vlastně představuješ pod označením klasickej "středověkář". Máš na mysli klasickou fantasy nebo opravdu reálný středověk?
Spíš takovou tu fantasy plnou nestvůr, které v reálu snad nikdy nepotkáme, a taky plnou magie. Nicméně neopovrhuji žádným stylem středověku (pokud to není středověk ala Zabij nebo budeš zabit – takové ty příběhy ze stok plné "mafie", korupce a tak…)

Takže máš raději nějaké epické dobrodružství než to, které by bylo plné intrik?
Ano, mám. Ale ty intriky taky nejsou k zahození (pokud to není ve stylu "Však já tě jednou nějak zapíchnu ty…“).

A co postavy?
Co s nima?

Máš nějaký typ postav, který bys mohl označit za svůj oblíbený?
Elf mág. Tomu nikdy neodolám, ale zkoušel jsem i barda či "mlátičku". Škoda jen těch jeskyní, které předčasně skončily.

Říkáš mág, hmm, to by mě zajímalo, jak se díváš na magii v DrD. Používáš koncept z pravidel nebo raději vytváříš vlastní teorie fungování magie, vlastní kouzla apod.?
V magii jsem rozhodně jen na svých vlastních představách. Ale pokud se mi líbí příběh, klidně se držím povinných pravidel.
Vždycky když jsem se u babičky nudil, tak jsem vymýšlel nové mapy, kouzla a příběhy. Dokonce jsem měl svoji chýši, která sestávala z křesla, z jedné strany opěradlo, z druhé strany hromada polštářů, takže když se přes to všechno dala deka, tak to bylo moje malé doupátko.

Zmínil jsi, že vymýšlíš příběhy (a že jsi i nějakou jeskyni na Abu měl). Takže tě na Abarinu v současné době můžeme potkat i jako PJ nebo jen jako hráče. A co je ti bližší? Vést jeskyni, splétat příběh nebo se účastnit dobrodružství jako hráč?
Rozhodně se účastnit dobrodružství jako hráč. PJjovat je občas opravdu časově náročné, obzvláště takhle po netu. Čímž nechci říct, že se mi PJjování nelíbí! Jen že je to občas fuška, ale občas to dokonce stojí za to.
A menší poznámka - jeskyně stále jede.

No tak šup, pochlub se. Co je to za jeskyni?
Jeskyně 12 bran.
Je trochu inspirovaná mým hraním na Andarii, ale jen tím nápadem, prostory jsou velmi rozdílné. A konec… ten je docela překvapující, se mi zdá. Nicméně stále přemýšlím, jestli by to nebylo lepší tak či onak. Ale to myslím že každý, dokud na tu situaci konečně nedojde, že?

A ono i hráči dokážou překvapit a naservírovat ti nové, alternativní konce, když něco nepěkného (i pěkného) vyvedou.
To už se mi taky stalo hned několikrát (a to jsme ještě nedošli ani do té jeskyně!).

Holt těžký to úděl PJů.
Když se ochomýtáme kolem tvé jeskyně, prozraď mi ještě, jak jsi na tom s tvorbou příběhu. Jak moc si dobrodružství připravuješ? Máš nějakou kostru? Nebo jen nosnou myšlenku a raději improvizuješ?
No… Přihlásil jsem se do Jeskyně pro začínající PJje. Tam mi Morghot (tak hodný je!) pomohl se zkvalitněním příběhu, avšak musel jsem mít osnovu příběhu a na ní mi ukázal čeho se vyvarovat. Takže kostru mám.
Když o tom tak přemýšlím, tak už teďka asi budu nadávat. (Když jsem teď moderátor, vidím všechny příspěvky.) Hledat v tom tu osnovu rozdělenou do několika příspěvků, poslaných Morghotovi nepravidelně… hi hi hi.

Ale abychom se netočili jen kolem hraní DrD a Abarinu. Ten, kdo pročítá pravidelně fórko SPAM zaznamená, že jsi tam jedním z pravidelných psavců a že mezi tvé velké koníčky patří hudba (to napoví i tvá fotka). Tak copak nám k tomu prozradíš ty sám?
Ano, hudbu já rád. Obvykle klasicismus, ale občas i nějaký "Der grimmig Tod mit seinem Pfeil", tedy středověké písně, třeba skupina Corvus Conrax má jednu takovou pěknou...
Někdy do toho přimíchám i trochu Romantismu alá Dvořákovy Slovanské tance či Lisztového Mazeppu, či Uherské tance.
Prostě u mě vedou Mozart, Dvořák, Liszt, občas něco toho středověkýho. V případě pocitu prázdnoty hudba z Amelie z Montmartru. Jo, a abych nezapomněl na pochody! Ten nejlepší Alte Kameraden, poté taky mám rád Könninggrätzer (snad jsem to napsal správně) a Castaldo.

A teď ještě info ke tvému vlastnímu hraní. Na co přesně hraješ? A jak moc důležité je hraní ve tvém životě?
Hraju na trubku od... páté třídy, takže už čtvrtým rokem. Z toho třetím chodím do Velkého Dechového Orchestru (VDO), druhým do Kvintetu, a prvním rokem taky hraju ještě s jedním trumpetistou Sonatu vespertinu (Poslechněte si to, je to pěkný!) se Smyčcovým Orchestrem (SO).
A teďka bych rád na konzervatoř, zrovna teď s učitelem řešíme, jak vyřešit konzultační hodiny, protože je nechce mít před soutěží, aby mi třeba p. uč. z konzervatoře neporadil něco jiného.
Jo, zmínil jsem se o soutěži. Tentokrát už krajský kolo. V předchozích dvou první místa (oproti minulým létům - myslím že to bylo zrovna když jsem na trubku začínal, byl jsem po nemoci a byl jsem rád že jsem někde cestou nespadl a uhrál jsem to, no bylo z toho pěkné poslední místo).

Budu držet palce, ať ta konzervatoř klapne.
A krom hudby (které musíš jistě věnovat hodně času) máš ještě nějaký koníček?
Projíždění map a atlasů světa, čtení učebnic dějepisu (vlastně čtení celkově, teď čtu Edu Alu Poů - moje zkomolenina Edgara Allana Poa). Dále hraju jen tak "podomácku", nijak soutěžně, šachy. A taky občas projedu životopis nějaké slavné osobnosti (rozhodně ne z moderní doby, spíš nějakého takového Sokrata, Aristotela, Caesara, Mozarta,...)

Opravdu pořádně časově vytížen.
No, dá se říct, hehe, ale to je opravdu jenom když nemám co dělat.

Jsme na konci. A tak jak bývá zvykem, máš tady prostor pro pár slov závěrem.
No, obvykle někdo dává nějaké heslo a tak, že? Tak to abych nějaké vybral...

Heslo není podmínkou, stačí třeba i vzkaz pro abariňáky.
Tak heslo třeba: Neponižuj se, nepovyšuj se a bude se ti (možná i v dnešní době) dobře dařit.
A nějaký vzkaz? Tak třeba: Pilně piště příspěvky, ať nám to tady nestojí a nejsme pro vostudu, no né?

= Tirian a Morr =

/Zajímala by vás Smršť s osobou, která ještě nebyla "vyzpovídána?" Neváhejte a napište svůj tip do NAMRO fóra. /

1 komentář:

  1. Velká poklona.
    Prvně autorovi Smrště, Morrovi. Výborně odvedená práce, slast pro mé oči, ať už v obsahu, tak i v pravopisu.
    V druhé řadě pak Tirianovi. Je vidět, že ses velmi vypsal a díky četbě, právě středověkých knich (jak zmiňuješ), jsi nabyl velmi široké slovní zásoby. Od té doby, co jsem si pročítal tvé příspěvky minule, to je ohromný skok.

    Pokud jde o tu hádku v jeskyni "Cesta do nitra země"
    Tirian s DrD začínal a s něčím nesouhlasil a pohádal tam s ostatními spoluhráči, ne se mnou. ;)

    Ať se daří!
    Morghot Lentilky 4ever!

    OdpovědětVymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)