úterý 28. února 2012

Knihy, které by neměly zapadnout... Nonstop

Plížil jsem se potichu k otvoru, kudy ti čtyři muži sestoupili. Pravidelný čtvercový otvor obrůstaly šlahouny a z nižší paluby prosvítalo světlo. Lehce jsem se naklonil, abych viděl, co se bude dít. Muže jsem však neviděl. Jejich hlasy ale dávaly tušit, že nebudou daleko.
Opatrně jsem sestoupil po žebříku o palubu níž a ihned jsem se skrčil ve stínu. Stačilo pár kradmých kroků a uviděl jsem je, ti muži se od členů našeho kmene na pohled opravdu nelišili, ale měl jsem na paměti varovná slova kněze. Nenechte se ošálit, jsou to zvrácené stvůry!

Debutový román Nonstop britského spisovatele Briana Wilsona Aldisse, který vyšel poprvé již v roce 1958, můžeme směle zařadit mezi klasiku sci-fi literatury. A přestože už je to od jeho vzniku pěkná řádka let, neztratil tento román svůj lesk a stále nám má co nabídnout.

Je to příjemné oddychové čtení, které však zároveň nutí k zamyšlení.

Vypráví nám o osudech lidí na velkém kosmickém korábu, jehož let trvá už několik generací. Paluby se změnily na džungli, lidstvo se rozdrobilo na kmeny ovládající jednotlivé paluby a v každodenním boji o přežití vyprchala moudrost předků. V myslích lidí ale přežila spousta neuvěřitelných báchorek a pověr.

Jen starý kněz, který si přisvojil pradávné plány lodi, má mlhavé tušení, jaký je svět, ve kterém žijí, a když je našemu hrdinovi Royovi Complainovi unesena žena, skupinka odvážlivců v čele s knězem se vydává na pouť skrz neprobádané a nekonečné paluby, nejen aby ji našli, ale také aby se dověděli víc.

A to, co byli jen báchorky a pověry, se stává skutečným…
Vydejte se i vy s hrdiny na cestu za poznáním, odhalte jejich minulost a sledujte jejich cestu vstříc budoucnosti.

ukázka 1

A když později Complain vzpomínal, jak se všechno přihodilo, uvědomil si, že netvor byl neozbrojený. Druhý Obr zbraň měl. Když viděl, jaký osud postihl jeho společníka, přikrčil se na žebříku za betonovým obrubníkem a dvakrát vystřelil. První střela zasáhla Rofferyho do obličeje. Nestačil ani vydat hlásku a sklouzl znovu pod vodu. Complain padl na břicho a začal kopat, aby ho sprška vody ukryla, ale pro dobrého střelce byl snadným cílem.

ukázka 2


„Aby se tvý ego smrsklo, Royi!“ vybuchl Marapper. „Ty zdejší nápady ti začínají lézt na mozek. Mně je to jasný, může za to ta holka – ale dej na mý slova, jen si s tebou hraje. Máš plnou hlavu laskominek, co asi schovává pod sukněmi, a pro poniky nevidíš dřevo. Vzpamatuj se, přišli jsme sem přece s vlastním cílem a pořád to ještě náš cíl je.“
Complain zavrtěl hlavou. Seděli u stolu v jídelně sami. Jídelna byla sice plná důstojníků, ale ani Scoyt, ani Vyannová tu nebyli. A Marapper ho už zase přesvědčoval, že se oba musí spolu snažit získat moc.

= Morr =

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)