úterý 28. února 2012

The Elders Scrools V. Skyrim

Zdar a sílu, tak jsem zas zpátky a se mnou i zákon… Teda vlastně ne. Mno, každopádně jsem během svého momentálního nebytí objevil naprosto famózní hru, která hravě strčí do kapsy i standartní RPG, jedná se o nové The Elders Scrools a můžu vás ujistit, jestli jste měli rádi Oblivion, Skyrim budete milovat. Hned na první pohled je tu pár nových věcí, jako třeba to, že jste zas někde jinde.

Příběh Skyrimu se odehrává na sever od Impéria v zemi Nordů s nečekaným názvem Skyrim. Hned na začátku vás odvedou na popravčí špalek... Není zajímavé, že vždy začínáte jako trestanec? No nic, každopádně, když už vám pomalu kat usekne kokos, stane se něco nevídaného… No nebudu raději dělat spoiler ;)
Oproti Oblivionu a Morowindu jsou zde zásadní změny v používání magie a boji se zbraní. Magie už není tak slabá, jako byla v předchozích dílech, tím chci říct, že pokud jste mág, bezpečně uklepete i nabušeného barbara s oboručákem. Hlavní výhoda zdejší magie je ta, že můžete používat i dvě kouzla zároveň (v každé ruce jedno) a magy vám velmi rychle přibývají zpět, aniž byste museli chlastat lektvary jako nezavření.

Dále tu máme zbraně, to znamená, že na rozdíl od ostatních Scrollů se zbraně dělí pouze na jednoruční a obouruční. No není to super? A další pecka, můžete používat dvě zbraně zároveň. Musím uznat, že se dvěma zbraněmi jste chodící mlýnek na maso, ale aby se to trošku vyrovnalo, nemůžete blokovat. Popřípadě zvolte cestu střední a do jedné ručky hoďte kouzlo a do druhé meč. Popřípadě meč a štít.

Vývoj vašich dovednosti a levelování je prakticky stejné jako u předchozích, s tím rozdílem, že tady při postupu na level si přidáte 10 bodíků buď do Hp (životy), Mágů nebo Staminy (důležité pro silné údery, běh a tak všeobecně). Při postupu na úroveň dostanete tzv. perky (další novinka), za které budete získávat poměrně slušné bonusy či schopnosti.

A další parádička, kovařina se stává skutečnou kovařinou a otvírání zámků skutečným otvíráním zámků. Navíc budete moci i těžit rudu u různých žil a pak ji přetavovat na kov a z kovu vyrábět různé zbraně, zbroje a podobné cetky.

Další nová schopnost je Shout neboli Řev. Řev se řadí mezi kouzla a prakticky můžete tímto stylem kouzlení ukřičet (zapálit, zmrazit, zpomalit okolní čas a jiné vychytávky) protivníka k smrti :)

Bohužel tato hra má i stinné stránky a to že je jen pro silnější stroje. Pokud máte slabší počítač, můžete o Skyrimu jen snít. Další takovou nevýhodou je hra světel, hned na začátku vám do očí naperou samo Slunce a než si na to zvyknete, tak vám to chvíli potrvá.

A nyní malé lékařské upozornění, hra je extrémně návyková, a pokud ji začnete, nebudete se chtít od ní odtrhnout. Proto doporučuji židli vyměnit za záchod připojený k odpadu, hned vedle počítače umístit ledničku s potravinami a zásobovat se dostatkem tekutin (tak plato balené vody by mělo stačit).
Mno, co říci závěrem… Mějte se hezky a uvidíme se příští rok na jaře :)

= MR =

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)