pondělí 30. ledna 2012

Smršť otázek pro zvídavé Abariňáky

Tak koho podrobíme výslechu tentokrát? Chtělo by to prověřit zase pro změnu někoho s hvězdičkou. A proč ne s modrou hvězdičkou. Těch moc není. Je to takový ohrožený druh. Tak rychle na něj, než zmizí úplně!

Nazdárek, Melkere, právě ses stal obětí abarinské Smršti. Co ty na to?
Mám smíšené pocity - na jednu stranu je to pro mě čest být obětí Smrště a mít možnost státi se na chvíli Abarinskou celebritou. Na stranu druhou - ona dosavadní anonymita byla taky fajn.

Máš pocit, že jsi zatím byl na Abu anonymní??? To je u někoho s modrou hvězdičkou dost nepravděpodobný, ne?
Nu, byl... věděli o mně jen to, že mám modrou hvězdičku. Teď budou možná vědět i to, jak vypadám a spoustu dalších věcí.

No jo, to máš recht, od toho je Smršť! ;o) Neodpustím si svou obligátní otázku hned na úvod: Co tvá přezdívka? Kde se vzala?
Přezdívek mám spousty a většina z nich vzešla tak nějak v průběhu času ... tady ta - Melker - to je jméno mé první postavy v DrD (trpaslíka válečníka, jak jinak).

HA, první postava... k té má většinou člověk takový zvláštní vztah, že? Je to tvá nejoblíbenější? Za jaké postavy obvykle hraješ?
Většinou to tak je... Postav jsem měl spousty, ale můj Melker je můj miláček - hrál jsem za něj nejdéle ze všech postav (zřejmě to taky dotáhl nejdál). Ano, troufám si také říct, že je to má nejoblíbenější. K té druhé části otázky: nejčastěji mám "obyčejné" válečníky nebo hraničáře. Z ras jsem nejvíce zatížený na trpaslíky, mám je tak nějak nejraději a nejvíc mi přirostli k srdci.

A proč zrovna trpaslík? Proč tahle rasa?
Učaroval mi jejich popis v DrD pro začátečníky, když jsem se, někdy v roce 1994, rozhodoval, kterou že to rasu si vyberu. Navíc někteří kamarádi tvrdí, že jsme společné nátury.

V čem třeba? Taky máš plnovous až na zem a holduješ dobrému pití??? Nebo spíš se sekerou pod polštářem?
Nu, vousy mám, jen ne tak mohutné. Dobrému pití a tabáku holduju, to je pravda, bez domácí pálenky a fajfky nejdu nikam (čti ven, na vandr) ani na krok... a sekeru mám pod postelí! Jde ale spíš o jejich smysl pro humor, jejich povětšinou báječně ubručenou náladu (taky vesměs pořád frflu), nu a navíc, kdo mě zná a ví, jak vypadám...

No, podle fotky bych tě na trpaslíka nešacovala, ale ty vnitřní hodnoty se takhle od pohledu špatně odhadují. Budu muset věřit lidem, kteří tě znají!

Kdyby ses sám mohl naučit nějakou schopnost nebo dovednost z DrD, kterou bys pak mohl používat v reálném životě, co by to bylo?
Teď malinko tápu, co si představit pod schopností nebo dovedností... Samo sebou by se mi zamlouvalo ovládat magické síly, ale to je malinko pohádkový sen. Určitě by bylo příjemné mít tu sílu a fyzičku, co má můj oblíbenec, o dovednosti v užívání zbraní ani nemluvě. Každopádně ovládat řemesla, jako je například kovařina, by nebylo zase až tak od věci - zařídit si kovárnu s dílnou a vyrábět zbraně, zbroje, ale i nástroje, skoby, hřeby... drátovat hrnce, opravovat věci, trhat zuby, léčit koně a kozy… no prostě klasickej kovář. V zimě by se u mě v kovárně scházeli dobří lidé ohřát se a poprndat, kde je co nového - vařil bych svařák a grog, vytáhl uzené a čerstvej chleba, do toho by zvonila kovadlina... Huh, zase jsem se nechal unést!

Jasně, takže něco mezi kovárnou a rychlým občerstvením?! Určitě bys směle konkuroval i Mekáči!
Na Mekáč bych vytáhl se sekerou v ruce !! grrrrrrrrr !!

Tak tomu se říká tvrdý konkurenční boj!!! ;o)
A co příběhy? Máš raději klasické fantasy, kde i ke kovárně můžeš přijít, nebo spíš současnost či budoucnost (postapokalyptické scénáře, atp.)?
Já už řadu let čtu výhradně fantasy (možná na pár výjimek) a to pouze úžasný svět DragonLance (doufám, že to píšu správně) od Margaret Weiss a Tracy Hickmen... Samo sebou mám přečtenou i ságu o Zaklínači a četl jsem i Eddingse nebo příběhy o čaroději Kedrigernovi. Ale Flint Křesadlo, Tanis půlelf či úžasný arcimág Raistlin jsou favorité.

Tohle se týká především četby (a díky za zajímavé tipy), ale co herní svět? Např. tvé jeskyně na Abu? Nebo ty, kde hraješ?
Herní svět je na tom obdobně. Jsem taková ta stará konzerva, co se nerada mění, a tak jsem skalní vyznavač klasického DrD fantasy světa - žádné ufo ani hraní si na kovboje, jen poctivá magie a ocel ve světě draků goblinů, rytířů a mágů ...

Když už zmiňuješ magii, jak jsi přišel na ten nápad založit na Abarinu Akademii magií (ve fórech v sekci Všehochuť)? A jak moc to bylo náročné?
Ani ti nevím. Přišlo to tak nějak samo - procházel jsem staré poznámky a zápisky, co jsme používali při hraní DrD naživo, a řekl si, že by byla škoda nepodělit se (navíc když už teď na živo nehrajeme a jen to leží v šupleti, nevyužité, "zaprášené")… Nu, a tak vznikla Akademie magií a její tři katedry zaměřené na tři druhy magie: čarodějnou, přírodní a astrální, tedy alchymistickou. Základní myšlenka byla soustředit všechny poznatky, znalosti a nápady na jednom místě tak, aby hráči nemuseli nikde bloudit a složitě hledat, aby měli vše na jedné hromadě. Místo, kde by se hráči mohli inspirovat, naučit se něco nového, ale zároveň i oni sami rozšířili vědomosti těch druhých.
Náročné to je zejména na čas. Přepisování dá celkem dost práce - mnohdy je to spousta čáranic a poznámek pod čarou, kterým je potřeba dát určitou figuru a smysl. Spousta materiálu mi přijde s odstupem času jako malinko nesmyslná a snažím se jej upravit do použitelné formy a zároveň zachovat původní myšlenku.
Nu, snad se tento můj počin líbí a je ku prospěchu a užitku ostatním hráčům tady na Abarinu.

To určitě! Inspirace není nikdy dost. Je nějaké kouzlo, na které jsi obzvláště hrdý? (a nemusí být nutně jen z tvé hlavy)
Puff ... záludná otázka!

To víš, jsi ve Smršti! Přece jsi nečekal, že to bude lehké?! Muhehe...
Hrdý jsem (dá-li se to tak říci) hlavně na hraničářská kouzla. Většinu z nich jsem vymyslel postupem času já sám. Začal jsem tehdy hrát postavu trpasličího druida Rada (byl jsem u nás průkopníkem, páč do té doby druida nikdo nehrál, jen samej chodec) a docela mě to chytlo. Chtěl jsem to povolání nějak okořenit. Říkal jsem si "kruciš, dyť je to lesní čaroděj, tak proč by nemohl tvořit kouzla?!"a už to bylo! (Mimochodem tenhle druid je bratr mého oblíbeného a slavného Melkera.)
Ale to jsem ti asi moc neodpověděl… Tak jen namátkou třebas taková drobnost jako Lesoprostor nebo Schovej hůl.
To zní dobře… Ti zvědavější se můžou podívat do Akademie, o co přesně jde! Ale koukám, že Melker a jeho rodina jsou ti opravdu blízcí... Co plánuješ příště? Nemá třeba Melker ještě ségru nebo synovce?!
Vlastně postupem času se objevovali další členové této trpasličí rodiny, ale v podstatě nikdo z nich nikdy nebyl slavnější než Melker a jeho bratr Rad... Abych pravdu řekl, pokud bych se vrátil k hraní, skončil bych opět u jednoho z těch dvou.

A já se konečně těšila na pořádnou, chlupatou trpaslici. Troufnul by sis na ženskou postavu? Nebo jsi snad někdy nějakou hrál?
Netroufnul a nehrál, tedy pokud mi paměť dobře slouží… Ono je to vždy ošidné hrát opačné pohlaví. Přeci jen chlap stěží umí přemýšlet jako žena a obráceně - pak v jeskyni vznikají takové situace, kdy se mužská postava chová jako gay jen proto, že ho hraje žena a obráceně (už jsem na pár příkladu narazil, ale nebudu jmenovat - nerad bych se někoho dotknul). Já se budu držet kalhot a sukně nechám povolanějším (tedy alespoň v té hře, jinak jsem normální chlap… ;o)

A teď ještě v rychlosti k tobě samotnému...
Huh… začíná přituhovat!

Neboj, ne zas tak moc. Jak trávíš volný čas, samozřejmě kromě Abarinu?
Spím - to tak chlupatí, ubručení trpaslíci dělají... Taky mám pesana, takže část mého volného času je jeho. Další si vezme prokletí naší doby – počítač… Pustil jsem se do rekonstrukce domku, to si taky vezme kus času (hraní si na Ferdu mravence je časově hodně náročné a výsledek bohužel není hned tak vidět). Nu, a samo sebou nesmím zapomínat na kamarády – kino, vandry nebo jen pokec někde v hospůdce...

To je dost nabitý program! V tom případě přeju hodně zdaru ve tvém snažení! A chtěl bys ještě něco vzkázat široké obci abarinské? Přeci jen máš šanci využít svých „15 sekund slávy“... ;o)
Já nejsem žádný vizionář a kazatel, takže jen krátce - hrajte, bavte se a hlavně nezapomínejte i na ostatní spoluhráče, aby ta vaše zábava nebyla na úkor té jejich.

Na závěr slova jak z mramoru. Tak to byl trpaslík Melker, práce všeho druhu. Díky moc za čas a ochotu.

No, tak si můžeme odškrtnout jednu modrou hvězdičku. To se podívejme, netušila jsem, že se za ní může skrývat trpaslík! ;o) A pokud by někdo zajímal vás, napište svůj tip na Smršť do NAMRO fórka na Abu nebo přímo do komentářů pod článek. Možná dojde i na ně…

= Melker a Niniane =

1 komentář:

  1. Nini měla jsi pravdu, já jsem vážně ukecanej jak stará vrana když čuchne ke špuntu od rumu ... :)

    Melker

    OdpovědětVymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)