pátek 30. prosince 2011

Nástrahy zimy (nejen v dobrodružství)

Máte chuť jako PJ trochu potrápit dobrodruhy? A co vy, hráči? Rádi byste si užili opravdu drsné dobrodružství? Není nic jednoduššího než k tomu využít sílu přírody a vydat se na zimní výpravu.

Ať už využijete jen zimní měsíce nebo celé dobrodružství umístíte do země věčného sněhu a ledu, věřte, že vás čeká pestrý koktejl nástrah.

Není totiž nic jednoduššího než v pořádné vánici zabloudit. I protřelý cestovatel lehce ztratí orientaci v závějích bílého sněhu za hustého sněžení, kdy nejde vidět na krok a kde se ztrácí jakékoliv orientační body. A ani nevadí, že když jste vyráželi na cestu, nebe bylo blankytně modré. Zvlášť na horách je počasí nevyzpytatelné a tak se během hodinky může ocitnout uprostřed vánice. A to pak není nic záviděníhodného.

Nemusím snad ani zdůrazňovat, že takové bloudění a slabá viditelnost s sebou pak nesou mnoho dalších nástrah. A to pak jde o život. Nechcete přeci umrznout ztraceni někde uprostřed hor a jistě ani netoužíte propadnout se do sněhem zakryté prolákliny.

A abyste zvýšili šanci na přežití, určitě je lepší se nerozdělovat a cestovat ve skupince. Vzájemná pomoc totiž není k zahození.

V krajině věčného ledu a sněhu pozor i na polární den a noc. Lehce ztratíte pojem o čase.

Hlavně nepřeceňujte své síly. A počítejte s tím, že pokud nebudete mít sáně a sněžnice, bude váš postup značně pomalý. Není to žádná výhra, brodit se závějemi sněhu, zvlášť se zásobami. Ono bude stačit, když se vám sníh dostane např. do výše prsou a to pak každý metr, který zdoláte, bude zatraceně znát.

Určitě z vás nebude mít radost ani zaměstnavatel, když se dozví, že nestihnete úkol vykonat včas, protože jste uvízli v horské vesničce a budete muset počkat do jara, než bude stezka přes hory znovu průchodná. Nebo to možná jen zhatí vaše vlastní plány. Ať tak či onak, je to nepříjemná lapálie a kdo ví, co se za tu dobu, kdy zůstanete odříznutí od světa, může přihodit?

A co teprve když dojde na boj ve sněhu? Brr… nemilá představa (i když je pravdou, že nejste-li vy ti napadení, dá se sněhu využít jako pasti na vaše nepřátelé).

Nepodceňujte ani nebezpečí lavin, to by na vás mohl narazit někdo až z jara, když opadne sníh, a vaše čerstvě rozmražené mrtvolky bude ohlodávat divá zvěř.

Pozor také na prochladnutí, bylo by potupné, aby věhlasného dobrodruha skolil zápal plic. Co teprve pak nějaká ta omrzlina? To vám jistě nikdo nebude závidět.

A když už budete nuceni v té kose přenocovat, tak někde pěkně v závětří. Ideálně si vykopejte ve sněhu záhrab, je to jeden z nejlepších možných úkrytů. Nebo alespoň využijte k přenocování nějakého vývratu, jámy či převisu. (Pak můžete snít o tom, jaká by to byla příjemná náhoda narazit na opuštěnou horskou chajdu či jeskyni plnou zásob dřeva :-))

A co tak vyhladovělá smečka vlků, či medvěd? Ani to není společnost, se kterou byste chtěli trávit čas.

A dalo by se pokračovat jistě dál a dál. Vždyť příroda dokáže kvalitně házet klacky pod nohy, pěkně jeden za druhým.

Zkrátka, nezapomeňte vyrazit dobře vybaveni a s pořádnými zásobami. Je lepší být připraven na nejhorší a situaci nepodcenit… Takže, ať zdárně dorazíte do cíle!

= Morr =

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)