sobota 27. srpna 2011

Co se děje - Cena Karla Čapka

Znáte Cenu Karla Čapka? Ne? Tak to byste měli napravit.
Zvláště pokud máte spisovatelské ambice či prostě jen rádi (a myslíte si, že obstojně) píšete.

Cena Karla Čapka je označení dvou českých literárních ocenění.
- Cena Karla Čapka (cena PEN klubu) – literární cena Českého centra Mezinárodního PEN klubu
- Cena Karla Čapka (cena fandomu) – literární cena science fiction, resp. fantasy organizovaná od roku 1982 složkami Československého fandomu

Nás bude zajímat ta druhá - Cena Karla Čapka, zkracovaná jako CKČ. Prvním vyhlašovatelem byl v dubnu 1982 na prvním celostátním setkání fanoušků SF klub Salamandr z Pardubic s pomocí Pardubického kulturního střediska.

CKČ je udílena na celostátních setkáních příznivců SF a Fantasy Parconech a od roku 1983 má podobu černého Mloka (podle Čapkovy Války s mloky). O udělení ceny rozhoduje soutěžní porota složená ze spisovatelů žánru, vydavatelů a překladatelů. Cena byla určena pro nejlepší z povídek přihlášených do soutěže. Od roku 1989 byla zavedena i kategorie krátká povídka, od roku 1990 kategorie román a novela. Mloka poté získával zpravidla pouze jeden z vítězů kategorií, kromě roku 1995, kdy nebyl udělen, a let 1996 – 1998, kdy jich bylo uděleno více. Od roku 2006 byla zavedena čtvrtá kategorie – mikropovídka. Od roku 1983 byla také udělována Cena Karla Čapka za zásluhy o žánr a hnutí příznivců sci-fi. Ceně se začalo o rok později říkat „Mlok za zásluhy“.

Není příliš známé, že například feministické autorky Eva Hauserová (Hostina mutagenů, Cvokyně) a Carola Biedermannová (Stupeň tvrdosti 11) začaly svou literární dráhu publikací svých úspěšných prací z CKČ. Dalšími známými osobnostmi, které prošly CKČ jsou např. Ivan Adamovič (autor Slovníku autorů české fantastiky, editor několika povídkových sbírek), Vilma Kadlečková (trilogie Na pomezí Eternaalu, Meče Lorgan, Stavitelé věží, povídková sbírka Jednou bude tma), Ivan Kmínek (Utopie - nejlepší verze), Pavel Kosatík (autor memoárů a literatury faktů), František Novotný (Ramax, Bradburyho stín, Dlouhý den Valhaly), Jan Oščádal (romány Bratři, Emisar, sbírka Bitva démonů), Josef Pecinovský (několik povídkových sbírek), Jan Poláček (Ex Machina, V těch temných dobách), Jiří Procházka (Tvůrci času, Hvězdní honáci), Jiří Kulhánek (nositel Ceny Akademie SF za dvojici románů Cesta krve) a další. Těm všem nahrazovala CKČ normální publikační podmínky a posilovala je tak v tříbení svého talentu na jehož využití měli jen malou šanci.

Letošní Mlok je již v tisku a vyjde 31.8.2011.
Anotace:
Další ročník soutěže a nová sbírka české sci-fi a fantasy. Pět povídek, pět krátkých povídek, novela a tři mikropovídky... Můžete se těšit na lupiče magických artefaktů, živé hračky z kostí a ukrutnou pomstu mučitelům. Připraveni jsou mágové z NKVD, soubor písní a tanců ze vzdálené planety, velký mediální podvod, vdovy po Dorianu Grayovi a také astrální cestování. Vyděsí vás vraždící strašák, pobaví bohatýrská bylina, nekonečná válka mágů, pád do černé díry a zvláštní experimentální halucinogeny. Vše uzavře monitoring vzdálených světů...
...to všechno a ještě mnohem víc na vás čeká v téhle knize, v podání autorů, kteří už jsou, nebo se možná brzy stanou, legendami.


Kompletní výsledky 30. ročníku, CKČ 2011 naleznete zde.

Chcete se zúčastnit dalšího ročníku?
Uzávěrka bývá 30. listopadu. Vyhlášení výsledků probíhá pak další rok v srpnu na Parconu.
Na vyhlášení 31. ročníku vás upozorníme - bývá vyhlašováno v druhé polovině září. Každopádně už dnes je jasné, že slavnostní vyhlášení výsledků proběhne na Parconu 2012 v Bratislavě.

1 komentář:

  1. k Anotaci na konci: jste si jistí, že je to pro letošní rok? Četl jsem loňského (jedna známá v něm měla Novelu, letos bohužel neuspěla) a ony víše zmíněné popisy patří výtězným dílům právě loňského ročníku. Každopádně doporučuji přečíst taky, stojí to za to :)

    Trux.

    OdpovědětVymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)