čtvrtek 2. března 2017

Prokletí filmů

Asi bývá normální, že se občas něco během natáčení pokazí či nejde tak, jak má. Ale někdy stíhají film tragédie. Skoro, jako kdyby snad někdo na štáb uvalil kletbu… nebo je to vážně jen shoda tragických náhod?

Vrána/The Crow (1994)
režie: Alex Proyas
Film je natočený podle temného komiksu, který autor vytvořil když se potýkal s depresemi. Údajně se do komiksu promítlo šílenství jeho duše a každý, kdo komiks přečte, bude prokletý.
To ovšem zřejmě nikoho neodradilo od natočení filmu a tak padla první klapka. Bohužel, filmový štáb stíhala různá zranění, jako třeba popáleniny nebo ruka probodnutá šroubovákem.
Asi největší tragédií se ovšem stala smrt hlavního herce – Brandona Lee. Při jedné scéně, kdy měla být jeho postava zastřelena, zůstala v hlavni pistole ostrá nábojnice. Brandon okamžitě zemřel.
Scéna byla hned na místě zničena a zbytek filmu za Brandona dotočil dvojník, kterému pak digitálně upravili tvář.

Série filmů Poltergeist
režie: Tobe Hoper (první film), Brian Gibson (druhý film),  Gary Sherman (třetí film)
Od začátku natáčení každý film provázely zvláštní problémy. Například při natáčení prvního z těchto tří filmů se ukázalo, že pásky z prvního natáčecího dne, jsou úplně prázdné.
Během natáčení byly údajně použity pravé lidské kosti, což nejspíš způsobilo ono prokletí této filmové trilogie.
Právě to prý rozezlilo duchy zemřelých natolik, že během pár let sprovodili ze světa čtyři herce. Dominique Dunne byla uškrcena, Julian Beck umírá před uvedením 2 snímku do kin, Will Sampson zemřel při operaci a Heather O'Rourke skonala v nemocnici na chřipku spojenou se šokem.

V zajetí démonů 2/The Conjuring 2 (2016)
režie:Jame Wan
Film je natočen podle skutečného příběhu, který se odehrával v Anglii v letech 1977-1979. Jednalo se o případ Enfield Poltergeist. Případ tehdy šetřili manželé Warrenovi.
Hned první den natáčení požehnal štábu i filmu kněz, protože všichni chtěli předejít možným neštěstím. A natáčení se opravdu obešlo bez větších problémů. Problémy nastaly po premiéře filmu v loňském roce.
Lidé po shlédnutí filmu záhadně mizeli a nebo zemřeli za záhadných okolností. Údajně začalo u některých diváků i strašit.
Je snad film i přes požehnání kněze prokletý? Nebo šlo jen o marketingovou kampaň, která měla zvýšit návštěvnost v kině?

Exorcista/The exorcist (1973)
režie:William Friedkin
I tento film čerpal ze skutečného případu, který se měl odehrát v roce 1949 v Marylandu. Jednalo se tehdy o chlapce.
Kromě toho, že natáčet s Friendkinem bylo náročné, protože herce klidně fackoval, nebo nečekaně vystřelil z pistole, aby herce vyděsil, i tady se odehrálo několik nešťastných úmrtí.
Jednou z obětí byl expert na zvláštní efekty a druhý člen noční ochranky.
Aby toho nebylo málo, představitelku Regan – Linda Blair – provázeli během natáčení noční můry.

Dalšími filmy, které se potýkaly se záhadným úmrtím a problémy jsou například Zóna soumraku, kde se při natáčení zřítila helikoptéra a rozsekala tři herce (dva z nich byli ještě děti!); Rosemary má děťátko, při jehož natáčení producent dostal rozezlený dopis od věřících, že umře na ošklivou nemoc. Opravdu se tomu tak stalo. A tragédii se nevyhnul ani režisér filmu. Jeho žena byla zavražděna rok po natáčení. Byla těhotná. Tragické úmrtí potkalo i Imaginárium Dr. Parnasse, při kterém zemřel herec Heath Ledger, když se předávkoval léky na spaní. Své prý udělalo i dlouhodobé fyzické vypětí a došlo tak k srdečnímu kolapsu. Film za něj dotočili Johny Depp, Collin Farell a Jude Law.

Vážně to byla jen souhra tragických náhod? Nebo opravdu filmy pobouřili nějakou vyšší moc a tohle byl trest?

= Liraell =

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)