neděle 29. ledna 2017

Výlety za tajemnými silami

Andělé, bílá paní, rarachové, skřítkové, ďábel, neklidní duchové, záhadné, nadpřirozené síly. Míst, které jsou opředené záhadami a tajemnými silami, je mnoho. A nevyhýbají se i Česku. Rádi byste si udělali, možná netradiční, výlet?

Hrad Zvíkov
Lokalita: vodní nádrž Orlík (nad soutokem Vltavy a Otavy), okres Písek
Záhada: rarášek, tajemné síly
Hrad Zvíkov nechal postavit Přemysl Otakar I. Je to zdánlivě klidný zámek v gotickém slohu, na kterém se natáčely i české pohádky.
Hrad je ovšem opředen legendami a mocnými silami. Jedna pochází už z roku 1597. Skupina dělníku byla vyhnána z hradu záhadným duchem – Zvíkovským raráškem. Ten má údajně strašit o půlnoci v korunní síni.
Další legenda praví, že kdo se opováží přespat v hradní věži, do roka zemře.
Kromě legend ale prý na hrad panuje i nějaký zvláštní, tajemná síla. Mnoho návštěvníků si už stěžovalo, že se jim na hradě z ničeho nic udělalo zle a nevolnost je přešla až tehdy, když opustili hrad. Tato síla je prý velmi cítit  místnosti, kde byly ukryté klenoty. Citlivý jedinci ji prý velmi intenzivně vnímají a tato záhadná síla je dokonce prý tak silná, že likviduje i různé moderní, měřící přístroje.
Tahle záhadná moc údajně může i za smrt dvou členů natáčecího štábu, kteří zde natáčeli pohádku Marie Růžička. Hlavní hrdina rok po natáčení spáchal sebevraždu a režisér zemřel za podezřelých okolností.

Bohnický hřbitov
Lokalita: Bohnice, Praha
Záhada: tajemné síly
Bohnický hřbitov. Místo, kde pacienti léčebného, psychiatrického zařízení nalézali svůj poslední odpočinek. Léta chátral a trvalo to, než se našel dobrovolník, který se rozhodl o hřbitov postarat.
Hřbitov bývá v denních hodinách celkem bez problémů přístupný. Ovšem správce Jiří Vítek nabízí odvážlivcům i noční prohlídku hřbitova. Stačí se s ním domluvit na termínu.
Podle Vítka tam jistá energie panuje. Cítil ji i farář, když na hřbitov přišel. Ovšem podle něj je neškodná.
V dětské části hřbitova se prý někteří lidé ovšem cítí stísněně a co víc – u branky v této části si někteří muži prý stěžují, že je začne bolet v kříži.
Většina hrobů na hřbitově je anonymní a některé jsou i masové bez jakéhokoliv náhrobku či kříže. Jednou z výjimek je hrob Marie Tůmové, ženy, která zemřela v dvaceti osmi letech. Měla dvě děti a pracovala jako služebná. Jiří Vítek si z toho dělá legraci, že je to taková místní šéfová hřbitova.

Rozbořený chrám v Panenském Týnci
Lokalita: Panenský Týnec, okres Louny
Záhada: léčivá energie
V Panenském Týnci se nachází poničený, gotický chrám. Městečko bylo založeno ve 13. století pány ze Žerotína.
Kameny chrámu prý oplývají magickou silou, která má na lidi působit velmi pozitivně a dokonce i léčit. Známý psychotronik a Stanislav Brázda naměřil v prostorách chrámu pozitivní zónu číslo 8, tedy nejsilnější a uzdravující. Pozitivní zóna v Panenském Týnci svým tvarem připomíná kříž a pobyt na tomto místě je doporučován zejména lidem trpícím depresemi se sklony k sebevraždě.

Branišovský les (též zvaný les Bor)
Lokalita: u Český Budějovic
Záhada:tajemné síly, paranormální jevy
Tahání za nohu, brnění po celém těle, stísněné pocity, deprese, sklony k sebevraždě, záhadné postavy s planoucími oči, děsivé stíny. Drobný výčet věcí, které se v lese mají dít.
Na fotkách se mají objevovat záhadné postavy, lidé slyší hluk a cizí kroky, i když široko daleko nikdo není.
V lese měl stát i strom oběšenců, na kterém mnoho lidé ukončilo svůj život, dokonce i jeden manželský pár. Místní nakonec větev prý raději odřízli, ale i tak v místě, kde strom stojí, má mnoho lidí velmi nepříjemné pocity a údajně jim mají našeptávat i hlasy.
Další příběh zase vypraví o záhadných časových posunech, které se v lese měly stát.

Hrad Houska
Lokalita: obec Okna, okres Česká Lípa
Záhada: brána do pekel
Hrad Houska nechal vybudovat Přemysl Otakar II. Ano, Už jsme tu měli Přemysla Otakara I, tak máme i číslo dvě. K hradu se váže skutečnost, že na ni bylo nahráno studiové album skupiny Plastic People of the Universe.
Hrad byl postaven v pusté krajině a bez zdroje vody. Kdyby byl obléhán, jistě by brzy padl. O to záhadněji působí skutečnost, že hrad byl spíše postaven tak, aby se z něj nic nedostalo. Jako kdyby snad něco chránil.
Hrad stojí na skále, ve které má být podle legend průchod do pekla. Nad samotným průchodem pak stojí kaple s velmi netradiční výzdobou. Hlavním motivem je jakási levoruká lukostřelkyně poločlověk - polozvíře, která míří šípem na člověka. Levorukostí se tenkrát vždy prezentovalo něco divného, zvláštního, cosi od ďábla.
Ona brána do pekla, nad kterou kaple stojí, se měla kdysi dávno otevřít a jevit se jako bezedná. Mělo trvat tři roky, než se ji podařilo zasypat a na zasypané díře byla právě postavena tato kaple – jakožto zamčená brána do samotného pekla.
Zajímavé je i samotné pojmenování "Houska", slovo prý pochází od keltského výrazu "gosca", což znamená brána. Při prohlídkách hradu se dodnes stává, že se návštěvníkům udělá nevolno nebo mdlo či mají pocit lehkého omámení.

Komplex lomů „Amerika“
Lokalita: území obce Mořina, okres Beroun
Záhada: legenda o Hagenovi
Lomy Amerika nejsou nic neznámého. Je to místo, kde se často filmuje a kam je, ve většině případů, zakázán stup kvůli možnému nebezpečí úrazu.
Kdo však zákaz poruší nebo se odhodlá skočit do nádherné modré vody, dostane se mu ledové koupele.
Avšak málokdo už asi zná pověst o bývalém vojákovi wermachtu Hansi Hagenovi. Zůstal sám a potřeboval se schovat před nepřátelskou armádou, k čemuž využil právě lomy Amerika. Žil především schovaný v šachtách a jeho samota mu časem přišla velmi tísnivá. Začal pomalu šílet. Pohltila ho temnota. Nenáviděl každého návštěvníka štol, který přišel ze světa, jež mu byl odepřen.
Hansovým domovem se mělo stát 3. patron v západní části lomu u „Malé Ameriky“. U jezírka tam visí kovový gong, který horníkům sloužíval jako signalizace. Legenda praví, že kdo gong rozezní a řekne „Hagene, Hagene, přijď si pro mě!“, ve zdraví se už nevrátí.
Tato legenda se s velkou oblibou říká mezi průvodci v důlním muzeu „Svatý Jan pod Skalou“ - Solvayovy lomy.

Hned jak se vylepší počasí, můžete zamířit na průzkum a místa na vlastní kůži ověřit. Kam se vydáte? A máte tip na nějaké jiné, záhadné místo? Podělte se!

= Liraell =

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)