neděle 29. ledna 2017

A2 aneb nekonečná sága pokračuje!

Legenda stará bezmála jako Abarin Sám... Nová verze. Abarin 2.0. Něco jako dostavění českých dálnic, jen bez milionů do vlastních kapes. :D Poslední specifikace například vznikly osm let zpátky. To je, no, docela dávno... A po té době se to opět vrací. A na A2, jak se nové verzi zkráceně říká, se opět pracuje.

A tím myslím skutečně pracuje. Prozatím ne po stránce funkcí, nicméně pracuji na tom, aby se o nich vůbec začalo dát mluvit. Přeci jen, Abarin vznikl ve skutečném dávnověku, z pohledu počítačů a internetu. 2002. Ještě stále tu mezi sebou máme lidi, kteří ty prapočátky Abarinu pamatují. A ten se od té doby v pdostatě nezměnil. Je to znát nejen na grafice, ale hlavně uvnitř, pod košilkou. Ve zdrojových kódech. Nebudu vás příliš unavovat podrobnostmi, řekněme jen, že Abarin v současné podobě funguje spíše silou vůle a validátorem by neprošel, protože opravdu velká spousta "artefaktů", neukončených tagů, značek, které se tam objevují doslova odnikud, několik tabulek vnořených do sebe a celé je to napsáno dokonale nepřehledně a z poloviny v zastaralém standartu. S tím se nic moc dělat nedá... Tedy, dá, napsat to znova. A jak to momentálně vypadá?

Upravení html části zkrátilo kódy na dobrou třetinu. Až někdo bude pracovat na verzi 3.0 nebo jen bude upravovat dvojku, rozhodně mu to ušetří čas a pomůže se mu v tom lépe orientovat. Taky bude stránka o chlup svižnější, prohlížeč ani server toho nebude muset zpracovávat tolik, nebude to žrát tolik dat na mobilním internetu... A usnadní mi to práci s novými funkčními kódy - jejich napasování na novou šablonu půjde daleko rychleji a pohodlněji. Taky u toho sjednocuji spoustu věcí a vysekávám zbytečné části, při úpravách v současných funkčních kódech se děje to samé. Momentálně upravuji všechny stránky do nové šablony a společně s Liraell chystáme nový vzhled - o tom vám prozradím jen tolik, že už nebude tak černý a orámovaný. ;) Ale řeknu vám, objevuju v tom docela nečekané bugy... Zejména, když novou šablonu pasuju do funkcí.

Pokud se někdo chce podívat na to, jak to vypadá a nahédnout pod pokličku toho, co zrovna dělám, tak http://www.abarin.cz/default-n.asp, fungují už i fóra a články, pracuju na jeskyních. Grafiku neberte jako finální, nicméně je v ní naznačené, kudy bych to ráda ubírala. Taky už je to narozdíl od dříve uveřejněného konceptu funkční stránka (s výjimkou oblíbených - ty vás odkazují na starou šablonu. s tím ale nenadělám nic, adresy odkazů oblíbených se do databází ukládají kompletní a musela bych je tedy přepsat. nebo přepsat současnou "ostrou" verzi).
Původně jsem chtěla spustit kompletní betaverzi "faceliftu" Abarinu současně s Namrem, ale nakonec to nebylo tak jednoduché, v některých částech je takový chaos, že musím postupovat mnohem opatrněji a tedy pomaleji, aby zůstalo všechno funkční a aby se to zobrazoval správně. K příštímu víkendu by to ale mělo už, snad, dají-li vyšší síly, fungovat všechno a s trochou štěstí už to bude "ostrá" verze, takový Abarin 1.1. Malý krůček pro abariňáky, ale ne právě malý skok pro Abarin, to mi věřte. A potom? Potom se pustím konečně do nových funkcí. ;) Tak co, nějaké návrhy, co by mělo být to úplně první? ;)

1 komentář:

  1. Sranda čo urobí odstránenie orámovania - hneď to má úplne iný feeling. Pekná práca, len tak ďalej. Myslím si ale, že sa netreba ponáhľať, keď už sme to doteraz vydržali, ešte si pokojne počkáme chvíľku viac. :)
    A je naozaj super, že ste sa do toho pustili! Držím palce. :)

    OdpovědětVymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)