pondělí 1. června 2015

Padesáté vydání NAMRO - jak to všechno začalo a pokračovalo?

Tohle číslo NAMRO je už padesáté. Je to takové pěkně zakulacené číslo a tak by neškodilo pro nás pamětníky si připomenout, a těm, co nepamatují, ukázat, jak to všechno vlastně začalo a co bylo dál.

Dřív, než začalo NAMRO vycházet jako blog, bylo součástí článků na Abarinu v sekci Jiné. První číslo vyšlo 31.8.2008. Jeho zakladatelem a tvůrcem byl Carlist Rieekan. A tenhle člověk vymyslel i název tohoto časopisu – Nepravidelný abarinský měsíčník roztodivného obsahu – později prostě NAMRO. Tento zkrácený název se objevil již ve druhém čísle, které vyšlo ve článcích na Abarinu.
Jak vypadalo první číslo, se můžete podívat tady.

Za zmínku stojí to, že nejoblíbenější rubrika NAMRO – Smršť, samotnému NAMRU předcházela. Ta vznikla díky Morghotovi a poprvé se také objevila v článcích na Abarinu, a to 18.4.2008. První vyzpovídanou byla Aldiana. Až když NAMRO začalo vycházet zde, stala se Smršť jeho nedílnou součástí. Pokud vás zajímá, kdo všechno už byl vyzpovídán, můžete nahlédnout do (S)mrštné rekapitulace, kterou pro vás v NAMRO připravila Ninien a pak tady do (S)mrštné rekapitulace vol. 2,  kterou má na svědomí Bludička.

V druhém čísle NAMRO, vydaném ve článcích na Abarinu 24.11.2005, máme uvedeno obsazení redaktorských postů a to:
Šéfredaktor, grafik, designér - Carlist Rieekan
Zástupce šéfredaktora - Derethwolf
Redaktoři - Katcher, Margit, Morghot, pizzaking, Xepucha
Externí spolupracovníci - zatím nikdo

Zde, přímo ve vydání NAMRO, se také poprvé objevila Smršť, a to pro to, že Derethwolf vyzpovídal autora Smršti, Morghota. Pak i nadále vycházela samostatně ve článcích.

Tohle druhé číslo NAMRO bylo na víc než rok také číslem posledním. Myšlenka ale nezapadla a tak 5.12.2010 vychází celkově třetí, na blogu první číslo NAMRO. Jeho vedení se chopil tvůrce Smršti, Morghot.
Jak si můžete sami všimnout, pokud si zalistujete staršími čísly, redaktory v té době byli Margit, Vash, TruxXerus a Niniane. Od tohoto čísla také NAMRO vychází, kromě letních prázdnin, každý měsíc.

Redaktoři se postupně obměňovali a nebylo by na škodu si připomenout všechny, kteří vás za dobu trvání NAMRO bavili a věnovali vám přes své články a práci na nich svůj čas.

Carlist Rieekan
Derethwolf
Katcher
Margit
Morghot
pizzaking
Xepucha
Vash
TruxXerus
Morr
Janika
MR
Bludička
Osud

Každý z nich zanechal v NAMRO svou stopu, přispěl svým osobitým stylem. Morghot, který byl skvělým šéfredaktorem, než tento post předal mně, Margit, která se kromě kresleného humoru a článků o právě probíhajících akcích také stará o samotný blog, Vash, který měl dlouho na starosti Smršť, Morr se svými skvělými recenzemi na knihy, Niniane s nezapomenutelnou PJskou akademií a navazujícími Vendelínovými patáliemi – obě rubriky jsou do dnes doporučovány nováčkům jako cenný zdroj rad a informací, MR se svými vtipy a recenzemi na hry, Bludička, která převzala Smršť a píše články do Etnoligického okénka, Osud, který nám představuje různé herní systémy.

Velký dík také patří těm, kteří se na vydávání NAMRO podíleli nepřímo, jako externí spolupracovníci.

Spoustu jste toho mohli a většinou stále můžete najít v rubrikách NAMRO. Některé rubriky bohužel zanikly s odchodem jejich redaktorů, objevily se ale a stále objevují nové. NAMRO není stejné, mění se a vyvíjí. Od roku 2008, kdy vyšlo první číslo, se NAMRO stalo místem, kde jste si mohli přečíst nejen o dění na Abarinu, ale také se dozvědět a najít plno zajímavostí, recenzí, pozvánek. Zasmát se s kresleným humorem či vtipy, zamyslet u různých úvah týkajících se jak dění na Abarinu, tak samotného hraní, poučit v různě zaměřených článcích, seznámit s jeskyněmi na Abarinu a také s lidmi, kteří tam hrají, najít rady pro vaše hraní či vedení jeskyní, přečíst spoustu pěkných povídek.

Nebylo to pro nás z redakce vždy snadné a vlastně stále není. Za každým číslem NAMRO je spousta práce a volného času, který padne na jeho přípravu. Byly chvíle, kdy jsme to už chtěli zabalit, protože jsme měli pocit, že si píšeme jen tak sami pro sebe.
Vaše zpětná vazba, která je pro nás hodně důležitá, vázne. Vím, doba je hektická a uspěchaná a času je pomálu. Myslím si ale, že kdo si najde čas článek přečíst, určitě mu ho tolik nezabere napsat pod něj krátký komentář.
Za kritiku budeme snad ještě raději, než za pochvalu, protože kritika je to, co nás může posunout dál, k lepším výkonům a vaší větší spokojenosti.

NAMRO může být přesně takové, jak si přejete. Nebráníme se vašim podnětům a nápadům, přáním, co byste v NAMRO rádi viděli. A nebráníme se ani tomu, kdyby chtěl někdo zpracování svého nápadu třeba na nějakou novou rubriku vzít do vlastních rukou a chtěl rozšířit naše redaktorské řady. Naopak bychom to uvítali.

Tak si zalistujte staršími čísly, podívejte se, co bylo dřív, porovnejte s tím, co je teď. A napište nám. Co vám chybí, co byste rádi vrátili nebo co nového by se mělo objevit. Jsme tady pro vás.

Padesát vydání NAMRO, plus dvě ve článcích na Abarinu. Sedm let. Kolik těch čísel ještě bude, kolik let se budeme každý měsíc u NAMRO potkávat? To vám nemohu říct, má křišťálová koule mlčí, nic nevyjevuje. Jedno vám ale mohu slíbit. Budeme se snažit pro vás NAMRO vydávat tak dlouho, dokud vy o něj budete stát.
Jsme v tom prostě spolu.

= Janika =

2 komentáře:

  1. Moc hezká rekapitulace :) Doufám, že za pár let jí uvidim rozšířenou o další padesátku :)
    Kami

    OdpovědětVymazat
  2. Tož, nezostáva iné než zablahoželať redakcii Namro k peknému jubileu a popriať im minimálne ešte jednu päťdesiatku k dobru:)

    Karkulkojed

    OdpovědětVymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)