pondělí 1. června 2015

Abarinská anketa

Tak tentokrát jsme dali možnost ptát se vám, nás moderátorů. Pět odvážlivců toho využilo. Tak tady jsou vaše otázky a naše odpovědi.

Morniel Modrý
Tahle otázka asi primárně pro Margit a Jani: Jste tu už léta, a viděly jste přijít a odejít a vrátit se a zmizet plejády vynikajících hráček a hráčů. Nenahlodávalo vás to občas, neuvažovaly jste, že s tím seknete? Co vás tu obě už přes deset let (doufám, že se nepletu) drží?

Janika
Tak zrovna tohle není to, co by mě nahlodávalo ;) Lidé prostě přicházejí a odcházejí. Stárnou, mění se záliby, preference, časové možnosti. Tak to prostě je. Samozřejmě, že je škoda, když takhle někdo z vašeho, byť virtuálního, světa zmizí. Ale tak já to beru z té lepší stránky – každý takový člověk, s kterým jsem se tady potkala, mě něčím obohatil a ty zážitky ze společného hraní zůstávají.

A co mě tady drží? No teď hlavně to, že jsem tady uvázaná jako adminka a šéfredaktorka NAMRO :-D
Ne, to nemyslím tak vážně, i když odpovědnost je odpovědnost. No, kromě hraní jsou to hlavně ti lidé. Spoustu z nich jsem za ta léta měla tu čest poznat osobně a stali se mými přáteli. A i ke spoustě těch, se kterými jsem se (zatím) nepotkala, mám hodně blízko. A mám je ráda a ráda s nimi nejen hraji, ale i si jen tak popovídám.

Margit
Lhala bych, kdybych tvrdila, že mě nikdy nenapadlo skončit, stejně tak bych lhala, že mě občas nenahlodalo to, když se ti, ke kterým jsem měla blízko z Abarinu stáhli. Nicméně vždy jsem vydržela :) Teď už to beru tak, že je to stejné jako v životě - lidi se potkávají a rozcházejí, přicházejí a odcházejí, někteří se vracejí, někteří ne... Každý nám má co dát a já bych měla být vděčná za čas s těmi, se kterými mi bylo / je dobře. Neříkám, že odchodu některých neželím, ale děkuji za ty fajn zážitky z hraní, které jsem s nimi prožila.

No jo, fakt jsem tu přes deset let... už jsem holt takový inventář. I když Janika je tu o pár měsíců déle než já :)
Co mě tu drží? Lidé. S  některými se znám osobně a stali jsme se opravdu přáteli. A hraní. O tom přece Abarin je ;)
A pak také mám jako adminka nějakou tu zodpovědnost, nebo si to aspoň myslím ;)

Canis lupus albus
Tož to ja mám tiež jednu otázku. Takú všeobecnú, určenú celému osadenstvu namro. Čo Vás najviac baví pri práci pre Namro a čo naopak, Vás najviac deprimuje...? Ďakujem.

Bludička
Tak mňa najviac teší spätná odozva od vás, čitateľov NAMRa, najmä tá pozitívna samozrejme. ;D Ale nie, dobrá konštruktívna kritika tiež nie je zlá. Ale ide hlavne o ten pocit, že niekoho tie moje články zaujímajú a prípadne aj potešia. :)
A ešte možno trochu konkrétnejšie, aj keď som do redakcie prišla hlavne s písaním článkov, časom mi prischla aj Smršť, ale vôbec sa nehnevám, práve naopak. Môcť sa trochu zblížiť s rôznymi abariňákmi a často si aj tak nezáväzne pokecať je naozaj skvelé. :)

Janika
Troufnu si tvrdit, že tady budou odpovědi hodně podobné. Ano, zpětná vazba je ten prubířský kámen. Radost, když je, když nám tím dáváte najevo, že nás čtete, že se nesnažíme zbytečně. A když se ji nedostává, je to hodně deprimující, protože pak má jeden pocit, že je všechna ta práce zbytečná a že o NAMRO není zájem.
Jak už řekla Bludička, nejde ale jen o chválu, každý projevený zájem potěší ;)

Osud
Tu to predpokladám bude veľmi podobné u všetkých;
Mňa osobneč baví vymýšľať niečo o čom verím že vás bude baviť a vždy poteší, keď dostanem aspoň nejakú spätnú väzbu. Na druhej strane deprimuje ma pravý opak toho, keď neviem nájsť dobrý nápad na článok a taktiež keď vidím, že sa nejako tie články nečítajú, aleb ani len nedostanem spätnú väzbu (poteší mimochodom aj nejaká kritika, ak to bolo naozaj zlé a hlavne to pomúôže zistiť, čo majú čitatelia radi a čo nie)

Margit
No, jak tak čtu odpovědi Bludičky, Janiky a Osud, tak se nebudu moc lišit. To, co mě na NAMRO těší a co mě deprimuje je odezva od čtenářů. Člověka těší, když vidí, že jeho práce je k něčemu, že ostatní potěšila nebo jim něco dala. Ale když má pocit, že je jedno, jestli něcto udělá nebo neudělá, protože to nikoho nezajímá, tak to nadšení zchladí. Jak tu už padlo - není nutné halasně a nekriticky jásat a plácat nás po rameni, důležitý je zájem :)

Miastro
Také jedna otázečka. Mimochodem velice pěkný nápad. Myslím, že načnu takový dost horký soudek. Za tu dobu co tu jste, našli se opravdu zvláštní případy lidí, chovajících se podivně, nebo nějak zvláštně? XD Něco co se Vám vrylo do mysli.

Bludička
Hmm, ťažko povedať. Každý človek je jedinečný a už viac krát sa mi stalo, že som bola milo prekvapená, keď som sa podozvedala koľko spoločných záujmov či názorov mám s niektorými abariňákmi, aj keď som s nimi dovtedy viac menej neprehodila slovo.
Ale zvláštne prípady? Asi som tu ešte krátko, lebo mi naozaj nič konkrétne nenapadne. Pardon. :-)

Janika
Děkujeme za ocenění nápadu ;)
A k otázce – definuj, co je a co není podivné ;) Myslím, že většinové populaci přijdeme my tady na Abarinu podivní všichni ;)

No, asi tak, někdo je menší, někdo větší exot ;) Na Abarinu je fajn, že si zde vlastně může přes své postavy a jeskyně ventilovat svá možná skrytá a přání a touhy. Někteří tohle dělají víc, někteří míň.

Co se mi ale opravdu vrylo do mysli, není moc veselé. Byla tady na Abarinu dívka, která měla psychické problémy spojené s depresemi. A nakonec to nezvládla a spáchala sebevraždu. To mě hodně vzalo, bavívala jsem se s ní.

Osud
Ťažko povedať, ale nemyslím si, že som stretol nejakého naozaj zvláštneho prípada. Väčšinou sú ľudia milí a vzájomné popichovanie je vcelku bežné, ale neregistroval som niečo také, že by mi to bilo do očí.

Margit
Dobře, pomineme to, že každý je svým způsobem zvláštní a to, že nehráčské komunitě se určitě jeví, že my všichni se chováme zvláštně a podivně ;)
Ano, našlo se jich tu pár. Při takové době a takovém množství lidí se nemohli nenajít.

Nejkřiklavější případ tady zmínila Janika. On je to tak trochu "můj osobní případ",  protože jsem se v něm angažovala. Dost jsem se s ní bavila a když jsem zachytila varovné příznaky, volala jsem kvalifikovanou pomoc... poprvé se mi to povedlo. Bohužel, její nemoc ji nakonec dohnala.

Kuraookami
Tak Kami má taky otázku... když vezmete NAMRO jako celek, 100%, kdo se na něm podílí kolika procenty? A nemyslím jen články, ale i ostatní věci jako korekturu, dokopávání ostatních k činu a tak...

Bludička
Hahaha, tak na toto viem odpoveď úplne presne! :D Najväčší podiel na tomto všetkom (vrátane popoháňania nás ostatných aby sme stihli čas vydania) má prekvapivo naša najskvelejšia šéfredaktorka Janika. ;) Ostatní sa skôr staráme o svoje sekcie, ale zvykneme si navzájom pomáhať, napríklad hľadaním anketových otázok pre Margit či sem-tam ukázania prstom na nejakého abariňáka, čo ešte neprešiel Smršťou pre mňa.

Janika
Ano, NAMRO je kolektivní práce. Nekafráme druhým do jejich článků, ale když je potřeba, navzájem si pomůžeme a poradíme. No a k tomu podílu práce – každý podle svých možností, někdo má času víc, někdo míň ;)

Osud
:D Janika je tá osoba, ktorá nás dokopáva k písaniu každý mesiac. Nie, nieje to nejaké strašné, len s nami dohodne kedy to vydáme a dokedy majú byť články hotové. Inak si každý z nás hľadí svojeho a robí svoje články a článočky. Sú samozrejme prípady, keď niekto potrebuje s niečím pomôcť a vtedy dáme rozum dokopy a pokúsime sa to vyriešiť.

Margit
Tak procenta se opravdu neodvažuji odhadovat :)
Je to kolektivní dílo, každý má svůj kousek a také si navzájem vypomáháme.
Ale jednoznačně největší část práce odvede šéfredaktorka Janika.

Samgar
Dovolím si také otázku. Představte si, že máte neomezenou moc a prostředky. Můžete jednu věc na Abarinu změnit, nebo vylepšit. Co by to bylo?

Bludička
Toto vyznie tak prudko snílkovsky, ale ja by som chcela vymazať všetky veľké konflikty. Trhá mi srdce vidieť, ako sa ľudia dokážu hádať nad niekedy naozaj malichernými vecami na priestore, ktorý je určený na istý útek z reality, žitie si svojich snov a hlavne zábavu.

Janika
No, já bych Abarin proměnila v krásnou princeznu a sebe v chrabrého prince, který by princeznu - Abarin polibkem probudil. K většímu životu a aktivitě. Je škoda, že některé skvělé jeskyně stagnují, že se všeobecně málo a pomalu hraje.
Ale když tak nad tím dumám, tak takový princ vlastně dříme v každém z nás, že? Na nikom jiném, než na nás,to není ;)

Osud
Otvorenosť. Otvorenosť ľudí k novým nápadom a hlavne názorom. Znížilo by sa vzájomné skupňinkovanie a lepšie by sa abariňáci premiešali a hlavne by sa dokázali vyriešiť mnohé spory.

Margit
Co bych změnila nebo vylepšila? Nechci opakovat Janiku, Bludičku a Osuda ;)
Jasně, ráda bych, aby se Abarin probudil k větší aktivitě. Ráda bych, aby spolu lidi byli schopni vycházet bez konfliktů (mnohdy žabomyších). Ale abych řekla něco jiného - spustila bych novou verzi Abarinu, která se už tak dlouho táhne.

Canis lupus albus
Ak smiem, položím ešte jednu otázku. Tentokrát je jedno kto na ňu odpovie :) Pripravujú sa v dohľadnej dobe v Namro nejaké novinky, ktoré by sa mal čitateľ dozvedieť ako prekvapenie... ale vďaka jednému zvedavému vlkovi sa to čitatelia Namro dozvedia predsa len o čosi skôr? :D A ak áno, tak aké ? :P

Bludička
Nuž, ja sa popravde pohrávam s myšlienkou na nové články, resp. skôr mini recenzie na rôzne filmy a knihy. Avšak nie na také čo vyšli nedávno, ale skôr také, čo už sa tu medzi nami prechádzajú nejakú dobu, ale nepatria práve k žhavým titulom. Nejak som na to ale zatiaľ nemala čas a mám aj istú obavu či by bol o také niečo záujem. A hlavne, či by som to zvládla! :D

Janika
Ano, teď bych tady měla odtajnit naše dlouhodobé plány a nápady. Pravda ale je, že takhle to u nás nefunguje ;) Prostě nápady se vynoří, proberou, zamítnou nebo uskuteční. Tak nějak živelně a nekontrolovatelně ;)

Já sama bych ráda hnula s celkem novou rubrikou Letopisy, ve které by měly být představovány už ukončené jeskyně – když už do Letopisů byly zařazeny po dlouhé době další jeskyně.

A ostatně, je to i na vás – pokud máte nějaký nápad, nebo přání, sem s ním! My ho probereme a třeba i uskutečníme – pokud to bude v našich možnostech a silách ;)

Osud
Hm, ono to tak veľmi nefunguje aspoň z mojej strany že dlho plánujem, no skúšam občas urobiť niečo, o čom myslím, že by sa mohlo uchytiť (väčšinou sa mi nezdá, že by sa tak stalo, ale nevadí, vždy sa môže podariť niečo ďalšie).

Margit
Jsme otevření nápadům ostatních - vítáme každého, kdo má nějaký nápad a třeba je i ochotný ho realizovat. Vždyť jsme tu taková komunita, na které se podílíme všichni...

4 komentáře:

  1. Moc pěkné :) Samgar

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji a povedené.

    OdpovědětVymazat
  3. Ďakujem celej redakcii Namro, za pekné odpovede. A ja som tak dúfal, že tou poslednou otázkou odhalím niečo, čo malo na čas zostať skryté zraku abarinskému... a vono nič :) Možno nabudúce, Mehehehe!

    C. L. Albus

    OdpovědětVymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)