neděle 1. února 2015

Byla nalezena hodovní síň z legendy o Beowulfovi

Dánské Lejre leží asi 40 kilometrů na západ od Kodaně. Kdysi v dávných „temných dobách“ raného středověku bylo sídlem králů. Probíhá tu intenzivní archeologický výzkum. Během něj vědci objevili hodovní síň, jež je dějištěm nejdramatičtějších scén legendy o Beowulfovi.

Legenda o Beowulfovi podle některých literárních teoretiků posloužila jako jeden ze zdrojů inspirace pro Tolkienova Pána prstenů.

Podle legendy přišel Beowulf do dánského Lejre, aby zachránil tamější královský rod před lidožravým obrem Grendelem. Jedny z nejdůležitějších epizod příběhu se odehrávají v královské hodovní síni, kterou legenda popisuje jako „největší síň pod nebesy“. Právě v této síni usnou Dánové po bujaré hostině a pitce, přičemž do této síně pronikne Grendel a povraždí v ní značnou část tehdejší dánské společenské elity. Beowulf slíbí dánskému králi, že jej netvora zbaví. Číhá na něj opět v hodovní síni. Při střetu Beowulf Grendela přemůže. Netvor unikne do sluje pod jezerem, kde ho Beowulf vypátrá a zabije.

Polomýtický Beowulf žil podle historiků v 6. n. l. a jeho příběh s sebou přinesli do Anglie osadníci z jižní Skandinávie v 6. až 7. století. V 7. či 8. století ji pak anonymní saský autor zapsal ve formě básně. Ta je nejstarším dílem anglické epické literatury.

Celý článek naleznete zde: http://vtm.e15.cz/byla-nalezena-hodovni-sin-z-legendy-o-beowulfovi

1 komentář:

  1. Možná i tohle tam bylo, ale jestli v něčem zužitkoval JRRT Beowulfa, tak to byly Húrinovy Děti, nikolivěk hlavní dílo;-)
    Morniel

    OdpovědětVymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)