úterý 23. prosince 2014

Smršť pro zvídavé abariňáky - Vianočný špeciál

Keďže sa nám chýli rok ku koncu a rovnako máme aj toto krásne sviatočné obdobie, rozhodla som sa poňať tohto mesačnú smršť trošku inak. Bežne spovedám každý mesiac jednu obeť, no tento mesiac je tých obetí viac - jedná sa o našu redakciu NAMRa. :) Hoci každý z nich už mal tú česť byť osmrštený, určite je toho ešte mnoho čo o nich neviete. A preto som ich vyspovedala pre vás trošku viac. ;) Otázky boli ako inak poňaté sviatočne!

//J: Janika, M: Margit, O: Osud//


Tak na začiatok, čo ty a Vianoce? Čo pre teba znamenajú a si vôbec ich fanúšikom?
J: Musím se přiznat, že jsem a velkým. Tak nějak se snažím každý rok vydolovat v sobě to kouzlo, které k Vánocům patřilo, když jsem byla malá. No, jako dospělákovi mi to už tak nejde, ale pořád to alespoň malinko ve mně je. Alespoň trochu v sobě chovám to dítě, no ;) 
A od té doby, co jsem se zbavila toho, co jsem pochytila od mamky - tedy stresu z toho, aby bylo všechno perfektní, jsou perfektnější, než když jsem se stresovala ;) Protože si je užívám v klidu;)

M: Já a Vánoce jsou dva pojmy, které k sobě moc nejdou. Znamenají pro mě zase jedny svátky, které naprosto ztratily obsah a smysl. Z toho tedy vyplývá, že jejich fanouškem nejsem. Nicméně se kvůli své dcerce přemáhám a snažím se na ně dívat jejíma očima, pro které mají plno tajemství.

O: Asi ako u každého, majú pre mňa vianoce špeciálne miesto, kedy všetci majú v ten istý večer slávnostnú atmosféru, samozrejme, ako dieťa narodené do týchto materialistických časov, vždy som sa nevedel dočkať na darčeky, aj keď to už teraz prestáva byť veľmi dôležité. Skorej ide o tú pohodu, zakúriť v krbe a pozrieť si tradične zopár vianočných filmov, najlepšie tradične Slovenských a Českých, ako je napríklad Perinbaba, alebo Pelíšky.

Kedy sa púšťaš do vianočných nákupov? 
J: Nemám nějaký časový harmonogram. Dárky spíš ne na poslední chvíli, protože spoustu věcí objednávám přes net, a jinak tak nějak průběžně. No, ještě mám dva dny na sehnání posledního, tak v pohodě ;) Ale pravda je, že davy lidí v obchodech nemusím - a to jsme malé městečko ;)

M: Vůbec, ta představa mě děsí a před vánoci pokud možno nenakupuji :) Průběžně od zhruba půlky podzimu seženu dárky v e-shopech, a pak obejdu vánoční trhy pro pár drobností.

O: No, v tomto som veľmi lenivý človek, takže kedy sa podarí, ale je veľmi vzácne, že mám nakúpené pred 15. decembrom (Prosincom) :D

Zvykneš darčeky len nakupovať, alebo sa činíš aj v ich vyrábaní?
J: Vesměs kupuji, protože nejsem moc manuálně zručná, ale občas nějakou maličkost i zvládnu vyrobit, ale to spíš tak pro spestření ;)

M: Zbaběle kupuji, nejsem příiš zručná na ruční práce.

O: To veľmi silno závisí. Ak napríklad viem, čo niekto chce, veľmi konkrétne, tak idem a kúpim to, poprípade, ak viem, že je to niečo, čo som schopný vyrobiť, tak to vyrobím. Samozrejme, v prípade, že nemám poňatia, čo by osoba, ktorú chcem obdarovať chcela, pokúsim sa jej/jemu vyrobiť aspoň niečo pekné.

Dodržiavate doma nejaké, už pre vás tradičné vianočné zvyky?
J: No, zlaté prasátko jsem nikdy neviděla a asi neuvidím ;) 
Jako dítě jsem měla jeden takový pěkný - na Lucii jsem si napsala přáníčka a dala je pod polštář. Každé ráno se jedno namátkou dalo pryč a to, které zůstalo na Štědrý den se mělo splnit ;)
A jinak do současnosti vydržely takové ty klasické - nevstávání od štědrovečerní večeře, rozkrajování jablíček, pouštění lodiček ze skořápek ořechů...

M: Zdobíme na zahradě stromek pro zvířátka - buráky, jablka atd., dopoledne se jdeme podívat na betlém a v noci chodíme na půlnoční. Ale letos dcerka začala s tím, že by chtěla zkusit některé tradiční vánoční zvyky, a tak budeme lít olovo, krájet jablka, pouštět skořápkové lodičky se svíčkou a dávat pod talíř šupiny. Zvyk s jedením čočky kupodivu nechce, i když jsem jí ho z hecu nabídla :)

O: Určite šošovica a ryba patria na náš vianočný stôl. Zároveň samozrejme rituál so zdobením stromčeka a obdarúvaním svojich bližných patrí k vianociam a nesmieme opomenúť pečenie a zdobenie medovníčkov... Schovávať peniaz pod obrus je myslím menej známa tradícia, aby sa na budúci rok peniaze v domácnosti udržali. Keď sme kapra kupovali celého, šupinka z neho do peňaženky tiež bola zvykom. K tomu nesmiem opomenúť rozkrojenie jabĺčka a jeho rozdelenie medzi obyvateľov domácnosti, pre zdravie a samozrejme oblátku s medom a cesnakom. Prestretie pre jednu osobu navyše pri stole robíme tiež, ale to je myslím bežná tradícia aspoň u nás.

Máš už novoročné predsavzatia?
J: Jééé, tak ty si už dlouho nedávám ;) Protože se pak stresuji tím, že je stejně nedodržím ;) Změny přichází tak nějak průběžně přes celý rok, jak je třeba.
Snad jen - udržet si co nejvíc dobrou náladu a pohodu, nenechat se semlít tím, co na nás život valí ;)

M: Ne :) Novoroční předsevzetí jsem vzdala už před lety, protože je stejně dlouho nedodržím.

O: Nikdy som nemal a ani tentorok neplánujem. Neverím, že by som bol schopný robiť niečo inak, len preto, že sa zmení v kalendári jedna číslica. :D


A čo vy? Máte radi Vianoce? Dávate si novoročné predsavzatia? Napíšte do komentárov! :)

= Bludička a redakcia NAMRO = 

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)