středa 1. října 2014

Nejdůležitější věc na světě - vznikne?

O zájem čtenářů bojuje ještě před svým vydáním Nejdůležitější věc na světě, emotivní autobiografický komiks z pera tvůrce publikujícího pod pseudonymem Vhrsti. Kniha představuje výtvarně i literárně mimořádný počin nejen v dosavadní kariéře autora dosud známého hlavně tvorbou pro děti, ale i v kontextu historie českého komiksu. Zatímco v Evropě či Americe je autobiografický žánr v grafických románech běžnou záležitostí už několik desetiletí, čeští autoři si na podobnou osobní výpověď dosud netroufali. Kniha Nejdůležitější věc na světě právě bojuje o podporu fanoušků na portálu kreativních projektů Startovač.cz.

Sbírka komiksů překvapí právě otevřeností a niterností příběhů, které dětsky bezprostřední kresbou vyprávějí tak osobní události z autorova života, jako je jeho zdravotní stav, vztah k milované ženě nebo úvahy o vlastní užitečnosti. “Nejdůležitější věc na světě je skutečně odklon od mé dosavadní tvorby,” vysvětluje devětatřicetiletý Vhrsti, který píše a ilustruje knížky pro děti a vloni nakreslil svůj první večerníček. “Čtenáři se dostanou daleko za práh mého vlastního soukromí.” I v nové knize však kromě upřímně sebezpytných sond do autorova nitra čeká na čtenáře Vhrstiho typický humor a nadhled.

Kniha je sestavená z komiksů, které v letech 2008-2011 vycházely v literárním časopise Plž, ale přetiskovaly je i významné evropské komiksové magazíny jako Aargh! nebo Stripburger. Obsahovat bude i speciální nikdy nepublikovaný příběh z roku 2013.

„V cyklu poetických komiksů Nejdůležitější věc na světě se Vhrstiho výtvarný projev stal úspornějším, a umožnil tak vyniknout jeho originálním nápadům a inteligentnímu humoru protkanému jemnou sebeironií. V českém kontextu nelze nalézt podobně pojatý projekt," potvrzuje výjimečnost publikace komiksový historik Tomáš Prokůpek z katedry žurnalistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Právě o vydání přelomové komiksové biografie nyní Vhrsti usiluje na Startovači. “Pokud všechno dobře dopadne, dozví se čtenáři, co je tou nejdůležitější věcí na světě, z nové knihy už koncem října,” slibuje autor. Publikaci už podpořilo Ministerstvo kultury, druhou část prostředků na tisk vlastním nákladem chce Vhrsti získat právě od fanoušků. Na Startovači prezentuje ukázky z komiksů i kompletní obsah. Podporovatelům nabízí kromě knihy samotné i besedu pro děti, osobní ex-libris nebo pohádku na přání.

https://www.startovac.cz/projekty/nejdulezitejsi-vec/

Zdroj: Sarden

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)