sobota 31. května 2014

Jeskyně nejen na motivy...

Jeskyně Ostrov zapomnění - rozhovor

Jeskyně Ostrov zapomnění, kterou vede Harrieta, vypadá rozhodně zajímavě. Tak se na ni pojďme podívat blíže.

I tebe bych ráda, jako PJku jeskyně, poprosila, abys našim čtenářům svou jeskyni trochu přiblížila.
Začátek jeskyně je od 13. září 2013. Z původní sestavy odešli dva hráči, kteří přestali hrát na Abarinu. Jednu postavu jsem převzala já a hraju s ní jako hráč. Původně měl každý postavu jen jednu, ale po vzájemné dohodě si téměř všichni udělali postavy dvě, vždy muže a ženu. Přibrali jsme ještě nové hráče a tak nás teď hraje celkem 7. Postav je v jeskyni 12. Za 8,5 měsíců, co hrajeme, uběhlo jen pár herních dní. Za 258 dní jsme napsali 1315 příspěvků a to je průměrně 5 příspěvků na den. Myslím si, že je to hodně aktivní jeskyně a jsem tomu ráda. Sešla se tam bezva parta lidí, takže se všichni dobře bavíme. Aspoň doufám.

O co v jeskyni jde? Moc prozrazovat nechci, ale maličko bych mohla. Hráči se přihlásili do jeskyně s postavou z dnešní doby. Mají buď civilní, nebo žádné zaměstnání. První várka postav vůbec nevěděla, do čeho jde, ty pozdější trochu tušily a poslední vědí už o trochu víc.

Všichni přijeli nebo přiletěli na Floridu, do jednoho nejmenovaného hotelu u pláže, na báječnou, dovolenou. Některé postavy už podnikly výlet na nedaleký ostrůvek, na večírku se jich pár mezi sebou seznámilo. V noci byla velmi silná bouře a ráno se probudili někde v lese. U sebe neměli žádné vymoženosti naší doby. Jen všichni stejné oblečení, zbraně, jako luk, meč, kuše nebo kord a dopis od Želmíry. Z něj se dozvídají, že jsou na ostrově a čeká je extrémní dovolená. Píše se rok 1529.

Každá postava se ocitla někde jinde. Postupně se někteří potkávají a dávají se dohromady skupinky. Všichni vědí, že pokud chtějí z ostrova, čeká je na jihu loď. Kde je jih? Kudy se vydají? Co potkají a jak si s tím poradí? Uvidíme. Zatím jsou na ostrově pouze jeden den a noc. Je zajímavé pozorovat, jak si v různých situacích postavy dovedou nebo nedovedou poradit. Jako PJ to mám docela složité na uhlídání příspěvků. Dvě skupiny píší veřejně a dvě zatím šeptají, ale baví mě to a hráče snad taky. Snažím se jim jeskyni zpestřit i různými obrázky, aby měli lepší představu o prostředí.

Tak to zní opravdu zajímavě. Hraní více než jedné postavy v jeskyni se týkala i má anketní otázka, kterou jsem položila hráčům tvé jeskyně, tak se zeptám i tebe – jak se na hraní více postav jedním hráčem díváš ty? A to, že v tvé jeskyni mají hráči vesměs dvě postavy, mužskou a ženskou, má nějaký význam pro děj a příběh?
Vezmu to od konce. Význam pro děj to nutně nemá. Někteří hráči ještě nehráli za postavu druhého pohlaví a tak jsem jim nabídla, aby si to zkusili. Jiní už s tím hraním za opačné pohlaví mají zkušenost a sami se nabídli, že budou hrát za dvě postavy. Já mám v některých jeskyních taky dvě postavy, myslím, že to je pak zajímavé i pro hráče. Nikdo si totiž neudělá úplně stejnou postavu dvakrát. Buď jsou každá úplně jiná, nebo alespoň hodně odlišná. Je to, podle mě, další rozměr hraní. Dokud to hráče baví, jsem jako PJ spokojená.

A prozradíš nám, jak hráčům hraní postavy opačného pohlaví jde? Dokáží podle tebe muži věrohodně zahrát ženy a naopak?
Myslím si, že jim to jde báječně. Dokonce bych řekla, že se chlapům hraje ženská postava snad líp než mužská. Ženy si s mužskou postavou možná dají větší práci, ale je to taky prima. Dá to víc práce, protože přeci jen mužské a ženské myšlení a chování je rozdílné, ale vypořádávají se s tím všichni dobře.

Rok 1529 – proč zrovna tento? Je pro děj tenhle letopočet hodně důležitý?
1529 je rok, ve kterém se ocitly postavy, které jsou zvyklé žít v naší době. Tedy v roce 2014. Letopočet to je náhodný a poměrně důležitý pro děj, chtěla jsem, aby to bylo toto století. Století, kde neznají nic z toho, co známe my, s čím umíme zacházet.

Představ si, že se ráno probudíš místo ve své posteli na zemi v lese, vedle tebe na hromádce pár nejnutnějších věcí a nějaký meč nebo kuše. V dopise, který najdeš v batohu, se dozvíš, že ses ocitla ve století šestnáctém. Postavy se s tím musejí nějak vypořádat.

Velmi mě pobavilo, jak se snažili přijít tomu na kloub. Někdo si myslel, že je to nějaká reality show, jiný, že jde jen o nějakou dovednostní soutěž a jiní si raději nic ani nemysleli. Jedno bylo pro všechny společné, všichni byli a jsou „naštvaní“ na paní Želmíru, majitelku ostrova, jak se jim podepsala do dopisu.
A při tom jim Želmíra nabízí tak úžasnou zážitkovou dovolenou, že? ;)

Ostrov, loď. Odplují na ní postavy, až se k ní dostanou? A prozradíš, kam se mohou dostat?

Uvidíme, jestli se dostanou na jih, najdou loď a vyplují na širé moře nebo jestli se jim na ostrově zalíbí a budou tam chtít zůstat žít. Stát se jim může ledacos. Už je naháněli entové, piráti a lapkové, potkali skřítky a podobně. Když dovolíš, nechci nic dopředu prozrazovat. Nechtěla bych hráčům kazit hru tím, že bych jim dopředu prozrazovala, co se bude dít.
Jistě, to respektuji ;)

Co by sis ty jako PJka přála pro svou jeskyni, pro hráče a postavy v ní?

Přála bych si, aby se hráčům hra líbila a dlouho se u ní bavili. Postavám bych přála, aby přežily všechny nástrahy ve zdraví. Přála bych jim, aby spolupracovaly a taky, aby se každé postavě splnilo aspoň jedno její přání. Pro jeskyni bych si přála, aby jela na vlně dobré zábavy co nejdéle.

A ještě jedna otázka, kdyby tvá jeskyně někoho zaujala a měl chuť se přidat, má ještě šanci?
Šance je vždycky, ne nadarmo se říká, že naděje umírá jako poslední. Kdyby měl někdo opravdu zájem si zahrát, může mě kontaktovat do pošty. Maximálně bych však přibrala ještě dvě postavy. Záleželo by, jak bychom se domluvili. Všechno je o komunikaci a zájmu. Dopředu říkám, že jedeme od září a píše se skoro denně a někteří i víc než jednou denně. Samozřejmě je to i o čase, protože všichni hráči chodí do práce. Takže se to musí skloubit a někdy se musí čekat, to je asi jako i jinde.

Děkuji ti moc za ochotu a tvůj čas a přeji tobě i všem hráčům, ať vám jeskyně přináší jen radost a dobrou zábavu ;)
I já děkuji, za sebe a všechny hráče z mojí jeskyně.

= Harrieta a Janika =

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)