sobota 31. května 2014

Abarinská ANKETA

Nedávno proběhla na fórku Level menší, ale o to zapálenější diskuze o pravopise. Protože ji ne každý asi zaznamenal a myslím si, že je to tady, kde text je jediný komunikační a výrazový prostředek, důležité a podstatné téma, zeptala jsem se několika z vás, jak to vidíte.

Je pro tebe při hraní na Abarinu důležitý pravopis? Jak moc si na chyby dáváš ve svých příspěvcích pozor ty a jak moc tě „ruší“ hrubky spoluhráčů?
Nebo zastáváš názor, že na formě nesejde, důležitý je obsah?


Stouny
Přiznám se, že chyby si uhlídat nedokážu (i když se snažím). Z části za to může nadšení při psaní příspěvku, kdy je zachycení emocí/postojů/chování důležitější, než nějaká gramatika. Z části za to může fakt, že občas vážně nevím, jak je ta věta správně.

Příspěvky si většinou připravuji ve Wordu, abych se vyhnula zbytečným překlepům a chybám (ale ani to často nestačí - ona automatická oprava palety na pipetu význam naruší ;) ).

Hrubky spoluhráčů mi nevadí – většinou si jich ani nevšimnu. Mám něco jako klopotné čtení a stíhám se soustředit jen na obsah a ne na formu. Nicméně si nemyslím, že je jedno, jak je příspěvek napsaný. Alespoň nějaká kontrola sama sebe je důkaz úcty k ostatním hráčům.

Tak mě napadá, že je tohle ideální příležitost omluvit se všem, kterým moje chyby drásají nervy. ;)
Omlouvám se a děkuji všem spoluhráčům. :)

AlaCz
Určitě mi to vadí. Bouhžel s mou poruchou je nemožné se hrubkám vyhnout.

Uwexx
Zdravím,
abych odpověděl na tvou otázku, snažím se psát bez pravopisných chyb. A ano, celkem mi vadí, když někdo píše s chybami. Ale, jsme přece lidé a chybami se člověk učí, že?
:-D A samozřejmě, že obsah je důležitý.

Melker
Puff!
To sis tedy vybrala oběť :) Kór na takové téma.

Tedy s pravopisem jsem zápasil už na základní škole. Od té doby, i přes úspěšné zvládnutí školy střední, se nic moc nezměnilo.
V příspěvcích si dávám velký pozor, abych nebyl za osla. Ono může se člověku podařit napsat celkem povedený text, ale když tam má nasekané hrubky, jde kvalita hodně dolů a ještě je u toho autor za blbce. Maximálně využívám word, internet, kamarádky na icq (díky Janiko a Marín) a když už se dostanu opravdu do úzkých, tak raději zvolím jiné slovo, nebo překopu celou větu.
U ostatních mi vadí zejména ty "do očí bijící". Chybějící čárku ve větě naopak neřeším vůbec.
Celkově mám pro to z vlastní zkušenosti pochopení. A z vlastní zkušenosti také říkám, lidi neblbněte a pište česky (páč ono to jde, když se chce, je to jen o lenosti).

Obsah je pro mě důležitější, to je pravda. Ale měl by mít i přijatelnou formu. Ono hlásat do světa, že pravopis je přežitek, který nevyžadují ani na VŠ, to už chce notnou dávku odvahy nebo hlouposti...

Lord Tarkurius
1) Je pro tebe při hraní na Abarinu důležitý pravopis?

Nulově, neřeším ho u ostatních ani mimo Abarin a nějaké opravování chyb sem podle mě nepatří. Abarin je tu čistě pro zábavu a kreativitu... ani k jednomu pravidla (kromě jakéhosi slušného chování) nepatří. Samozřejmě, že každý by měl psát podle svých možností a snažit se nedělat chyby (ostatně nikdo nechceme být za trubku), ale hrotit to u ostatních už je věc jiná.
Každý má nějaké chyby, a dokud to není charakter, ale jenom pravopis, tak mi to nestojí za nějaké negativní emoce.

2) Jak moc si na chyby dáváš ve svých příspěvcích pozor ty?

Záleží na únavě. Pokud mám čas a jsem odpočatý, tak si pravopis samozřejmě hlídám a celé si to po sobě radši ještě přečtu, ale když dopisuju ve tři ráno příspěvek po několika službách v kuse... tak mi je upřímně řečeno úplně fuk jestli někde udělám hrubku a když to druhý den čtu, tak se maximálně pousměju. Ostatně i tady mi při psaní počítač pořád vlnovkou podtrhává moji "pražštinu", takže ona je tak trochu i otázka co brát jako chybu.

3) Jak moc tě „ruší“ hrubky spoluhráčů?

Neruší, když po někom čtu příspěvek, tak mi hlava sice automaticky vyhodí "hele má tam chybu", ale dál už na to kašlu i kdyby jich tam měl na odstavec dvacet. Kdyby mě podobné blbosti měly rušit i ve škole, nebo v práci, tak toho moc neudělám :). I když někdo píše jako naprosté čuně, pořád mi tím nijak neubližuje... tím pádem je to jeho věc a mělo by si to řešit jeho vlastní svědomí, já nemám právo ani ambice ho nějak "napravovat".

4) Nebo zastáváš názor, že na formě nesejde, důležitý je obsah?

Zastávám, pokud někdo píše perfektní příspěvky a má zajímavé postavy, tak je člověku upřímně řečeno fuk jestli v tom má chyby... na druhou stranu pokud někdo píše vzletnou češtinou s perfektní gramatikou, ale neumí se vžít do postavy, tak to bude pořád příspěvek na prd. Dokud chápeme, co chtěl básník říci, tak už nezáleží na tom, jestli se trochu seknul v pravopise... člověk by ty pravidla neměl brát zase tak vážně :).

Můj názor ohledně gramatiky asi hezky shrne tenhle obrázek:



 Marín
Ano, pro mě je pravopis velmi důležitý. Ať už na Abarinu nebo kdekoliv jinde.
Pokud sděluji obsah svých myšlenek psanou formou, měla bych ji ovládat.
Rozhodně ji však dokonale neovládám. Bohužel. A je to ostuda. Člověk by měl ovládat aspoň svůj vlastní rodný jazyk. Zvláště, pokud se pouští do cizích.

Dělám chyby a čím víc spěchám, tím jich samozřejmě nasekám více. Každopádně se ale snažím, snažím a snažím a rozhodně mi to není jedno.

Chyby druhých hráčů až tak neřeším. Zvláště v jeskyních ne. Je to přece jen komornější a člověk se snaží rychle odepsat nebo se s pravopisem teprve potýká a tak. Víc mně to vadí ve veřejně publikovaných článcích, úvahách, kritikách….A to i na Abarinu.
Tam jde člověk s kůží, tak říkaje na trh, a už by si to měl více ohlídat. Aspoň podle mého názoru.
A právě na takových místech to člověka přímo praští přes oči. Jak už jsem jednou někde psala, slova jako xicht prostě neexistují. :D

Ale ani tak se snažím neodsuzovat. Důvody, proč jeden píše, jak píše, můžou být různé.
Jen to se mnou prostě škubne:))

.Sinthoras.
Pravopis v příspěvcích je podle mého názoru velmi důležitý. Snažím se tedy jej v maximální možné míře dodržovat. Samozřejmě nikdo není neomylný a tak se občas někde nějaká ta chybka objeví. Nicméně je důležité dbát na to, aby jich bylo co nejméně.
Vždyť i čtením se pravopis učíme - a to poslední, co by kdo z nás chtěl, je abychom se ho od sebe navzájem učili špatně.
A když už o sobě vím, že si s pravopisem netykám, tak je zde word, který alespoň ty nejhorší chyby odstraní.

Margit
Ano, pravopis je pro mě důležitý. Toleruji překlepy, pokud jich není moc. Je mi jasné, že ne každý češtinu ovládá brilantně, uznávám, že například já občas "plavu" v čárkách ve větě. Chybovat je lidské. Ale vyjmenovaná slova, shodu podmětu s přísudkem, to, že před interpunkčním znaménkem se mezera nedělá a za ním dělá a takové ty základy /řekla bych jednoduché/ by lidi dle mého názoru znát měli.

Ano, přílišné množství hrubek v příspěvcích mě opravdu ruší, ale sem tam nějakou přehlédnu nebo přejdu. Ve svých příspěvcích si snažím chyby hlídat, nemíním kázat vodu a pít víno.

Mimochodem, přílišné množství hrubek mě ruší i u knih a už jsem pár knih kvůli mizerné korektuře odložila hned v počátku čtení.

Jistě, že obsah sdělení je důležitý. Ale forma je dle mého názoru důležitá neméně. Mám pocit, že když někdo kašle na formu sdělení, kašle na ty, kterým je jeho sdělení určeno - a v tom případě se já cítím zcela oprávněna kašlat na něj a nezdržovat se pokusy o jeho pochopení. Nebo ještě jinak: když je někomu jedno, jestli bude jeho text pochopen a nijak se neobtěžuje přemýšlet nad tím, aby byl pochopen, proč bych se já měla obtěžovat jeho luštěním? Další věc, která mě spolehlivě odradí od čtení, jsou věty, které nemají hlavu ani patu, které nerespektují základní stavbu.


A co vy? Jak jste na tom s pravopisem a nakolik jsou pro vás důležité příspěvky – ať už vlastní, či druhých – bez chyb?

= Janika =

1 komentář:

  1. No třeba i/y mě dost ruší, takové ty zjevné chyby, co hnedka praští do oka, čárky taky moc neřeším, jako další tady. Osobně si myslím, že když už je to psaný dračák, stojí za to si před odesláním příspěvek zkontrolovat, a aspoň doufám, že jsem tu kvůli pravopisu za analfabeta nikdy nebyl:-)
    Morniel

    OdpovědětVymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)