středa 30. dubna 2014

De la Bête

Ta šelma, kterou jsem viděl, byla jako levhart, její nohy jako tlapy medvěda a její tlama jako tlama lví. A drak jí dal svou sílu i trůn i velikou moc. (Zjevení Janovo 13:2)

De la Bête je hra, která se uskuteční ve dvou bězích 28.5.-1.6.2014 a 5.6.-8.6.2014 v areálu zámku Valeč. Je výpravnou hrou, která se inspiruje francouzskými romány, legendami a velkými tématy pozdního období ancient regime. I když vychází hlavně z událostí v oblasti Gévaudanu, není přesně datována a historickými událostmi se pouze inspiruje, než aby je přesně popisovala - odehrává se v blíže neurčené době druhé poloviny osmnáctého století. De la Bête je o proměně myšlení, o dramatických střetech a emocích. Hra samotná má 48 hodin a budou jí předcházet intenzivní dílny, ve kterých se pokusíte naladit všechny hráče na atmosféru, kterou hra má.

De la Bête je výpravný dramatický larp pro zhruba 90 hráčů, odehrávající se ve Francii 18. století. Hra klade největší důraz na dramatické hraní postav, jejich vzájemných vztahů a na ztvárňování a rozvíjení příběhových linií. Jedná se o atmosferickou, vážnou hru s připravenou náplní pro každou postavu. Přestože řada dějových zvratů je designována předem, hráči zůstává značná míra volnosti a zodpovědnost rozehrávat nabízené dějové a vztahové linky a posouvat tak hru kupředu. De la Bête je rozsáhlá historická freska. V rámci devadesáti postav je připravena různorodá herní náplň. Některé postavy jsou postavené více na vztahových linkách, jiné na intrikaření nebo výrazné akční složce. Některé dějové linie obsahují výrazné prvky hororu, jiné svým vyzněním odkazují na vrcholná díla z období romantismu. Styl hry se nejvíce blíží pojetí, které nabídl např. larp Porta Rossa MDVIII.

De La Bête si neklade za cíl věrné ztvárnění historie. Ta se bere jako pozadí pro smyšlené příběhy, které by se v dané době mohly odehrát. Dramatičnost má vždy přednost před historickou přesností. K historii tedy přistupujem jako v románech, ne jako v učebnicích dějepisu. Ve hře se tak prolínají události, které se ve skutečnosti odehrály v jiných letech. To je pro larp tvůrčím záměrem.

Veškeré informace najdete na stránkách hry: http://www.larpportal.org/web/de-la-bete.

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)