středa 30. dubna 2014

Abarinská ANKETA

A je tu Aprílové NAMRO a s ním aj ďalšia anketa. Nastali isté zmeny, ľudia, čo sa o anketu starali nám z redakcie odišli, no prišli zase noví ľudia, takže anketa týmto pádom našťastie nekončí, no nezľaknite sa, keď bude vyzerať trochu inak. Snáď budete aj tak mať zábavu s jej odpovedaním, aj čítaním. No a teraz priamo k otázke. Tento mesiac sme sa našich čitateľov opýtali nasledovné:

V akých svetoch (či už žánrovo, alebo konkrétne) rád/rada vytváraš/hráš svoje jaskyne, alebo postavy?
A ako vy? Preferujete klasické Fantasy, alebo napríklad Cyberpunk? Napíšte kľudne do komentárov.

warsong:
Tak to je jednoduchý :)
Používám klasický "Tolkeinovský" svět bez moderní techniky s různými rasami...

Harrieta:
Ahoj, v jakém světě ráda hraji? Hlavně ne v tom reálném:-))))

Ale teď odpověď na otázku. Není to vždy stejné, časem se prostředí mění. Když o tom přemýšlím, vyhrává u mě fantasy svět a v poslední době se mi zalíbilo i sci fi na prostředí battlestar. Ono je to tak, že pokud má PJ dobře vymyšlený svět, dá se hrát v jakémkoliv prostředí třeba i těsně před zánikem světa.

Lescou:
Já mám dva své oblíbené a to je poměrně klasický rámec fantasy světa s prvky středověké kultury ať už evropské nebo východní. No a pak relativně dnešní svět s některými prvky sci-fi a fantasy ať už je to magie nebo pokrok v některých technologiích.
Nicméně musím říct že v poslední době mě dost láká a honí představa vymyslet něco co zapasuji do viktoriánské éry a také do éry v rozmezí 6 stol. až 8 stol. Uvidíme. ;)

jaguar12:
Hraji radši ve fantasy svétě, kde jsou draci atd. Ale mám raději, když je tam omezená magie, protože kouzelníkům moc nerozumim.

Kara:
World of Darkness VTM je jeden z mojich obľúbených settingov, ale je tu i Star wars universe, prípadne fantasy prostredie - stredovek

nkTobias:
zoradene podla priorit 1-top posledne-meh
wod - pritomnost
wod - blizka buducnost
wod - minulost
wod - whatever
postapo
cyberpunk
scifi
fantasy

Šílený Jiseragos:
Hraji jedině a zásadně fantasy (draci, magie, atd...) :-)

Arathorn:

Konnichwa. Tobě a všem čtenářům/i ostatním redaktorům/ Namra také přeji krásný konec apríla, i když spíš už začátek května. :-)

U mě je to mírně složitější, protože přímo rád zkouším nové světy a mám rád téměř vše, ovšem rozeberu zde tak 5 nejoblíbenějších, možná víc, pokud si na všechny vzpomenu.

Tak prvním oblíbeným světem je určitě fantasy, na fantasy jsem cvyrůstal a sad u čtení a psaní fantasy snad jednou umřu. Téměř nekonečný svět omezený jen představivostí spisovatele, v případě D&D PJe. Ať už tam hraju od lidí po nějakou podivnou rasu smíšeniny obřích krys a ještěrek, tak se tam vždy něco děje a vždy se dá tento svět nějak osvěžit něčím novým a originálním. Fantasy nikdy neomrzí.

Druhým světem musí být zákonitě sci-fi, ale není, protože já osobně jsem ve sci-fi trošku jako slon v porcelánu. Takže zde spíš posadím můj nejoblíbenější post-apo svět, který není ani tolik post-apo… Prostě svět falloutu, jedné z nejoblíbenějších her tohoto žánru a také jeden z mých nejoblíbenějších námětů pro jeskyni, kterým jsem dokonce nedávno zrealizoval ve skutečnost na abarinu a založil si vlastní jeskyňku, která se odehrává v herní sérií nezmapovaném území, tedy v evropě, kde jsem si vymyslel vlastní frakce a národy.

Třetí svět jsem vlastně poznal celkem nedávno, ale naprosto mě uchvátil a ponořil jsem se do něj, jako člověk, který neustále musí tančit, do bažiny. Tady pan Osud již určitě tuší, co myslím… Ano, je to world of darkness, svět s upíry, který má hlavu i patu a není naivně stupidní, jako twillight nebo zase stupidně komický, jako 160let staré představy o upírech.

Dostávám se ke čtyřce, kterou bych jako knižní sérii bral jako svůj třetí nejoblíbenější, ale ve světech je až číslo 4. Zaklínač, knižní svět od Sapkowskyho(doufám, že jsem to napsal špatně), který ho vlastně vymyslel, jen jako krátkou sérii povídek otisknutých v novinách. Nešlo by jen o samotný příběh Geralta a Cirilly… jde celkově o krutost a ponurost světa samotného, který jen občas tak připomínající realitu, až to zamrazí. Je to takový mnohem hrubější fantasy svět, který nevede hráče za ručičku(malý výkřik do tmy pro pje... prosím, víc jeskyní ze světa zaklínače).

Pětka bude trochu složitejší, když jsem to pojal, jako top5… Nevím, asi upravená současnost, sic jsem zatím v žádné takové jeskyni nebyl, ale určitě to musí být zajímavá zkušenost, například chvíle, kdy by se studená válka strhla ve válku opravdovou… Prostě takové to “co kdyby” je krásná věc pro RP D&D, protože přináší mnoho kreativity do světa, například co kdyby nacisti postavili 400 Maus tanků a vyrobili 10x víc tigrů a vyrobili 100 1500tunových tanků, které měli v plánu vytvořit… Co kdyby… Možná si někteří připomenou jeden krásný film s nádhernou větou. “Jste muž, kterého po celý život pronásleduje ta nejhorší fráze na světě… co kdyby.”

To by bylo vše pro mé top5. Doufám, že to nebylo nějak zbytečně dlouhé a bylo to srozumitelné a dostatečně jsem odůvodnil, proč se mi zrovna tyto světy líbí. :)

-Arathorn, neboli Richard “Raho” Decker

=Osud=

2 komentáře:

  1. Hmm, tak je pravda, že dobrý príbeh sa môže odohrať v akomkoľvek svete, ale nejak viac inklinujem k tým temnejším - wod, cyberpunk, postapo, ale aj steampunk. Ale dobrý fantasy svet nikdy nie je zlý. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Je pravda, že jsem odkojená DrD a tudíž fantasy. Během svého působení jsem se letmo dotkla několika systémů, jako třeba steampunku, Shadowrunu a musím uznat, že mají něco do sebe, jen jsem prostě do nich hlouběji nepronikla.

    Co mě ale hodně uchvátilo, tak WoD. I když se tedy nepovažuji za nějakou velkou odbornici, ale tenhle systém a svět mě opravdu hodně zaujal.

    A co se konkrétního fantasy světa týká, tak vede svět Thedasu hry Dragon age, ve kterém se na Abarinu odehrává několik jeskyní.

    OdpovědětVymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)