pátek 28. února 2014

Knihy, které by vás mohly zajímat...

A máme tady opět pár knih z poslední doby, které by vás mohly zaujmout.

První z knih, není žádná jiná než sborník dlouholeté soutěže československého fandomu
Mlok: Sbírka vítězných prací ceny Karla Čapka za rok 2013
Nová sbírka české sci-fi a fantasy prozrazuje, že známe vítězné autory a jejich práce. Už tradičně: tři mikropovídky, pět krátkých povídek, pět povídek a jedna novela...
Cena Karla Čapka - to je nejprestižnější česká a slovenská literární soutěž žánru sci-fi. Prostřednictvím této sbírky se Vám dostávají do rukou nejlepší mikropovídky, krátké povídky, povídky a novela, které byly nominovány na místa nejvyšší.


Obsah:
Mikropovídka
Doležal Karel: Otázka víry
Molcarová Václava: Múza pokřivenců
Rečková Jana: Jedenáctero


Krátká povídka
Herma Lukáš: Černá královna
Novotný Jiří: Terápko
Růžičková Kateřina: Prosím, žij!
Sigmundová Linda: Daruj krev!
Žilková Eva: Poslední zázrak Marie Lazare


Povídka
Mls Ivan: Titan: Cíl dosažen!
Seiner Hanuš: Hexagramaton
Sirotek Michal: Mistr
Tučka Daniel: VVN
Vaňková Jana: Rodinné stříbro


Novela
Štiblaríková Lenona: Bratislavská bludička

S druhou knihou zabrousíme do streampunku a napsal ji jeden z autorů, kteří měli povídku ve sborníku Plnou parou. Mark Hodder - Podivná záležitost se Skákajícím Jackem (První kniha série Burton & Swinburne)
Sir Richard Francis Burton - cestovatel, jazykovědec, učenec a šermíř s nepříliš dobrou pověstí a kariérou v troskách.
Algernon Charles Swinburne - neúspěšný básník a stoupenec markýze de Sade, pro něhož je bolest rozkoší a brandy jeho zkázou!
Oba stojí na životní křižovatce, polapeni v epicentru svářících se sil, jež hrozí rozervat impérium.
Inženýři přetvářejí krajinu stále většími, rychlejšími, hlučnějšími a špinavějšími zázraky techniky, eugenikové šlechtí specializovaná zvířata, která by poskytla levnou pracovní sílu, libertini se bouří proti represivním zákonům a požadují společnost založenou na kráse a tvořivosti, zatímco zpustlíci posouvají hranice omezující lidské chování prostřednictvím magie, drog i anarchie.
Když lord Palmerston Burtona pověří, aby vyšetřil útoky na mladé ženy, jež spáchalo podivné zjevení známé jako Skákající Jack, a zjistil, proč londýnský East End terorizují vlkodlaci, pohrouží se oba naši přátelé do hrozivých hlubin tohoto morálního a etického vakua.
Pátrání je zavede k jedné z nejdůležitějších událostí jejich doby a k děsivé možnosti, že svět, ve kterém žijí, by neměl vůbec existovat!
Sláva páře! Hodderovi se podařilo krásně vystihnout podstatu steampunkového Londýna jako ošklivého a zachmuřeného města, plného špatných pokusů, špíny, konspirací a samozřejmě páry. Kniha má atmosféru tak hutnou, že by se dala krájet.


A pro všechny příznivce Stephen Kinga je tady dobrá zpráva. Vyšla reedice dlouho nesehnatelné knihy Čtyři roční doby. ( I když trochu zamrzí, že reedice je pouze brožovaná. Ale i tak ten obsah stojí za to.)
Čtyři roční doby se poněkud vymykají Kingově tvorbě nejen rozsahem, ale především laděním, a mohou proto být příjemným překvapením i pro čtenáře, kteří nejsou zrovna příznivci Mistra hororu. Sám King je označuje za „přirozeně šťastnou knihu" a uvádí, že „tři z nich nejsou horory". Se dvěma novelami se čeští čtenáři mohli setkat v dnes už historickém prvním vydání Kinga u nás vůbec - vyšly v roce 1991 v nakladatelství Práce pod názvem jedné z nich, Nadaný žák. Tři jsou u nás známy také ve filmové podobě: Tělo bylo natočeno pod názvem Stůj při mě (Stand By Me), Nadaný žák byl distribuován pod původním názvem a film Vykoupení z věznice Shawshank vypustil z titulu Ritu Hayworthovou. Kniha Čtyři roční doby vychází nyní v úplné podobě, jak ji koncipoval Stephen King.

Novely:
- Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank
- Nadaný žák
- Tělo
- Dýchací metoda


A na  závěr ještě jedno očekávání:
V dubnu má vyjít úplně nová kniha S. Kinga - Doktor spánek, v níž se čtenáři opět setkají s Danem Torrancem, hrdinou Kingova hororového románu Osvícení.

= Morr =

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)