pátek 28. února 2014

Jeskyně nejen na motivy...

Jeskyně Kniha II - anketa

Otázka, kterou jsem se rozhodla položit hráčům jeskyně Kniha II, byla nasnadě:

Kdyby sis mohl(a) vybrat, do koho a v jaké době by ses rád(a) převtělil(a) a proč?

Mirelaridon
Donutila jsi mne velmi se zamyslet nad tím, která z osobností historie vzbuzuje můj největší zájem či spíše zvědavost. Nakonec jsem se přes Kleopatru, Gaia Julia Caesara, Alexandra Velikého a Hanibala a jeho slony dopracovala k Ptolemaiovi a roku 323 před naším letopočtem.

Zajímalo by mne, jestli zakladatel slavné Ptolemaiovské dynastie opravdu unesl Alexandrovo tělo a zda Ti dva byli nevlastními bratry, jak si autoři historických románů rádi šuškají. A jaké to bylo být řeckým vládcem v Egyptě, co všechno musel udělat, aby dvě tak různé kultury dokázal uvést v soulad.

Vash
Kdybych si mohl vybrat, do koho a kdy bych se převtělil, bylo by to pro mě hodně těžké rozhodování. Takhle na první zamyšlení mě napadá nějaký mořeplavec, objevitel, takže asi doba kolem Kryštofa Kolomba.

Lišák
Tak to je zajímavá otázka.
A obtížná, pokud bych si měl tedy vybrat jen jednu jedinou postavu a jedinou dobu. Ale určitě by mne lákalo poznat, jaké ty minulé doby byly doopravdy.

Jak se žilo na dvoře Karla IV, jak se měl římský občan a jak nějaký lovec z lesů v 10. století… Jak si žili domorodci na Havajských ostrovech před příchodem Evropanů a jak Mayové za rozkvětu své říše. Vyzkoušet prostý život lovců - sběračů a zjistit, jestli to náhodou tehdy nedělali lépe, než my dneska. :-)
Vžít se na pár dnů do života španělského kavalíra. Podívat se na koncert Mozarta… Ale ty starší doby by mne asi lákaly víc.

Války a násilí mne opravdu nepřitahují. Určitě to bylo hlavně ošklivé, surové, hloupé a zbytečné. Tehdy jako dnes.
Ale ten obyčejný život v klidnějších dobách…

Bylo by hezké zjistit, jestli je pravda, co se povídá a jak se to o té které době dnes učí. Jaký byl skutečný běžný život běžných i takzvaně výjimečných lidí oproštěný od balastu a zkratkovitých zjednodušení, který na něj nabalili historikové...

No určitě by to bylo pozoruhodné. Rád bych takovou možnost vyzkoušel (a ne jednou), kdybych jí měl. :-)

Janika
Tak než se pustím do doby a osobnosti, napřed bych ráda podotkla, že bych si při téhle příležitosti docela ráda vyzkoušela, jaké to je být chlap ;) No ne, opravdu by mě to zajímalo ;) A pokud chcete nějaký pragmatičtější a „rozumnější“ důvod, tak pro to, že to prostě chlapi měli v historických dobách určitě snazší, než ženy.

No a jinak – velmi ráda bych si vyzkoušela být nějakým pirátem nebo korzárem. Chtěla bych mít svou loď a rozumět jí, svou posádku a hlavně zažít tu nádheru na širém moři pod plachtami, tu volnost. O to loupení a přepadávání ani tak nejde, je mi jasné, že na tom nebylo nic romantického (i když ten adrenalin…;))
Jenže být kapitánem obchodní lodi by nebylo ono a na válečnou nemám zase vojenskou duši, no ;)

= Janika =

1 komentář:

  1. Vyzkoušet si lázně v Pompejích jako prostopášný správce provincie.
    Nebo postavení Žrece v době pohanských bohů.
    Nebo být kupec Samo a zastavovat příval Avarů.

    Cliff5

    OdpovědětVymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)