pátek 31. ledna 2014

O Austinův zlatý brk - vyhodnocení abarinské literární soutěže leden 2014

I. místo
Autor: Whurgan
Dílko: Poslední boj
Body: 7 hlasů

II. místo
Autor: lord Corvin
Dílko: Alchymistův učeň – Dožínky
Body: 6 hlasů

Autor: Laucian
Dílko: Legie chiméry
Body: 6 hlasů

III. místo
Autor: Ravenja
Dílko: Nanogirl
Body: 4,5 hlasů

IV. místo
Autor: Osud
Dílko: Pod Červenými Plachtami
Body: 4 hlasy

Autor: Warsong
Díko: Příchod zapomenutých
Body: 4 hlasy

V. místo
Autor: Lord Matěj IX.
Dílko: sága Hovory

VI. místo
Autor: Bludička
Dílko: Dark Sanctuary

VII. místo
Autor: Patrajz
Dílko: Požiar

Bard Whurgan.

Nová naděje tohoto bájného a mnohdy záviděného řemesla. Mladík, který už prošel světa lán a na svých cestách prožil nejednu slast i strast. Poeta co nikdy neodmítl dobré pití, vybranou společnost a horký dívčí klín. Jak by také mohl. Vždyť nerozdávat radost, je-li k tomu příležitost, by bylo hříchem!

Ne vždy však potkával jen lidské štěstí.
Narážel i na osudy temné, smutné a bolestné. Jeden takový jej zasáhl tak hluboce, že v tichém hostinci, někde na kraji světa, usedl ke stolu a psal. Psal celou noc, aby druhý den ráno mohl čeledín vyrazit do Palantasu.
Města, jehož pověst jej předcházela.
Města pyšnícího se kolébkou a svatyní všech bardů.
Velkou knihovnou.

„Běž a nezastavuj …“ řekl tenkráte tomu chlapci.
A Robin šel.
Neúnavně, vytrvale.
V očích svaté zapálení.
Ještě se mu třásly ruce, když na bráně předával pouzdro s pergamenem dívce, či spíš mladé ženě. Půvabné bytosti s pronikavýma modrýma očima. Dal jí ten příběh napsaný úhledným písmem a dal jí i své srdce. Její úsměv ho doprovázel na cestě zpátky. V noci jej ukládal ke spánku a ráno budil do nového dne. Byl s ním, i když už se vrátil zpátky do hostince ke svým každodenním povinnostem čeledína.

„Ehmm….“ decentní zakašlání sametového hlasu protnulo ticho dosud prázdného hostince.
Robin zvedl hlavu od práce.
Do nosu jej udeřila podmanivá vůně okvětních lístků růží, starých pergamenů a šeříku. Oči modré jak letní obloha jej uvěznily ve svém sevření. Podlomila se mu kolena. Dřevo, které právě skládal u krbu, se rozlétlo všude kolem.

Arenika se usmála.

„Hledám mistra Whurgana…“ promluvila tiše.
„Je tu někde, Robine?“

Zná mé jméno!
Při bozích, ona zná mé jméno!

„Na … na … totiž … on … já … vy … my … tedy …“ mladík ze sebe nebyl schopen vydat kloudného slova. Horečnatě sbíral rozsypaná polena a přitom nespouštěl pohled z půvabné knihovnice.

„Co máte na srdci, madam?“ ozval se od schodiště z pokojů příjemný mužský hlas. Bard Whurgan právě scházel ke snídani. Chtěl se vydat dál a tak vstával časně, aby se dostal co nejdál, dokud slunce ještě tolik nepálí.

„Mám Vám vyřídit srdečné pozdravy od Austina, mistře.“ odvětila Arenika a přitom pravou rukou učinila ladné gesto. U bardova stolu, ke kterému právě mířil, se objevil pár kvalitních kožených bot a krásná loutna.
„Popřát Vám šťastné a plodné putování a vyjádřit díky za Váš přínos pro Velkou knihovnu.“ pokračovala mladá knihovnice a při jejích slovech se na stole objevila mahagonová skříňka s vyrytým symbolem Velké knihovny.
„Velice si ceníme Vaší práce…“ dodala měkkým hlasem. Naposledy se usmála na rozpačitého čeledína.

Whurgan překvapeně prohlédl nečekané dary. Pár nových bot už skutečně potřeboval a novou loutnu také. Tu starou musel dát do zástavy při včerejší hře v kostky a nevypadalo to, že by se mu podařilo ji získat zpět. Mahagonová skříňka jej zaskočila nejvíc.
S napětím ji otevřel.
Její obsah mu vyrazil dech.
Tam, na temně rudém sametu, ležel zlatý husí brk.

„Já… nevím co říci…“ zajíkl se překvapený poeta a otočil se k ženě. Ta už tam však nebyla. Zůstala po ní jen vůně okvětních lístků růží, starých pergamenů a šeříku.

„Kde, k čertu, je?!“

„Pryč….“


= Melker =

Tak tenhle měsíc se opravdu sešla bohatá úroda dílek a děl. Vítěz však může být jen jeden a za toho lednového vaše hlasy určily Whurgana! Velká gratulace a výherní tyrkysová hvězdička k tomu!

A vy ostatní nezoufejte a jen pište dál. Protože i když nevyhrajete, vaše dílka se moc pěkně čtou a pohladí naše duše. Takže se všichni těšíme na další a snad neméně bohatou várku.

= Janika =

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)