pátek 31. ledna 2014

Knihy, které by vás mohly zajímat...

Máme tady další měsíc a s ním opět i několik knižních tipů…


Je to již nějaký čas co vyšlo DrD II a po něm i Bestiář, a už tu máme další rozšíření.
Dračí doupě II: Hry mocných
Vaši hrdinové mají za sebou desítky dobrodružství a vystoupali vysoko na žebříčku moci. Tím ale jejich příběh nekončí. Dostat se na vrchol není vše - je třeba se tam udržet a prosadit své cíle.
Každého z mocných opřádají sítě intrik. Musí se mít na pozoru před špehy a úkladnými vrahy, vyvracet fámy a lživá obvinění, čelit temné magii i přísnému dohledu církve. Vaše postavy začínají hrát hry mocných. Čeká je tanec na ostřích nožů i boj o holý život - a během toho budou rozhodovat o osudech království, dobývat hrady a uzavírat příměří, obracet lid na svou víru nebo rozkrývat mystická tajemství starší než samo lidstvo.
V tomto rozšíření pro Dračí doupě II najdete nová povolání ničitel, vůdce, černokněžník, divotvůrce, mstitel, stín, živlomág, žrec, paladin a inkvizitor. Můžete se těšit na více než sto nových zvláštních schopností, ukázkové organizace a města, bestiář s novými bytostmi a desítky námětů na příběhy mocných.


 V loňském roce vyšel první díl sci-fi trilogie, kterou napsal James S. A. Corey - Leviatan se probouzí
Vítejte v budoucnosti.
Lidstvo osídlilo sluneční soustavu, ale ke hvězdám stále nedosáhne. Rádo ale sahá po násilí a křehká rovnováha mezi pozemskou vládou, revolucionáři z vnějších planet a paranoidními korporacemi se může kdykoliv změnit ve válečné peklo.
Jim Holden těží led v Saturnových prstencích a rozváží ho k asteroidům Pásu, když se svou posádkou narazí na opuštěnou loď Scopuli. Aniž by o to stáli, spadne jim do klína tajemství, pro které je kdosi ochoten zabíjet - nemilosrdně a v nepředstavitelném měřítku.
Detektiv Miller hledá mezi miliardami dalších lidí jednu jedinou dívku, která má to štěstí, že její rodiče jsou dost bohatí na to, aby si to mohli dovolit. Když ho stopa zavede k Jimovi Holdenovi a Scopuli, začínají zdánlivě nesouvisející dílky skládanky zapadat do sebe.
Venku v Pásu vládnou odlišná pravidla a jedna malá loď může změnit vesmír.


A nyní čerstvě vyšlo pokračování: James S. A. Corey - Kalibánova válka
Na Ganymedu, obilnici vnějších planet, je příslušnice Marťanské vesmírné pěchoty svědkem zmasakrování své čety nestvůrným supervojákem. Na Zemi se vlivná politička zoufale snaží zabránit meziplanetárnímu válečnému konfliktu. Venuši zabrala mimozemská protomolekula, způsobila na ní obrovské, záhadné změny a hrozí, že se rozšíří do celé sluneční soustavy.
V nesmírné pustině vesmíru, na lodi jménem Rosinante, James Holden a jeho posádka ve službách Spolku vnějších planet udržují klid a mír. Když se ujmou prohledávání válkou zničeného Ganymedu, aby pomohli najít unesené dítě, vychází najevo, že budoucnost lidstva závisí na tom, zda jediná loď dokáže zabránit mimozemské invazi, která už možná začala...


Milovníky Kaji Saudka potěší vydání komiksu Muriel a andělé
Album Muriel a andělé je bezpochyby nejdůležitějším komiksem české historie. Nikdy předtím ani potom zde nevzniklo dílo, které by bylo svou progresivitou, ambiciózností a výtvarnou kvalitou zcela srovnatelné s tím nejzajímavějším, co se právě dělo v komiksově vyspělých zemích. Kdyby album vyšlo na konci 60. let, kdy bylo dokončeno, vývoj domácího komiksu by se určitě vyvíjel jinou cestou a byli bychom dnes mnohem dál. Bohužel se tak nestalo. Nicméně i v roce 2013 - pětačtyřicet let od svého vzniku - si Macourkův a Saudkův příběh uchoval mimořádnou živost a sdělnost. Kniha vychází v limitovaném vydání v pevné vazbě s přebalem - jako podklad pro tisk byly nově použity reprodukce dochovaných originálů, knihu doprovází zasvěcený doslov.

A pak tady jsou dvě nová vydání…
 
Robert Merle - Až delfín promluví
Robert Merle, jeden z nejvýraznějších francouzských spisovatelů druhé poloviny 20. století, tentokrát opouští rodnou Francii a vypráví příběh vědce Sevilly, jenž provádí výzkum v delfináriu na Floridě. Hlavními hrdiny románu jsou však dva delfíni, které Sevilla naučí mluvit. Zajímavý vědecký experiment se ale nečekaně zkomplikuje ve chvíli, kdy se do projektu vloží armáda, která by ráda zneužila inteligenci delfínů k rozpoutání třetí světové války. Díky autorovu nezaměnitelnému stylu patří román Až delfín promluví k těm příběhům, na které budete vzpomínat i po dlouhých letech.
 
Robert Merle – Malevil
Společenská fikce světově proslulého francouzského spisovatele se odehrává převážně v sedmdesátých letech 20. století, ale končí o celá desetiletí později. Skupinka lidí shromážděných zcela náhodou ve sklepě středověké tvrze Malevil náhodou přežije výbuch atomové bomby. Děsivá katastrofa zničí valnou část lidstva i živočichů na zemském povrchu. Ti, kteří přežili, stojí před problémem, jak uspořádat svůj život ve světě, z něhož zmizely všechny vymoženosti civilizace. V primitivních podmínkách bojují o přežití i o uhájení života před lidským nepřítelem...
Román je společenskou a charakterovou studií jedné z mnoha eventualit budoucího vývoje, současně však i varováním před možným zneužitím vědy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)