sobota 30. listopadu 2013

Myslíte si, že adventní kalendář je novodobý výmysl prodejců?

Jedním z jevů, které provázejí adventní dobu, jsou adventní kalendáře. Historie adventního kalendáře sahá až do roku 1851, kdy byl ručně vyroben úplně první kalendář spjatý s křesťanským adventem. Tenkrát se jednalo o umělecké dílo a do podoby dnešních kalendářů měl dost daleko.

Až v roce 1908 mnichovský tiskař Gerhard Lang z Maulbronnu vytiskl tištěný kalendář s malými barevnými obrázky přilepenými na lepence. Pojmenoval jej "V zemi Ježíškově" a byl vystřihovací. Otevírací okénka kalendář získal až o pár let později a vydal ho stejný tiskař.

Na adventních kalendářích, které následovaly, byly zobrazené liturgické výjevy z bible a vypadaly jako části vesnic nebo měst s důmyslně schovanými okénky. Byly vyráběny v malých dílnách z tvrdého papíru a ve svých okénkách skrývaly obrázky, veršíky nebo citace z Bible.

Tak tomu bylo až do druhé světové války, kdy byl rozmach kalendářů zastaven. Po skončení války se lidé k tradici kalendářů vrátili. V padesátých a šedesátých letech 20. století se adventní kalendáře začaly objevovat na pultech většiny evropských zemí a každý národ si zanedlouho vytvořil svou vlastní variantu předvánočního kalendáře, charakterizující vkus a cítění dané země.

Jak si každý národ si adventní kalendář už uzpůsobil k obrazu svému, začal se z něj postupně vytrácet církevní podtext církevní tradice, čímž se adventní kalendář posunul od svého původního významu - měl dětem připomenout vánoční událost popisovanou v bibli a samotné poselství adventní doby a příprav na příchod Ježíše Krista a zpříjemnit jim čekání na vánoční dárky.

Forma adventních kalendářů, která se ustálila v podobě otevírání okýnek nebo dveří je též symbolická. Okénka nebo dvířka mají symbolicky vypovídat o vnitřní otevřenosti (pro druhého člověka, pro dobré věci nebo v původní křesťanské tradici pro Boha).

PS: Ačkoli se kalendář jmenuje adventní, celou dobu adventu neobsahuje, jen čas od 1. do 24. prosince. Adventní doba začíná čtyři neděle před vánocemi a končí před prvními nešporami slavnosti Narození Páně. Od nich běží doba narození (vánoční) až do první neděle po Zjevení Páně, tedy do svátku Křtu Páně.

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)