úterý 30. dubna 2013

O Austinův zlatý brk – vyhodnocení abarinské literární soutěže duben 2013


Sluníčko se vydralo na svůj právoplatný trůn a hned se začalo všechno krásně zelenat, kvést a vonět. Studená zima se rychle zapomíná a léto už pomalu vykukuje.
Všem autorce Janice chci poděkovat za jejich snahu a houževnatost. Díky díky díky a ještě jednou díky.

A jak to tentokrát dopadlo?

Jak jinak, když byla uveřejněna za celý měsíc jen jedna povídka...

Slunce se opíralo do žulového dláždění hlavní třídy malého městečka na kraji jižního panství. Vzduch voněl květy a čerstvou trávou. Jarní větřík zlehka laškoval s prvními pavučinkami a pomalu vysoušel kaluže.
Janika seděla na verandě svého malého domku, který si nedávno nechala postavit "na míru". Dřela tvrdě hodně dlouho a teď si užívala zaslouženou pohodu. Obklopená rozkvétajícími květinami a spoustou koček, které u ní instinktivně hledaly útočiště.

Pohoda a klid však vzala za své, když se objevil ten cizinec. Zjevil se uprostřed verandy snad odnikud. Klidným krokem popošel pár kroků k překvapené ženě. Roucho barvy inkoustu tiše zaševelilo kolem jeho kotníků. Roucho z toho nejjemnějšího sametu.
"Buď zdráva má paní..." promluvil příjemně sytým barytonem. Drobný úsměv tenkých rtů skryl stín kápě, kterou si ani teď nesundal z hlavy.
"Mám vám vyřídit srdečné pozdravy od mistra Austina..." pokračoval ten muž dál nevzrušeným hlasem. V jeho štíhlé ruce se objevila krásná kytice tulipánů. Klidným pohybem ji podal bardce věhlasného jména, která si ji převzala s nechápavým výrazem ve tváři.
"A předat vám drobný dárek za váš neutuchající přínos pro Velkou knihovnu." dokončil posel svůj vzkaz. Tentokrát se ve štíhlých prstech objevila mahagonová skříňka s vyrytým symbolem Velké knihovny. V očích překvapené ženy zablýsklo poznání, pochopení. Třesoucí se prsty otevřely dřevěnou krabičku. Tam, na tmavě rudém sametu, leželo zlaté husí pero.
Vzhlédla, aby poděkovala. Veranda byla prázdná. Jen letmý závan vůně starých pergamenů dával tušit, že ještě před chvílí tu stál posel Velké knihovny...

Melker

Povídku Řád si můžete přečíst v tomto čísle NAMRO.
A pevně věříme tomu, že květen bude na dílka bohatší, než jeho předchůdce duben.

= Janika =

3 komentáře:

  1. Sakryš... Melekere... poetičtějšího a romantičtějšího trpajzlíka jsem ještě nepotkala!!! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Co to, kde to, jak to, proč to, s kým to??
    Já nic, to ten druhej to byl...

    Melker

    OdpovědětVymazat
  3. Jak tak zatím koukám, květen bude určitě na dílka bohatší. Teď ještě aby byl bohatší o diskutující a hlasující

    Morr

    OdpovědětVymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)