úterý 30. dubna 2013

Mapy, mapky, mapičky…

Nevím, jak jste na tom vy, ale já mám ráda přehled. Ráda se orientuju v prostoru a vím, na čem jsem. Při hraní DrD tuhle svou potřebu dokážu trochu otupit, ale když se objeví na fórku k jeskyni nějaká hezká mapka, hned mi srdce zaplesá.

Jenže vytváření map, ať už městeček, vesnic, vnitřních prostor nebo podzemí, není nic jednoduchého. Kromě toho, že to musíte jako PJ vymyslet, musíte to i nějak graficky ztvárnit. V podstatě stačí papír a tužka, ale… pokud se vám líbí mapy trochu propracovanější a graficky bohatší, nezbývá než sáhnout po nějakém programu.

Když jsem se po nějakém šikovném prográmku onehdy začala pídit já, bylo to věru těžké hledání. Freewaru (volně stažitelný software zadarmo) jak šafránu a profiprogramy dost drahé a složité. Nakonec jsem ale našla dvě varianty, které mám vyzkoušené a tak je mohu s drobnými výhradami doporučit.

1) DUNGEON CRAFTER III

Tento jednoduchý freeware je vcelku příjemný a použitelný bez jakéhokoli dlouhého zaučování. Je určen pro navrhování interiérů a některé verze mají i modul pro jednoduché vesničky. Prvků v něm není tolik, ale při troše improvizace dostanete, co potřebujete. Výsledek pak lze exportovat jako obrázek.

Má to ovšem dva háčky – společnost, která tento freeware vyvinula, už ho nepodporuje, takže je čím dál tím těžší narazit na internetu na funkční verzi ke stažení. Přiznám se, že už si nepamatuju, na které adrese se mi ho podařilo stáhnout, ale trocha toho hledání na Googlu se vyplatí!

Druhý háček je v tom, že (aspoň v té mé verzi, i když stejný problém se projevil i u jiného uživatele) nelze průběžně soubor ukládat a cca po půl hodině program zamrzne a máte smůlu, mapa je ztracena. Je to tedy trocha adrenalinu a některé mapy jsem dělala natřikrát, ale s trochou cviku se to dá a je to vzrůšo. A ta radost, když se vám to v daném limitu povede… no jak doběhnout první do cíle!

A tady je malá ukázka, jak taková mapa z DCIII může vypadat (má vlastní tvorba).























2) CAMPAIGN CARTOGRAPHER 3

Tohle už je profi program, který zpracuje mapy velice podrobné, vymakané a vizuálně přitažlivé. Nabízí se vám spousta možností a podob. Společnost Profantasy, která ho vyvinula, nabízí také další moduly – pro města, pro podzemí, atd. Je to takový malý svět sám pro sebe, a pokud máte trochu víc času a rádi si hrajete, možná si ho zamilujete. http://www.profantasy.com/products/cc3.asp

Háčkem u tohoto pomocníka je cena, která je aktuálně necelých 30 liber (cca 900,- Kč).

Druhým potom může být značná složitost programu. Nabízí sice neuvěřitelná kouzla, ale nepočítejte s tím, že to zvládnete bez manuálu a na první pokus. Záchranou vám mohou být šikovné manuály na youtube.com. Např. tenhle mi pomohl hned v začátcích: http://www.youtube.com/playlist?list=PL523E033EA4013181 Je to sice v angličtině, ale je to dostatečně intuitivní, abyste to zvládli i bez znalosti jazyka.

A teď už opět malá ukázka mapky (tentokrát jsem sáhla po cizích výtvorech, protože sama jsem zvládla zatím spíš začátky). Tohle patří k tomu jednoduššímu, co v tomto programu lze vytvořit:




















Pokud máte rádi mapy a máte s nimi nějaké zkušenosti, podělte se o ně v diskusi pod článkem. Moc uvítám i jakékoli další tipy na programy. Ať si i já rozšířím obzory…

A teď už hurá do našich alternativních světů! Přeju hodně zábavy a vzrušení!

= Niniane =

1 komentář:

  1. SUPER!!

    Čučím na to jak puk.
    Opravdu bezva nápad, výsledek stojí za to. I když já jsme stará struktura - tužka papír.

    Melker

    OdpovědětVymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)