sobota 30. března 2013

Přednášky R. Feynmana

Není to fantasy, ale třeba se vám to bude hodit.
Do sci-fi jeskyní, pro rozšíření obzorů, pro ozvláštnění vašich dobrodružství, pro bližší pochopení...

"Bývalý šéf Microsoftu Bill Gates zakoupil práva na nafilmované přednášky nositele Nobelovy ceny Richarda Feynmana. Chce je zdarma poskytnout veřejnosti v rámci své nadace, která podporuje vzdělávání po celém světě."
Zdroj: technet.idnes.cz


Sice je tu tato zpráva se značným zpožděním, ale to nic nemění na tom, že to považuji za přínosný počin - a třeba o něm vy zatím nevíte.

Gates pojmenoval projekt podle Autonomní sovětské republiky Tuva. Do této země se Feynman pokoušel mnoho let neúspěšně podívat.

V době Sovětského svazu byla Tuva pro cizince zakázanou oblastí. Ve třicátých letech ještě samostatná republika jménem Tannu Tuva byla vklíněná mezi Sovětský svaz a Mongolsko. Ve světě byla známá především u nadšených filatelistů, a to díky svým neobvyklým trojúhelníkovým známkám. O 40 let později položil Feynman svému příteli Ralphu Leightonovi, který byl učitelem zeměpisu, otázku: "Jak to, že Tannu Tuva zmizela z mapy?" Feynman se svojí manželkou a Leightonem se tehdy rozhodli do Tuvy vyjet. Přes deset let bojovali o propustku do zakázané oblasti, která nakonec přišla dva týdny poté, kdy Feynman zemřel na rakovinu. Anabází popisuje Leightonova kniha Tuva or Bust (Do Tuvy za každou cenu).

Série sedmi přednášek Richarda Feynmana o podstatě fyzikálních zákonů, kterou v roce 1964 přednesl na Cornellově universitě je přístupná - v angličtině - na internetu.

Zde: http://research.microsoft.com/apps/tools/tuva/

Rozšířené video využívající Microsoft Silverlight umožňuje vyhledávání v přednáškách podle slova v přednášce, které vás zavede na místa, kde je slovo použito. Na časovou osu videa si můžete přidávat vlastní studijní poznámky. Další poznámky od dalších vědců, spousta doplňujících fotografií, videí, animací a textů je k časové ose už připojena. Napadne-li vás ve chvíli, kdy R. Feynman mluví o galaxiích, co vlastně víme o galaxiích, tak máte všechny tyto materiály přímo před očima a můžete si je okamžitě prohlédnout.

Feynmanova angličtina je precizní a srozumitelná, ale stejně doufám v české titulky :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)