pátek 30. listopadu 2012

Výuka resuscitace pomocí hororu či mafiánů

Žena zmateně bloudí zničeným městem, když v tom se objeví horda nemrtvých... Scéna z hororového filmu? Tentokráte ne. Jde o informační kampaň kanadské charity Heart and Stroke Foundation, jejímž cílem je naučit mladé lidi správné resuscitaci.

Pokud máte zachránit život bližnímu svému, který nedýchá, soustřeďte se hlavně na zevní srdeční masáž. Záchranáři se už nějaký čas snaží mezi laiky tuto informaci rozšířit. A toto jsou dva netradiční počiny jak se to snaží docílit.

Režisér a produkční společnost pracovali na projektu bez nároku na honorář, podle kanadské televize CBC to pro ně byla otázka prestiže.

Kdo vás nejlépe naučí, jak poskytovat první pomoc? Přece zombie!


Kromě vzdělávání má kampaň i další cíl. HSF chce překonat světový rekord v největším resuscitačním školení. Akce se konala 25. října v torontském zábavním parku Canada´s Wonderland a organizátoři doufali, že se jim podaří přilákat 10 000 účastníků. Jak to dopadlo zatím nevíme. Dle informací byl aktuální rekord vytvořen v loňském roce v Singapuru, kde se hromadného školení zúčastnilo 7 909 dobrovolníků.

Kanadská nadace není prvním, kdo se snaží informovat o resuscitaci zábavným způsobem. O něco podobného se před časem pokusila British Heart Foundation se slavným hercem Vinniem Jonesem.

Vinnie Jones, který v klipu vystupuje jako drsný mafián doprovázený dvěma kumpány, na nešťastníkovi v bezvědomí předvádí, „kdy se opravdu vyplatí být tvrďák“. Vysvětluje, že správná masáž srdce musí být právě rychlá a tvrdá.

British Heart Foundation a její kampaň s Vinniem Jonesem


Na "polibku života", tedy dýchání z úst do úst, není nic špatného, ale měla by je provádět trénovaná osoba. Laik, který zpravidla bývá ve stresu a nemá s oživováním žádné zkušenosti, by měl tuto techniku vynechat a raději pořádně provádět masáž srdce.

Evropská rada pro resuscitaci radí: V případě laiků první pomoc znamená zjistit, zda je postižený v bezvědomí, zavolat pomoc z okolí a zprůchodnit dýchací cesty. Poté se přesvědčit, zda osoba dýchá, a neprodleně volat záchranáře. Zevní srdeční masáž se správně provádí stlačováním uprostřed hrudníku na dolním konci hrudní kosti, mezi bradavkami. Vzpomeňte si na Bee Gees a stlačujte hrudník do rytmu - frekvence by měla být mezi 100 až 120 stlačeními za minutu. Notoricky známý hit Stayin’ alive od skupiny Bee Gees z filmu Horečka sobotní noci má tempo 103 bpm.

Zdroj: Novinky

2 komentáře:

  1. Moc hezký a zajímavý článek. Sama jsem nedávno shodou okolností absolvovala kurz první pomoci a za posledních cca 7 let se hodně změnilo.

    Zapomeňte na dýchání z úst do úst, zapomeňte na stabilizovanou polohu. Stačí jen masáž srdce, kterou zvládne každý! A vtipné klipy podobného ražení mohou pomoci zachránit lidský život.

    Tleskám! Je to vtipné, jednoduché a hlavně velice užitečné!

    OdpovědětVymazat
  2. Vtipné a užitečné. Co k tomu ještě dodat? :-) To zombií oživování mě dostalo :-)

    Morr

    OdpovědětVymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)