pátek 30. listopadu 2012

Jeskyně na motivy...

Jeskyně Malevil

V tomto čísle vám představíme jeskyni Malevil, která vznikla na motivy knihy Malevil Roberta Merleho. PJka je Margit.

V románu je popisován svět, ve kterém lidstvu přinese zkázu (pravděpodobně) vodíková bomba. Děj se odehrává ve Francii. Hlavním hrdinou a vypravěčem příběhu je Emanuel Comte, vlastník hradu Malevil. Ve sklepení hradu se povede přežít hrstce lidí, neboť hrad má silné stěny a je chráněn skálou. Žhavý jazyk ohně tak sice rozpálí jejich úkryt na 70 °C, ale nespálí je na uhel tak, jak se to stalo ostatním obyvatelům vesnice. Přeživší se pak snaží žít v nových poměrech a zakládají společenství vystavěné na nových sociálních principech. Emanuel jako rozený vůdce se snaží řešit problémy, jež před komunitou vyvstávají, a to bez předsudků a co nejvhodněji k novým poměrům. Musí se ale často zříci zvyků a společenských norem, které byly ve světě před katastrofou běžné. Řeší například problém vlastnictví, dále zajištění bezkonfliktního žití skupiny, v níž žije málo žen v poměru k mužům (v protikladu k jinému románu Roberta Merleho Muži pod ochranou) nebo zajištění přežití dobytka a vytvoření soběstačného hospodářství. Musí také čelit střetům s jinými přeživšími skupinami lidí, kteří se hradu chtějí zmocnit násilím. Na konci knihy podléhá hrdina banální chorobě (zánět slepého střeva) a vypravování po něm přebírá jeho nástupce, nový a mladý vůdce společenství Tomáš (jeho zápisky dokreslují Emanuelova vyprávění v průběhu celého románu).

Román ukazuje, že situace, jež přinese úplnou změnu světa, nutí lidi k tomu, aby ho vybudovali po všech stránkách a od základů znova. Zamýšlí se nad věcmi, které jsou v současné společnosti běžné, ale pod novým zorným úhlem se stávají nepotřebnými nebo dokonce nebezpečnými. Zamýšlí se nad morálkou, která je svým způsobem relativní a je z velké části produktem společnosti a ne vždy se přemýšlí o tom, jestli je dobrá a nezbytná.



Začnu s podobnou otázkou, jakou jsem v anketě položila hráčům jeskyně. To, že jsi Malevil četla, vím. Jaký máš ale celkově vztah k postkatastrofickýcm knihám, filmům, hrám, teoriím?
Kdybych Malevil nečetla, bylo by to hloupé, když vedu jeskyni podle něj, ne? :-) Ale od hráčů přečtení tohoto románu nevyžaduji. I když všem vřele doporučuji, stojí za to. Dle mého názoru je to Merleho nejlepší dílo - a to mám od něj přečtená všechna.

Ale jasně, otázky... vezmeme je postupně, jo?
Postapo knihy a filmy mám ráda, když jsou dobré. Bohužel, zejména toho druhého je dobrého pomálu - ale možná je tento můj názor dán i tím, že mnohem raději čtu než koukám na filmy. A když jsme u těch knih a filmů, tak zrovna film Malevil tvůrci takzvaně totálně zabili. Kniha je nejen neskonale lepší, ale i o něčem jiném. Zejména závěr dělá z filmu něco naprosto jiného.
Co se týče her - asi myslíš počítačové? No, ty nehraju. Ani postapo, ani jiné. Nějak na ně nemám čas.
Katastrofické teorie - některé považuji za směšné a hloupé, některé za zajímavé.
A které z těch teorií považuješ za zajímavé? Týkají se třeba údajného blížícího se konce světa spojeného s koncem mayského kalendáře?
Konec mayského kalendáře hlavně považuji za hrozně profláklý a zoufale omílaný. Můj vztah k tomuto by se dal charakterizovat nejlépe oním vtipem, jak dva indiáni stojí před velkým kamenem plným znaků, a ten s perlíkem a kladivem v ruce říká druhému "nemám tam místo na víc než do roku 2012". Když už, tak se přikláním k tomu, že tím mínili konec cyklu. Ale i začátek dalšího, protože jestli si pamatuji dobře, už je to jejich čtvrtý cyklus - vždy šlo o zabití a znovuzrození boha a konec a znovuzrození světa. Četla jsem zajímavý názor, že si idealizujeme staré Maye, protože nám slouží jako nástroj pro kritiku současné společnosti. Té konzumní. Proto máme tendenci glorifikovat společnosti, o kterých si myslíme - nebo to vypadá - že žily jinak a vyznávaly jiné hodnoty než jaké se přisuzují naší společnosti. A přitom o nich ani tak moc nevíme. Naše dějiny jdou v sinusovkách, střídají se doby úpadku (tmářství) a růstu (renesance), doby duchovna a konzumu, slepé víry a rozumu - průšvih je v tom, že jsme si dlouho mysleli, že jsme v době renesance, růstu a rozumu, a ono je to spíš naopak. Už vidíme, že nezřízený konzum a materiálno nestačí, že nezřízený konzum není ani cesta ke štěstí, ani udržitelný způsob života. A jak tak je v lidstvu už zvykem, tak to zase přešvihne na druhou stranu. Taky by se to dalo přirovnat k věčnému kyvadlu - nikdy nenajdeme rovnováhu, ale vždycky půjdeme z jedné strany na druhou, z extrému do extrému. Asi to tak lidi prostě mají.
Zajímavá série na téma Mayové a konec světa vychází průběžně v  National Geographic, doporučuji si přečíst. Není třeba tam se vším souhlasit, ale člověk získá trochu jiný pohled na věc.
Nicméně otázka konce světa je v naší kultuře velmi populární už od středověku. V té době byl taky na každém rohu nějaký ten svatý muž, co kázal zkázu z důvodu úpadku morálky a víry lidstva.
Co považuji za zajímavou teorii ke konci světa? - Tu, že od totálního chaosu a zborcení naší civilizace nás dělí devět jídel neboli tři dny hladu. Země si poradí i bez nás, byla tu před námi a bude i po nás. Takže když mluvím o konci světa, vždy to vidím z hlediska lidstva. Ne Země jako planety. Četla jsi Jurský park od Michaela Crichtona? Matematik John Malcolm se k tomu vyjadřuje dost dobře.
Takže tak, i když vím, že mě teď asi nemálo lidí sežere a nazve mě ignorantem ;-)
Takže tolik k aktuálnímu konci světa ;)

A zase zpět k jeskyni - Malevil. Jak moc se jako PJka hodláš držet v příběhu knižní předlohy?

Volně ;-)
Nechci prozradit moc, jelikož předpokládám, že to budou číst i hráči, a koneckonců, ty jsi taky hráčka. Z knižní předlohy vychází začátek, úvodní situace. I když ani ta není stejná, jelikož v knize je to malá velmi uzavřená skupina lidí, co se navzájem všichni dlouhou dobu znají. A hlavní hrdina je muž. Ale jinak jsou stejné reálie - začíná se ve Francii na hradě Malevil na velikonoce roku 1980 a lidé se tam sejdou za účelem pozvání na stáčení vína. No a pak "to bouchne". Jak se bude situace vyvíjet dál a jak si s nastálou situací hráči poradí bude zcela na nich. Jelikož vycházím z knihy, ne z filmu, tak opravdu "že to bouchlo" beru jako globální. Tedy žádný záchranný vrtulník nečekejte ;-)

A prozradíš alespoň, jestli jeskyni povedeš spíš akčně (střety s jinými skupinami přeživších atd.) anebo víc "psychologicky"?
Jasně, prozradím - od každého něco. Nebo se aspoň budu snažit o to, aby jeskyně byla vyvážená. Babrat se jen v psychologii by asi dlouho nikoho nebavilo a nevystačilo by to, stejně tak by myslím nestačily pouhé střety. Nevzala jsem do jeskyně ranaře a munchkiny, ale rozumné lidi, co chtějí zažít příběh a akci, ale i si s postavami vyhrát. Selanku nečekejte, a také je velmi málo pravděpodobné, že byste byli jediní, kdo by měl takovou kliku - nebo smůlu - že výbuch přežil. A kdo chce přežít i nadále.

Ano, postavy v jeskyni. Ty jako PJka máš přehled. Troufáš si odhadnout - budou v tak těžké chvíli spolupracovat anebo spíš nastanou spory a hádky?
Já si myslím, že spolupracovat budou. Že nenastanou spory, za to samozřejmě neručím, jistě nějaké třecí plochy budou, a to je koneckonců v pořádku - ale myslím, že se nakonec dohodnou. Už třeba proto, že není moc těžké si spočítat, že v takovém světě má člověk mnohem větší šanci na přežití ve skupině než sám samotinký. Nikdo z nich není osamělý vlk Chuck Norris.

Přibrala jsi teď do jeskyně dost nováčků. Proč? A jak jsi s nimi zatím spokojená? S jejich životopisy například?
Přibrala jsem nové hráče, protože bylo třeba doplnit družinku. Abych jich na tu spolupráci v postapo světě nebylo málo ;-) Jsem s nimi spokojená, dohoda s nimi byla rychlá s bez problémů. A předpokládám, že když vědí, že se uvrtali do ne zcela tradiční jeskyně a mají jakousi hrubou představu co je tedy čeká, že to bude klapat i nadále. Spíše to vidím tak, že já se budu muset snažit, aby oni byli spokojení se mnou.

A čistě teoreticky, může se stát, že jeskyně nedopadne dobře? Že to třeba postavy nezvládnou?
Čistě teoreticky? Může.
Prakticky? Pokusím se tomu vyhnout. S mrtvými postavami už přece není zábava. V tomhle světě nemrtví nejsou.
Ale pořádně je zkoupat hodlám ;-)

Co ty by sis jako PJka pro jeskyni přála?
Aby bavila hráče, aby se jim líbila a užívali si příběh a hru. A aby "dobře jela".

Děkuji ti za rozhovor ;)
Díky i tobě.
(A koukej do Malevilu napsat ;))
Rozkaz :-D

= Margit a Janika =

3 komentáře:

  1. Už jsem to myslím říkal i dříve, ale tenhle zpúsob přiblížení jeskyně - tedy rozhovor s PJ o jeskyni a také následná anketa mezi hráči - je mi opravdu sympatický.

    A navíc mě tento konkrétní rozhovor navnadil na knihu Malevil, protože ta mě nějak minula...

    Morr

    OdpovědětVymazat
  2. Morre, knihu fakt vřele doporučuji.

    OdpovědětVymazat
  3. List of dates predicted for apocalyptic events:

    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_dates_predicted_for_apocalyptic_events

    OdpovědětVymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)