pondělí 29. října 2012

Vendelínovy patálie: Kdo dřív přijde, ten dřív mele aneb ovlivňování děje (díl 6.)

Vendelín (Parcil): Čekal jsem, že Roza bude spolupracovat víc. Nic jsme nezjistili a teď ještě vypadám před ostatními jako pitomec. Vzdychnu. „No nic. Asi na tebe beztak čeká nějaký zákazník. Půjdeme…“ pronesu zklamaně a zamířím ke dveřím.

Betka (Agnes): Ta Parcilova známá mi neskutečně pije krev! Nejen že jsme se od ní nic podstatného nedověděli, ale ještě si s námi zahrává. Její vyzývavý pohled a drze vystrčená brada… Parcil s ní zdá se skončil, ale já ne! Je na čase, aby jí někdo srazil hřebínek! Mně se teda pošklebovat nebude!
 S netečným, nečitelným výrazem popojdu kupředu a zastavím se na krok od ní. V ruce se mi najednou, Bůh ví odkud, objeví dýka a její hrot se vzápětí zlehka dotkne dívčiny bělostné kůže, hned těsně pod ohryzem. V očích mám výzvu. Jestli má problém, nabízím jí řešení.


Vendelín (Parcil): Otočím se k odchodu, ale v  tu chvíli zaznamenám pohyb. Měl jsem to vědět! Agnes s tímhle plánem nesouhlasila a tak jsem to vlastně čekal. Rázně vykročím a zaštítím Rozu svou rozložitou postavou. Sice nám má dávná láska moc nepomohla, ale tohle si nezaslouží.

„Ehm, Vendelíne, prozraď mi, je tvůj Parcil telepat?! Pokud ne, tak by se tam vmáčknout určitě nestihnul. Byl na odchodu, když se Agnes dala do pohybu.  A ještě něco: není mi úplně jasný, jak se chce Parcilova „rozložitá postava“ vměstnat tak rychle do prostoru cca 70 centimetrů, aniž by se k těm dvěma začal tulit jak v přeplněné tramvaji…“ vyjede Betka a očima přelétne k PJovi. Čeká, co k tomu řekne on.

„Jakých 70 centimetrů? Normální krok má 1 metr a do toho už se Parcil vejde bez problémů. Navíc Agnes je horká hlava, takže jsem přesně něco takového čekal. A jak můžeš napsat, že jí Agnes dává dýku na krk, aniž bys počkala, jestli se někdo nepokusí jí v tom zabránit?!“ brání se zuřivě Vendelín a také se okamžitě obrací na PJe.

Schválně… jak dlouhý byste „uznali“ krok. A jak velký krok udělala Agnes? A mohl by se tam Parcil vmačknout? Možná si Agnes jen myslela, že je její výraz neproniknutelný. Možná Parcil uhodl, co chce dělat, ještě dřív, než se k tomu sama rozhodla. Kdo má PRAVDU?

Ach jo! Chudák PJ! Taky vám ho je líto? Místo aby vymýšlel zajímavý děj, přeměřuje kroky všem známým i příbuzným, aby udělal aritmetický průměr a došel ke „spravedlivému“ výsledku. Hmmm… a není to zbytečné? Je to stejné jako v životě. Ne vždy můžeme odvrátit věci ještě dřív, než se stanou. Berme to jako zajímavou a nepředvídatelnou součást hry. Prostě: kdo dřív přijde, ten dřív mele. A je na nás, abychom vzali reakci ostatních v úvahu při dalších akcích. Je to o to zajímavější. Co myslíš, Vendelíne? Musíš mít vždy a za každou cenu všechno pod kontrolou?

Vendelínův blbníček aneb zápisník zkušeného hráče:
1) pozor na slovíčko „pokud“ – je zbytečné reagovat na něco, co se ještě nestalo
2) pozor na zázračnou intuici – nezapomínejte oddělovat vědomosti hráčů od vědomostí postavy
3) to, že zahraju situaci po svém, bez ohledu na ostatní, ještě neznamená, že to tak opravdu proběhlo
4) když na někoho promluvím, měl bych si počkat na odpověď
5) pozor na vymoženosti naší doby v jiných světech
6) kdo zareaguje první, má možnost ovlivňovat děj, ostatní už musí jeho reakci brát v potaz


= Niniane =

6 komentářů:

  1. Na všechny Vaše otázky v této problematice Vám odpoví náš tiskový mluvčí pan PJ Lišák!
    :D :D Jak já se musím smát, to až pěkné není, takto se tu chechtat... :D :D Copak mi asi tak ty Vendelínovy patálie přípomínají ....? Hmm .... Kruci písek, jen si vzpomenout! :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Melkere! Podobnost je čistě náhodná a všechny postavy výše zmíněné jsou fiktivní! Tohle je použito čistě pro výukové účely, tak mi sem netahej tu škodolibost, jóóó?! :o)

      Vymazat
  2. Šmarjá panno ešlivá to vyznělo škodolibě tak to se omlouvám. Škodolibost je to poslední, co bych chtěl. Mě to jen hodně pobavilo....

    Melker

    OdpovědětVymazat
  3. Melkere, asi to máš v povaze, někdo je prostě škodolibý aniž by to měl v úmyslu ;-) :-P

    OdpovědětVymazat
  4. S krokem by si mohli puntičkáři užít :-D

    Krok je stará česká jednotka míry, která se uvádí asi na 59 cm. Byla používána pro měření nějaké plochy či místa. Existují i specializovanější jednotky jako je námořní (796,26 mm) nebo vojenský (746,5 mm) krok :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dejte pokoj se škodolibostí! Ten Melkerův komentář přece vůbec není škodolibý! :D Takové věci se dějí na Abarinu dnes a denně. Tahle rubrika má za úkol posbírat všechny abarinské nešvary a ukázat je na modelových příkladech nováčkům. A to taky dělá! A parádně!:))) Já bych jim to opravdu dala povinně. Přinejmenším v nováčkovských jeskyních by měl být přímý odkaz na Vendelína! A právě proto, že se takových chyb dopouští i velmi zkušení hráči, tak by to bylo zapotřebí... Nini, jsi skvělá! :)

      Marín

      Vymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)