pátek 31. srpna 2012

Knihy, které by vás mohly zajímat – série Dobrodruh

Nemáte náladu na mnohodílné fantasy ságy? Nechcete namáhat hlavu vizemi budoucnosti? Chcete si prostě jen sednout, starosti hodit za hlavu a odpočinout si? Vzít do ruky odpočinkovou knihu, která ale zároveň bude mít hlavu a patu?  A která vám umožní prožít pořádné dobrodružství?

Pak zkuste sáhnout po sérii Dobrudruh, českého autora Leonarda Medka.

Hrdinou celé série, která zatím čítá tři knihy, je dobrodruh českého původu Franta Franta.
Nečekejte psychologicky brilantní postavu, která prochází složitým v nitřním vývojem a posunem… toho se nedočkáte (tady jde především o dobrodružné příběhy, ne o složitý vnitřní svět postav). Pokud však dokážete přijmout sympatického drsňáka s ne úplně čistým štítem a přímočarý příběh, bez zbytečných kudrlinek, pak se jistě pobavíte.

Vše pěkně odsýpá a atraktivitě příběhu dodává i umístění do začátku 20 století. Leonard Medek umně využívá dobových kulis a to příběhům také dodává šmrnc.

Podívejme se nyní ve stručnosti na jednotlivé knihy:

Dobrodruh

Je to cyklus šesti povídek, chronologicky seřazených. Některé z povídek na sebe dějově navazují, přesto je každá povídka uzavřeným příběhem a funguje sama o sobě.
Vše začíná v Egyptě, kam se po dezerci z rakouskouherského námořnictva Franta Franta uchýlil a kde je najat neznámou ženou, aby zorganizoval výpravu k pozůstatkům římského zlatého dolu. A to je teprve začátek. Pak už prožíváme svižnou jízdu, od mise, která má zjistit co za tajnou zbraň Němci ve středomoří zkoušejí, přes návštěvu Paříže a tajemnou nefritovou sošku, po které prahne mág z Dálného Východu, přes Filipíny na Taiwan, kde dojde ke střetu s mágem, až po bouřlivou noc v Šanghaji, kdy o akci není nouze.

povídky: - Pozůstatky impéria - Peklo pod palmami - Nefritová necuke - Zlato ze Zipangu - Hora hrůzy - Otroci opia

ukázka
…Takže zbejvá jen jedna možnost.“
„A ta je?“
„Japončíci. Když jim tady šlápneš na kuří voko – a nejni to tak, aby tě mohli oficiálně zavřít, anebo se bojej, že by kolem toho bylo moc cirátů – pošlou na tebe hrdlořezy z čínských slumů. Už se to párkrát stalo. A je to náramně šikovná metoda, výhodná pro všechny strany. Pár chudáků si bez velký námahy vydělá hrst jenů, a když se někdo ptá, guvernér jenom krčí ramenama. My za nic nemůžeme, povídá. Snažíme se Číňany zcivilizovat, ale to víte – jde to těžko. A pakliže si neopatrný cizinec nedá pozor a zajde do špatné čtvrti… Vláda je z obliga a ty mrtvej. Fakt, dělaj to moc šikovně.“
Vstal, a ačkoli by ještě bílý den, začal zavírat okenice.
 „Bratránkovi radši nic povídat nebudeme, darmo by se plašil.“ řekl. „Ale my dva dneska v noci budeme mít bouchačky po ruce a kolem baráku natáhnem pár drátů.“


Dobrodruh 2 - Libyjská suita

Na rozdíl od svého předchůdce je druhá kniha pojata jako klasický román.
Evropa je ve válce, píše se rok 1915, a Franta Franta se uchýlil do afrických držav Itálie. Klid však netrvá dlouho. Němci něco chystají a Franta dostává za úkol zjisti, o co jde.

Většina knihy je dobrodružným špionážním thrillerem, kdy se hrdina vydává z Tripolisu do Itálie, aby zde pronásledoval německého agenta, a opět se pak vrátil do slunné Afriky, kde se závěr příběhu mění  téměř na akční fantasy.
Konec je možná trochu uspěchaný, ale i tak je kniha jako celek příjemným počtením.

ukázka
Na Livia vyšla ta smělejší, a způsob, jakým se na něj vrhla, neměl daleko k útoku dravé šelmy. Trochu ho to zaskočilo, navíc prudkost, se kterou jej strhla k zemi, mu při dopadu málem vyrazila dech; asi proto na rozdíl od Timona s očima dokořán otevřenýma vyjeveně zíral, jak si bude počínat dál...
Dozvěděl se to až příliš záhy. V okamžiku, kdy je oba měly bezpečně pod sebou, vzezření tuarezských krásek vzalo za své: rozpustilo se a zmizelo, jako se zrána vsákne do země mlha pod náporem slunce, a v chladném svitu luny se ukázala jejich pravá tvář.


Dobrodruh 3 - Třetí triarcha

A je tady třetí kniha a koncepční návrat k sérii povídek, tentokrát ale na sebe plynule navazujících.
Franta zavítá do Francie, aby si se svou přítelkyní užil dovolenou (po událostech z druhé knihy).
Ale vše se rychle zamotá a dovolená se změní v hon na ruského čaroděje, který Frantovi nepěkně vpadl do života, když vraždy, které spáchal, narafičil tak, aby to byl právě Franta, kdo z nich bude podezřelý. Frantovi nejednou hrozí smrtelné nebezpečí, protože má před sebou prohnaného a mocného protivníka. Jeho cesta vede z Paříže do Liverpoolu a pak přes oceán do New Yorku, kde zachytí stopu pronásledovaného a dojde ke střetu.  Hon však pokračuje a přesouvá se do San Franciska, aby nakonec vyvrcholil v Andách, v útrobách sopky. Máte se zkrátka na co těšit.

povídky: - Hrobařská hra - Drancíři doků - Zahlušená zpěvačka - Věže vzdoru, vřídlo vražd - Křišťálový klíč - Ovládnout oheň

ukázka
Kroky: nyní už je slyšel jasně. V krátkém odstupu vyrazily z obou stran, napřed vlevo, pak vpravo, a naráz stanuly; to jejich původci vyrazili na volné prostranství a najednou si nebyli jistí, co dál. Než se rozhoupali, dorazili i ti dva, co šli stejně jako on prostředkem… Franta si dovedl představit, jak se teď posunky rychle dohadují; potom se jeden dal znovu na pochod, pomalu a plíživě, se zjevnou snahou o nehlučnost, jenomže ho zrazovaly jak vlastní neohrabanost, tak těžké pracovní boty...
Franta vydechl a uvolnil se. Kdyby se mělo střílet, už by to bylo; britští grázlové stříkačky obvykle nenosí, protože britští policajti stejně jako britští soudci shlížejí na každého, koho s ní chytí, velmi nemilostivě, a tihle zaplaťpambů nebyli výjimkou…
Zle se usmál. Tak co si neseš, hochu? Obušek nebo nůž? Nu, to už je jedno. Taky mám pro tebe překvapení…


= Morr =

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)