pátek 30. prosince 2011

PJská AKADEMIE /3. díl/

Váš příběh už má jasnou linii a také máte představu, kde se bude odehrávat. Je na čase připravit pro družinku setkání s důležitými tvory, kteří je budou provázet příběhem. Ano, na řadě je příprava CPček (cizích postav).

Děj se může posunovat různým způsobem, ale CPčka jsou jednou z nejspolehlivějších metod. Zpravidla se umísťují do nějakých zlomových bodů a může jím být prakticky kdokoli (někdy i cokoli ;o). Takový starý kronikář, vědma, starosta ale i obyčejný hostinský jsou vždy zajímavým zdrojem informací a jejich výhodou je, že do určité míry dokážou skupinku postrčit „správným“ směrem.

Jak ale udělat CPčka věrohodná a realistická? Jsme zpátky u MOTIVACE! Poslat dobrodruhům do cesty můžete prakticky kohokoli, ale vždycky by měl mít nějakou motivaci, proč jim vůbec pomáhá. Motivace mohou být různé, stejně jako u postav.

Také si dopředu promyslete, jestli to bude jen letmé setkání nebo CPčko s družinou také pocestuje. Druhá varianta je náročnější pro vás (musíte hrát za další postavu), ale máte zase tak možnost zasahovat v momentě, kdy se příběh začne ubírat nečekaným směrem a vy to chcete nahodit zpět na původní koleje.

A teď už krátké shrnutí.

TÉMA:

Příprava CPček (cizích postav)

OBSAH:

Stručná historie a vzhled CPčka
Je dobré si připravit stručnou představu, co je vůbec CPčko zač. Pomůže vám to při psaní za danou postavu (lepší věrohodnost) a nebudete muset vařit z vody (to se pak snáz vloudí nějaká nelogičnost, která se pak musí složitě vysvětlovat ve fórku).

Motivace
Dobře si promyslete, proč daná CP má družině vůbec pomáhat. Jaký má k tomu důvod. A někdy nemusí ani pomát vědomě. Poskytnout informace může i nechtěně, když se snaží družině „škodit“. Takové CP nemají většinou dlouhý život, ale jsou o to zajímavější! ;o)

Jedno setkání nebo průvodce družiny
Bude CP cestovat s družinou? Pakliže ano, je toho schopná? Toto rozhodnutí podstatně ovlivňuje charakter CP (stařičký kronikář moc daleko nedojede! ;o)

NA CO SI DÁT POZOR:

- soulad charakteru CPčka s informacemi, které má k dispozici – např. jak může děvečka z hospody vědět, kde je uložen tajný královský výnos – zní to nevěrohodně a je potřeba dalšího vysvětlování, příběh se může zbytečně nabalovat

- povaha CPčka – pokud zvolím drzého mluvku, který se pořád jen vytahuje a provokuje, je možné, že ho „bouchač“ družiny vykostí dřív, než stihne vůbec zamýšlenou informaci předat. A co potom takovýhle týpek provede v družině, když s ní týden cestuje pustinou…?

A na závěr jeden dotaz. Jakou nejbizardnější CP jste ve svých příbězích potkali vy??? Podělte se s námi v diskusi pod článkem.

= Niniane =

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)