středa 26. října 2011

PJská AKADEMIE

Uvažujete nad svou jeskyní, ale nejste si jistí, kudy do toho? Máte v hlavě nějaký super nápad na dobrodružství, ale bojíte se, aby vám neztroskotalo na nějaké formalitě? Máte strach, že zapomenete něco dopředu promyslet?

Pak je tu pro vás nová rubrika NAMRO „PJská AKADEMIE“. Budeme se tu věnovat tvorbě příběhu, světa, ve kterém se odehrává, ale nezapomeneme ani na tolik důležité Verbíře či úvodní příspěvek v jeskyni.

A kde vznikla inspirace pro tuto rubriku? Už je to nějakou dobu, kdy mě Morghot oslovil, jestli se nechci podílet na Jeskyni pro začínající PJe. „Cožpak o to, myšlenka je to chvályhodná. Ale jak můžu radit ostatním zrovna v PJování?“ pomyslela jsem si. Když jsem ale viděla koncept, který pro to všechno měl vymyšlené, zalíbilo se mi to. „Jo, má to hlavu a patu. V podstatě je to o tom, že víc hlav, víc ví. Stačí se držet několika pravidel a tipů a skoro každý příběh se dá učesat do povedené jeskyně. Občas se stane, že člověk sám chybky ve svém výtvoru prostě nevidí a pomůže, když si to přečte ještě někdo jiný.“ S tím jsem se do pomáhání novopečeným PJům pustila já.

Vzhledem k tomu, že v jeskyni se píšou pouze šeptané příspěvky mezi PJem nováčkem a PJem rádcem, ostatní z toho nemají vůbec nic. „No jo, ale co když se chtějí jen inspirovat, aniž by se museli přihlašovat do verbíře?!“ Co by… přečtou si novou rubriku v NAMRO! ;o)

A jak obvykle s takovým PJem nováčkem začínáme…?
PJ rádce: „Ahojda, tak s čím bys chtěl poradit?“
PJ nováček: „Mno, mám v hlavě super příběh, ale nevím si moc rady s tím, jak z toho udělat jeskyni.“
PJ rádce: „Fajn, příběh je to hlavní. Takže: O ČEM TO BUDE?“

Každá jeskyně by měla mít aspoň základní zápletku, aby bylo jasné, odkud kam se jde. Kudy, to už je věc jiná… ;o) Abyste se vyvarovali nelogičností a nesmyslných zvratů, které nebudou fungovat, zkuste si na začátku napsat velice stručnou zápletku jen v několika větách tak, abyste se do toho nezamotali. Jako kdybyste někomu vyprávěli po návratu z kina, o čem byl ten super film. Tak co? Máte? A dává vám to smysl? Poslali byste nějakého kámoše na tenhle film? Fajn, paráda.

Co dál? Abyste se mohli na PJování lépe připravit, bodla by nějaká KOSTRA! Ne, nemyslím kostlivce ve skříni, ale spíš nějakou o trochu detailnější páteř příběhu. Chcete-li osnovu. Co by taková osnova mohla obsahovat??? No, určitě klíčové zvraty v příběhu. Osnova vám pomůže držet nějakou linii, připravit si potřebné informace a cizí postavy (CPčka) a hlavně na nic nezapomenout. Možná to tak nevypadá, ale když si dáte tohle dohromady, máte v podstatě vyhráno. Ale POZOR: vždycky nechávejte dostatek prostoru sobě i hráčům pro improvizaci! Osnova je tady od toho aby vám pomohla, a ne aby vás i hráče svazovala.

A aby z toho mého rozvláčného povídání taky vyplynul nějaký stručný závěr, tady je shrnutí dnešní „akademické lekce“ v bodech:

TÉMA:

zápletka + osnova

OBSAH:

zápletka – napsat v několika větách stručný obsah celého příběhu (o čem to bude a jak to může dopadnout)

osnova – rozpracovat zápletku v bodech, což pomáhá PJovi v přípravě na dobrodružství
Může vypadat např. takhle:

a) začátek příběhu – kde, kdo, jaké okolnosti
b) zápletka, poodhalení hlavního cíle + motivace! – zapojení do příběhu, důvod, proč by do toho měly postavy jít, první akce
c) začátek řešení příběhu – družina se dává dohromady, indicie, které budou potřebovat, event. CPčka
d) rozvíjení děje – další události „na trase“
e) vyvrcholení děje – finální bitva, dopadení zloducha, nalezení artefaktu, apod.
f) rozuzlení – jak to všechno dopadlo

Pokud se dostanete se svou jeskyní až sem, můžete si gratulovat, protože to bývá hodně dlouhá cesta! ;o)

NA CO SI DÁT POZOR:

- nelogické zvraty v příběhu - i CPčka musí mít své důvody k určitému chování a jednání (Když má např. žalářník v noci pomoci družině k útoku, musí k tomu mít důvod!)

- méně je někdy více - dejte pozor, aby zápletka nebyla, jako když pejsek a kočička vařili dort (dali tam všechno dobré, ale dohromady to byla hrůza)

- mít na paměti motivaci postav - proč do dobrodružství jdou a proč jsou vůbec spolu (podle mě jedno z nejtěžších – proč by měla družina podstupovat všechna ta rizika, když odměna je tak nízká nebo nezajímavá)

= Niniane =

1 komentář:

  1. Hezky pojatý článek, který věřím, má co nabídnout nejen úplně začínajícím PJ. Osobně se mohu s radami zde zmíněnými ztotožnit a líbí se mi i to shrnutí v bodech, hlavně to na co si dát pozor.

    Morr

    OdpovědětVymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)