středa 26. října 2011

Co se děje: KomiksFest! 2011

Ve dnech 28. 10. - 5. 11. 2011 v Praze proběhne šestý ročník mezinárodního komiksového festivalu KomiksFEST!, jehož mottem zůstává Komiks unlimited!. Festival tradičně pořádá revue Labyrint a Seqence, občanské sdružení na podporu komiksu.

Festival zahájí v pátek 28. 10. Open party v Klubovně 2. patro. Hlavní část programu proběhne během „komiksové soboty“ 29. 10. v MeetFactory. Tam mohou návštěvníci mohou debatovat s famózním autorem obálek Sandmana Davem McKeanem či ruským výtvarníkem Konstantinem Komardinem. Čestí autoři si zatančí Komiksovou ChaChu, na níž představí své projekty a nebude chybět ani manga sekce.

Mezi festivalovými hosty se objeví výtvarník Pascal Rabaté (Francie), oceněný letos za nejlepší režii na karlovarském filmovém festivalu, a Frederik Peeters (Švýcarsko), autor známého komiksu Modré pilulky.

Z výstav budou letošnímu ročníku vévodit projekty dvojic. Institut Cervantes nabídne dialog mezi grafickým románem Paco Rocy a zábavnými komiksy Daria Adantiho. V Novoměstské radnici budou „Draci z Východu“ – populární tvůrce Josef „Danglár“ Gertli (Slovensko) a autor vizuálu letošního KF! Konstantin Komardin. Goethe-Institut ožije expresivním duelem mezi Anke Feuchtenberger (Německo) a Václavem Šlajchem (ČR).

Celotýdenní menu zahrnuje vernisáže výstav, besedy s autory, workshopy, divadelní představení, filmové projekce, křty knih atd.

Na slavnostním zakončení 5. 11. v Bio Oko si výroční komiksové ceny MURIEL převezmou vítězové v 10 kategoriích a vyhlásí se vítěz nové soutěže ARNAL o luxusní profesionální tablet. Předsedou poroty je výtvarník Michael Rittstein. Mezi novinkami bude např. výstava mladých českých tvůrců v prostorách pražského metra, premiéra houbařského leporela Karla Jerieho a divadelní zpracování Barbarelly.

Více informací naleznete na http://www.komiksfest.cz/.

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)