sobota 25. června 2011

Těžký život PJ abarinského... aneb proč nepíší?

Sedím a tupě zírám na monitor. Na můj milovaný Abarin, na seznam mých jeskyní. Ani jedna červená hvězdička, prostě zase nikdo nenapsal. Myšlenky, honící se v mé hlavě, jsou neveselé, truchlivé.
Mé jeskyně nejsou dobré. Lidem se nelíbí. Přece kdyby se jim líbily, tak píšou, hrají, netrpělivě očekávají každý nový příspěvek – tak jako já. Jsem špatný PJ. Neumím vymyslet dobrý příběh. Neumím strhnout a nadchnout hráče.
S povzdechem otevírám první jeskyni. Aha, tady se čeká jen na reakci Sama. A při tom tady je každý den. No nic, nádech, výdech a napsat mu zprávu (jak já to nerad dělám, mám pocit, že otravuji, že si nedokážu uvědomit, že člověk má i jiné věci, než nějaké jeskyně na Abarinu):

Ahoj,
děje se něco, že jsi nenapsal? Myslím, že ostatní čekají jen na tvou reakci. Heleď, dokážu pochopit, jestli nemáš čas nebo tak něco, klidně ještě počkáme, ale jen bych potřeboval vědět, jak na tom jsi.
PJ

Ahoj,
teda nebudeš věřit, co se mi stalo! Dělal jsem si pořádek v záložkách, promazával staré jeskyně a diskuze, no a omylem jsem ze záložek smáznul i tu tvou jeskyni – a úplně jsem na ni zapomněl! No fakt, sorry, hned dnes napíšu.
Sam

No prosím, stačí se zeptat, že? Opravdu by mě zrovna tenhle důvod nenapadl. Ano, omluvy za nečinnost kvůli práci, škole či jiným věcem jsou běžné. Ale toto?
Nemyslete si, dokážu pochopit, že ne každý je takový maniak do hraní jako já, dokážu akceptovat, že prostě někdo nemá čas nebo má vážné důvody, proč nepíše. Co ale nechápu, je to, když je někdo na Abarinu pečený vařený a nic, ani ťuk.
Proč? Nebaví ho ta jeskyně? Tak ať to řekne, odejde, bude to určitě lepší, než zdržovat ostatní. A každý rozumný PJ to pochopí.

A existují taky jistá období, kdy se prostě moc nepíše. Maturity, zkouškové, prázdniny, dovolené… a víkendy. Všimli jste si, jak je Abarin o víkendech vylidněný? Ne? No tak to se přijďte někdy podívat. Cože? Jo, vy o víkendu něco máte…

Zapřemýšlím sám nad sebou, jako nad hráčem. Proč mě samotnému někdy trvá, než se rozhoupu někam napsat? Jeden důvod – některé postavy má člověk prostě o něco raději, než ty druhé. No ano, jen se tak netvařte, je nás tady plno, kteří hrají ve více jeskyních. Zase na druhou stranu, určitě bych nezačal hrát za postavu, která by mě vyloženě nebavila. Ale své oblíbence člověk prostě má a za ně pak píše víc a častěji.

A někdy se prostě i dobře rozjetá jeskyně sekne, najde se hluché místo, na někoho se čeká, ať už na hráče, nebo na postavy, které si zrovna řeší něco, k čemu ostatní nemají co říct, nebo na to nemají jak zareagovat. Myslím, že tohle se dá taky zvládnout, společnými silami PJ a hráčů, jen ta chuť a ochota nesmí chybět. A není problém se domluvit s PJ, ať vytvoří herní situaci i pro ostatní postavy. Ano, jako PJ přiznávám, ne vždy se zadaří, někdy je to hodně těžké, ale jde to.

A někdy se sekne samotný PJ. Prostě najednou nastane útlum, nedaří se vymyslet situaci, která by hráče přiměla k aktivitě, jeskyně se tak podivně plácá od ničeho k ničemu… A tenhle útlum PJe hráči velmi dobře vycítí – a pokud nejsou sami nějak nabuzeni a nepokusí se tohle období překonat vlastní aktivitou, je to zlé.
Sakra, co to dělám?! Vždyť já tady střílím do vlastních řad, do řad PJů!!!

Takže jsem měl na začátku pravdu, je to moje vina, že nepíšete…
Mé jeskyně nejsou dobré. Lidem se nelíbí. Jsem špatný PJ. Neumím vymyslet dobrý příběh. Neumím strhnout a nadchnout hráče.

No, dobrá, konec fňukání. Heleďte, slibuji, že hned projdu všechny své jeskyně a tam, kde to vázne na mně, zkusím s tím něco udělat. Napíšu příspěvky tak, ať se můžete všichni zapojit. Navodím vám v příbězích takové situace, že nebudete vědět, co dělat dřív a nestačíte reagovat. Strhnu vás svým nadšením a vypravěčským uměním! Teď se to teprve rozjede!
Ale bez vás, hráčů, to fakt nepůjde, tak vás prosím – pište. A kdyby se vám něco nezdálo, kdybyste chtěli nějakou změnu, kdybyste měli pocit, že vaši postavu zanedbávám, nedávám jí prostor a stavím ji na vedlejší kolej, ozvěte se, určitě se nějak domluvíme…

Procházím si jeskyně jednu po druhé a zjišťuji, že ne ve všech se dá to, že už delší dobu nikdo nenapsal, vysvětlit výše řečeným… Rozum mi to nebere.

Tak proč nepíší…?!

= Janika =

3 komentáře:

  1. Co třeba rozjet vedlejší akce šeptem s hráči co hrát chtějí? pokud se jeskyně sekla, tak napsat aktivním hráčům šeptem příspěvek s nějakou situací, s nějakým postřehem, s něčím čeho si všimla jen ta konkrétní postava. Ta postava se pak pohne nějakým smětem, udělá něco mimo plán co ostatní donutí minimálně zamyslet se nad tím "kam proboha jde? Co to ksakru dělá?" a to ho možná donutí napsat příspěvek minimálně s otázkou, co dotyčný vyvádí...myslím že není nejlepší řešení ČEKAT...;-) *Attia*

    OdpovědětVymazat
  2. No ano, taky jedna z možností ;) Ale PJové jsou různí a tenhle "skorofejetonek" měl jen za úkol přimět jak PJ tak hráče k zamyšlení ;)

    OdpovědětVymazat
  3. ono když si to tu moc lidí nepřečte tak ani není kdo by se nad tím zamyslel. teda aspoň si myslím že to tu moc lidí nečte. Ne proto že by články nebyly dobře psaný nebo nudný, to ne, ale je tu toho tak moc a tak nepřehledně naskládaný, že si myslím že se málokomu chce se tu tím probíjet...a podle mě to je velká škoda. Ze všeho nejdřív bych se zaměřil na to aby to tu pro lidi bylo jednodušší v orientování, pak lidi budou mnohem vic číst a dikutovat a tím i víc lidí co se nad tím článkem zamyslí...:-) *A*

    OdpovědětVymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)