sobota 25. června 2011

Délka příspěvků v jeskyních

Jaká je ideální délka příspěvku do jeskyně? Baví vás číst dlouhé příspěvky, anebo když na takový narazíte, jen obrátíte oči v sloup a pomyslíte si: “Kdo má tohle zase číst?“

Čtete poctivě dlouhé příspěvky svých spoluhráčů, anebo se soustředíte jen na přímou řeč v nich a tu „omáčku“ vynecháte? Jste příznivcem krátkých několikařádkových příspěvků? Jak dlouhé příspěvky píšete vy?

Většinou je každý nováček na Abarinu poučován, aby nepsal moc krátké příspěvky. Objeví se sice sem tam jeskyně, které se hrají stylem:

"Kam teď půjdeme?" zeptám se.
"Nevím, musíme se domluvit," odpovím.

Mám ale takový dojem, že tyto jeskyně nemají moc dlouhého trvání. Přeci jen hra takovým způsobem hráče pravděpodobně brzo omrzí.

Stejně tak ale může některé hráče omrzet jeskyně, kde skoro každý příspěvek je malým literárním dílem. Povězme si na rovinu - není dlouhý příspěvek, jako dlouhý příspěvek.
Dá se předpokládat, že PJské příspěvky budou delší. Přeci jen je to PJ, který vytváří příběh, popisuje situace, navozuje atmosféru. A na tohle většinou několik málo vět prostě nestačí. A záleží jen na kterém tom PJ, jak moc se do toho položí a hlavně na tom, jak poutavě dokáže tyto informace, popisy a atmosféru podat.

Myslím si, že právě poutavost a čtivost je prubířským kamenem dlouhých příspěvků, ať už těch PJských, či hráčských. Jsou velmi dlouhé příspěvky, které přečtete jedním dechem a příspěvky, kterými se prostě ne a ne prokousat. Na Abarinu je pár osob, které dokáží psát velmi poutavě a příspěvky kterých čtete s radostí bez ohledu na jejich délku.
Jenže ne každý z nás je nadán výjimečným literárním darem. A hraní na Abarinu by také nemělo být snahou o literární dokonalost, jde přece o hru a hlavně o zábavu.

Každý, kdo píše veledlouhé příspěvky, a má pochybnosti o tom, jestli právě ty jeho patří k těm čtivým, by měl sáhnout sám sobě do svědomí a uvědomit si, že někdy méně znamená více. Opravdu je pro děj hry nutné, abych na více jak pěti řádcích popisoval, jak se dívám za odcházejícím přítelem? Je třeba vracet se ve svém příspěvku k události, která už pominula, jen pro to, že jsem na ni nestihl dříve zareagovat? Musím opravdu reagovat na všechno řečené a vykonané v příspěvcích ostatních hráčů? Bude někoho vůbec zajímat mé rozpoložení popsané v dlouhém odstavci? Ano, říct několika málo slovy, trefnými výrazy a krátkými popisy hodně, je také umění, které není dáno všem.

Ale i v případě délky příspěvků platí vlastně jedno jediné pravidlo. Záleží jen na domluvě mezi hráči, záleží na tom, aby se v jeskyni sešli lidé naladěni na stejnou vlnu, co se délky příspěvků týká, záleží na tom, aby příběh a samotná hra všechny bavila.

A pokud se vám tato úvaha zdá příliš krátká, bude to tím, že jsem si sáhla do svědomí, uvědomila si, že někdy méně znamená více, potlačila své grafomanské sklony, pokusila se několika málo, snad trefnými, větami obsáhnout tento problém a snažila se zabránit tomu, aby až se tady v NAMRO k této úvaze dostanete, jste si řekli: “A jéje, to je nějak dlouhé, kdo to má zase číst?“

= Janika =

4 komentáře:

  1. Pravda. Bylo to malinko delší :-) Ale myslím si, že to tak muselo být. Velmi dobře si popsala všechny situace, které se můžou ve hře naskytnout. Já osobně zastávám názor piš zrovna podle situace a podle fantazie. Když fantazie je příspěvek kratší. Nebudu, ale sám sebe soudit, zda byl napsaný kvalitně, či nekvalitně. Jasné. Dle mého píšu dobře, ale to je jen můj názor. Ovšem jsme lidé a každý člověk se na to dívá jinak, jak jsi naznačila i ty sama. ;-)Mario Black

    OdpovědětVymazat
  2. Mylím si že není nic snažšího, pokud někdo v jeskyni píše dlouze a vetšině se to nelíbí, napsat třeba poštu "Hele, bavil jsem se s lidma a uvítali by jsme kdyby jsi psala o něco kratší příspěvky, myslím že by pak hra líp odsejpala, díky." A pokud jsou obě strany rozumné tak si myslím že není problém. Já osobně si mylím že mám občas problém s tou délkou, ale zatím mě nikdo nic neřek tak nemám si myslím důvod něco měnit :-) jinak článek pěknej...;-) *A*

    OdpovědětVymazat
  3. Délka příspěvků je složité téma. Každý píšeme jinak a samozřejmě záleží na okolnostech. Je ale pravda, že pokud se hraje v jeskyni příspěvky na 2xA4, je to potom za trest na to reagovat. Je to možná hezké na čtení, ale z mého osobního pohledu to není moc na hraní. Z mé zkušenosti kratší příspěvky pomáhají interaktivitě a hraje se pak i rychleji, protože většinou mají všichni chuť reagovat hned (nemusí si na to "dělat čas").

    Ale jsou příspěvky, u kterých si i po dvou stranách říkám "Proč už je konec?!" ;o) Je to pak spíš malé literární dílko a pokud nemusí má postava reagovat na každý odstavec, dá se to zvládnout! ;o)

    Kdybych měla shrnout svůj názor: mám raději kratší příspěvky, lidé hrají víc spolu. Dlouhé příspěvky patří "do rukou" hlavně PJům, aby mohli hezky nastínit atmosféru. A na závěr motto: Někdy méně je více! ;o)

    Niniane

    OdpovědětVymazat
  4. K tomuto tématu bych možná přispěl i svou troškou do mlýna.
    Příspěvky obecně je - dle mého názoru - téma na delší povídání, ale jak píše Nin, méně je někdy více. Co tím chci říci?

    - Znám hráče, kteří by kolikrát svůj příspěvek tak rádi protáhli, že ve výsledku věci je poté o ničem. Vlastně takové přepisování příspěvku PJ. Oni pak totiž rádi kolikrát opisují to, co už popsal PJ, anebo to co už popsali ostatní hráči.

    Ne, že by to bylo vyloženě špatně, ale na tyhle věci je třeba trocha citu. Pokud se člověk například bojí pavouků a zopakuje PJův popis pavouka, např. "a ty chlupaté nohy, ty nohy, "Fuj, takový hnusný nohy!" pak to je naopak dobře, čili člověk může využít popisu, který píší ostatní, ale je vhodné jej užívat pouze v případě, že se víceméně vztahuje na jeho postavu, následně pak přichází obohacení situace ze strany hráče. Takže, něco stylu: Vidím krásnou dámu, jak má modré oči, červenou sukni, krásný šaty... je k ničemu a zbytečné opakování toho co již padlo, pokud se na to nevztahuje reakce hráče - zas. "Jé, ta má tak krásné šaty!"

    Toto je tedy jeden z případů, kterého jsem si na Abu všiml, že jej hráči zbytečně protahují. Znám jedince, kteří kdyby tohle zkrátili, zbyl by jim příspěvek na pár řádků.

    - z výše zmíněného pak plyne jedna z nejdůležitějších věcí - a tou je RP. Pokud si budou uživatelé tvořit postavy na jedno brdo, uvidíte časem, že vás to pomalu přestane bavit. Každý charakter by měl být totiž jedinečný originál. Takové postavy pak přidávají správné "grády pro hru."

    - a jsme u toho, příspěvek bez kvalitního RP je špatný příspěvek. Čili nezáleží na délce, ale spíše na uvěřitelnosti vašeho charakteru a já vám garantuji, že pokud budete hrát dobře svůj charakter, délku příspěvku jeho čtenáři rádi přehlédnou. Když budete psát dlouhé litanie o ničem, pak se není čemu divit, že vás hráči nebudou mít rádi. ;) A ano, právě charakter dělá mnoho, právě ten charakter, který mnozí z nás rádi přehlížejí, proto je tak důležité ho napsat dobře.

    Kromě RP by se u kvalitního příspěvku mělo sledovat ještě několik věcí. A to pak snaha o posun děje, nějaká ta logika s pravopisem, nemluvě o snaze reagovat na mnoho věcí a posunout to ještě trochu dál (např. dát podměty ostatním na tvé reakce), čímž rozvinete dobrou interakci (jak psala Nin). Mno a pokud se vám něco takového podaří, bude vám líbat ruce jak PJ, tak i hráč. ;-)

    Jinak Attio, koukal jsem na délku tvých příspěvků a nepřipadá mi, že bys měl problémy s délkou, pokud nebereš ohledy na nováčky...

    Jsme u konce, řekl bych, že z mého názoru to je vše. K těmto závěrům jsem došel teprve asi před rokem, kdy jsem měl možnost si to více uvědomit, načež nám plyne jedna hezká věc - bez praxe mi nebudete věřit. ;)
    Každopádně díky všem, kteří dočetli až sem.

    OdpovědětVymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)