pondělí 30. května 2011

Smršť otázek pro zvídavé Abariňáky

Janika:
Hmmmm, tak Smršť otázek s Janikou? ;) A vůbec, musíš se mě na něco ptát? Znáš mě natolik dobře, že si to můžeš sepsat sama :)

Margit:
No, já se tě raději ptát budu, ať je to tvými slovy řečeno a tvým slohem sepsáno - a navíc, věřím, že mě překvapíš :D

1) Začnu klasickým “smršťovým začátkem”. Jak jsi přišla na Abarin? Kdo nebo co tě sem dovedlo?
Abarin jsem si našla sama. Hledala jsem si na netu různé stránky o DrD a narazila na něj. A možnost zahrát si dračák online se mi moc líbila, nadchla mě. Bylo to zrovna v období, kdy jsme naživo moc nehrávali.

2) Hrála jsi tedy předtím DrD. Jak ses k tomu dostala?
V Ikarii jsem si přečetla recenzi na pravidla Dračího doupěte, úplně ta první. Neváhala jsem a hned jsem si je objednala, fantasy jsem měla moc ráda a tahle hra mě prostě nadchla. No a pak pravidla ležela doma v šuplíku, protože jsem neměla s kým hrát. Zlom nastal, když kluci z mého literárního kroužku v knihovně, kde jsem tehdy pracovala, chtěli napsat na psacím stroji něco do Hexaedru (klubu DrD). Slovo dalo slovo a já s nimi začala hrávat.

3) Jak dlouho vlastně jsi na Abarinu?
Od podzimu 2002, už jsem tady taky takový inventář ;-)
Někteří tě nazývají spíše legendou než inventářem ;-)
No ano, i tak se dá brát někdo, kdo je tady hodně dlouho a nacpe se do spousty jeskyní a sám jich taky spousty založí ;-)

4) Měla jsi zkušenosti z hraní DrD naživo. Co tě zaskočilo nebo překvapilo při hraní on-line?
Překvapilo mě už to, že jsem vůbec byla přijata do jeskyně ;-)
A jinak asi to, že tady na Abarinu jsem si troufla hrát to, co bych na živo asi nedala - třeba mužské postavy. A také postavy, které by se na živo hrály těžko.
Zaskočila mě nutnost hodně a dobře popisovat. To, co se dá při hraní na živo vyjádřit tónem hlasu, mimikou, tady se musí prostě popsat. A další věc je vůbec styl hry - jeden den v jeskyni se hraje třeba rok reálného času, někdy i déle.

5) Měla jsi nějaký vzor na Abarinu? Někoho, kdo tě učil?
Nedá se říct, že bych měla nějaký vzor, spíš jsem se učila od ostatních hráčů, které jsem tady potkala a poznala.

6) Pamatuješ si svoji první jeskyni na Abarinu, ve které jsi hrála, a první, kterou jsi založila jako PJ?
To se nedá zapomenout ;-)
Drze (na nováčka) jsem se vecpala do už rozjeté jeskyně Iskatské kobky - PJ Jose. Líbila se mi a tak jsem napsala Josemu do pošty - a on mě vzal.
Má první jeskyně byla Rastiho ostrovy. Ztroskotala asi na tom, že každá postava měla v příběhu svou roli, takový kousek skládačky, který zapadal do druhých a já prostě nepředpokládala, že třeba někteří přestanou časem hrát.
Do Rastiho ostrovů jsem se ti přihlásila jako téměř nováček i já, také drze do rozjeté jeskyně. Asi máme více společného ;-)
Ano, to je pravda, oboje - a jsem ráda, že jsi to tenkrát udělala, získala jsem skvělou přítelkyni ;-)
Se tu ještě začnu červenat! Díky, potěšení na mé straně - dalo mi tehdy dost odvahy hlásit se do jeskyně k již tenkrát legendě, a jsem také ráda, že jsem to udělala a získala skvělou přítelkyni.
Souhlasím - až na tu legendu ;-)
Tak legendu necháme na posouzení ostatním ;-)

7) Co se ti nejvíce líbí na Abarinu?
Samozřejmě že se mi líbí hraní samotné. Ale nejvíc se mi líbí to, že jsem zde poznala spoustu skvělých lidí, hodně z nich i osobně, navázala přátelství a kamarádství. A doufám, že další ještě poznám. Vím o několika párech, které se daly díky Abarinu dohromady. To je prostě skvělé, Abarin jako komunita, jako společenství.

8) Prošla jsi toho s Abarinem hodně. Jak se vyvíjel tvůj náhled na něj? Co pro tebe Abarin znamenal a znamená?
No ano, prošla a on (lidé na něm) si toho užili spoustu se mnou. Třeba mé výpadky ;-)
Jinak toho bylo hodně, třeba problémy Abarinu, kdy hrozilo, že Abarin zanikne, nebyly vůbec příjemné.
Ale jinak to byla láska na první pohled, místo, kde mohu přes své postavy žít několik životů, jako PJka vytvářet světy a příběhy pro ostatní a hlavně, jak už jsem říkala, lidé zde. Ti jsou to nejdůležitější. Ať už je znám jen "virtuálně" a nebo jsem s nimi zažila několik úžasných setkání a akcí. A to se myslím nemění od samého začátku, jen prohlubuje.

9) Měla jsi dlouhou odmlku, a pak návrat, jak mnozí říkají “ve velkém stylu”. Jak vnímáš svůj návrat ty sama za sebe?
Abych pravdu řekla, měla jsem z návratu strach. Bylo mi jasné, že se na mě spousta lidí musí zlobit - a oprávněně. Setkala jsem se ale s maximální podporou, za což všem, kteří mi ji projevili, děkuji. A pak přišla obrovská úleva a chuť hrát, pokračovat jak ve svých jeskyních, tak v jeskyních PJ, kteří byli tak laskaví a mé postavy nevyhodili, ale kolikrát za ně sami hráli. A to bych nebyla já, abych se nepřihlásila do několika dalších jeskyní ;-) Jsem moc ráda, protože jsem poznala další skvělé lidi. Moc si toho vážím - a zase vracíme k tomu samému, je to o lidech, o přátelství a kamarádství. Toho si vážím především.

10) Hraješ teď i jiné RPG než DrD? Jaké - a jak ses dostala k nim? Jaký herní systém teď preferuješ?
Vzhledem k tomu, že se já a angličtina moc nekamarádíme, je to trochu problém. Ale kromě DrD mě uchvátilo Vampire: The Masquerade. Vždy jsem měla slabost pro upíry a tento svět nočních tvorů je úžasný. I když pravidla neovládám nijak skvěle. A taky jsem se s nimi a tímto RPG seznámila na Abarinu.
Co se týká herního systému, dávám přednost RPG lehce poznamenanému pravidly, jak u dračáku, tak u Vampire. Je to mnohem větší zábava než se striktně držet pravidel.

11) Jaká je tvoje nejoblíbenější postava a jeskyně? Proč?
Tak to je těžká otázka. Všechny své postavy mám ráda, jinak bych je nehrála a to samé platí u jeskyní. Ale když bych si musela vybrat, tak je to Ys a jeskyně, kde za ni hraji, Vlčí stezka. A ty víš proč :-) No a pro ostatní, je to prostě taková srdcová a osudová jeskyně, těžko popisovat všechny faktory, které ji dělají výjimečnou. Snad jen - opravdu velké sžití se s postavou, intenzivní prožívání jejich osudů a skvělý PJ a spoluhráči.

12) Máš nějaký svůj oblíbený archetyp postavy? Rasa, povolání...
Jednoznačně vedou zlodějové a zlodějky, jen doufám, že nejsou všichni na jedno brdo. A rasa - je pravda, že málokdy hraji něco jiného než člověka, elfa nebo půlelfa, ale jak v mých povoláních, tak v rasách se najdou i nějaké zvláštnosti sem tam.

13) Jak vymýšlíš děj a zápletky do svých jeskyň? A co bys doporučila lidem, kteří si teď chtějí otevřít novou jeskyni?
Tak to je různé, zápletky mě napadají podle všeho možného - může mě inspirovat i písnička třeba. A s dějem si raději nelámu hlavu až tak moc, zastávám názor, že děj tvoří hlavně hráči se svými postavami a já je jen občas nenásilně na něco nebo někam navedu. Pak si totiž jeskyni užívám i já - vlastně se taky nechávám hráči a jejich nápady překvapit.
A doporučení? Hodně trpělivosti, šťastnou ruku při výběru hráčů a hlavně trochu nadhledu a velkou chuť si to užít.

14) Jaké máš zájmy a záliby, mimo Abarin?
No mimo Abarin třeba hraji dračák ;-) No dobře, tak jinak takové běžné - ráda si přečtu nějakou pěknou knížku, podívám se na film, poslouchám hudbu - skoro všechnu, pokud se mi líbí, sem tam nějaká počítačová hra, nejraději RPG. Kromě sci-fi a fantasy mám ráda horory. Co se týká hudby, dost jsme s manželem jezdívali na folkové a country festivaly, nebo na Beltine, akci se skupinami hrající keltskou a irskou hudbu a se spoustou dalšího skvělého programu.

15) Jakou máš oblíbenou knihu, film, seriál, hudební skupinu?
Knih je hodně, za všechny ale můžu jmenovat Navzdory básník zpívá od Jarmily Loukotkové. Sága - tak tady jednoznačně vede Temná věž od Stephena Kinga. Film, no těch je taky spousta, ale asi Piráti z Karibiku - Prokletí Černé perly. Seriál - Ztraceni, Akta X. A hudební skupina? Tak to je problém něco vybrat - Asonance, Klíč, Kabáti atd. atd. atd.

16) Máš nějaký tvůj oblíbený citát, životní motto?

Jedno velmi optimistické ... A bude hůř ;-)
To je motto, citát, nebo obojí? :-)
Je to motto - prostě ještě není tak špatně, no ;) Citát oblíbený nemám.

17) Kdybys mohla žít kdekoli, kdykoli a jakkoli - bez ohledu na to, jestli je to reálné, bez ohledu na všechno a všechno ostatní - kde a jak a kdy by to bylo?
No otázkou by bylo, jestli bych to byla já a nebo verze nějaké mé postavy. Já sama bych asi neměla šanci na přežití někde v minulosti třeba. Ale tak dejme tomu, že bych to zvládla - tak pokud by to nebyl nějaký fantasy svět, tak určitě doba Keltů a druidů.
Proto je zápletka jedné ze tvých jeskyní, Rosnatky, přesun osob z naší doby do fantasy světa, okořeněná setkáním s jejich vlastními postavami?
Ano, mě častokrát napadlo, že ty světy, které si tady vymýšlíme, ty postavy, které do nich zasadíme, někde třeba mohou existovat. A jaké by to bylo, podívat se do očí své postavě a zkusit jí vysvětlit, že existuje jen pro to, že jsem si ji vymyslela. Je to psycho, že? :-)
Ano, to je. Jsem zvědavá, jestli mi moje vlastní postava opravdu rozbije huobličej za to, co jsem si na ni vymyslela :-)
Tak to fakt netuším, to je mezi vámi. Opravdu jsem zvědavá, jak ty vztahy tam nakonec dopadnou :-)

18) Máš nějaký ten “dětský sen”, který si rozhodně hodláš splnit nebo již na jeho splnění pracuješ?
No dobrá, když chceš, abych tady vyzradila naše plány - plavba na pirátské plachetnic La Grace ;-) A doufám, že nám to spolu vyjde. A pokud se chcete někdo k nám přidat, budeme jen rády, že?
Jistě, že nám to vyjde. A když se bude chtít někdo přidat, bude vítán. Apropó, právě vyvíjejí výukový manuál pro námořníky-začátečníky, aby se mohli dopředu něco o obsluze lanoví naučit. A zrovna o víkendu přeplula Iónské moře. Další záznam z lodního logu bude zase za nedlouho.

19) Hrála sis jako holka na princezny?
No asi ani ne. Ale za to jsme si se ségrou hrávaly na své oblíbené postavy ze seriálů, třeba na Bodiho a Doyla z Profesionálů. Takže RPG ještě dřív, než jsem věděla, že něco takového existuje ;-)
Takže s lady Catherine bys neměnila? (Vynecháme drobnost, že titul princezna nenosí, ale lidé u nás ji tak vnímají.)
S kým? ;-) Ne, dělám si srandu, to rozhodně ne, když už princezna – tak princezna bojovnice, třeba Xena ;-)

20) Někteří vědí, že jako domácí mazlíčky máš doma kočku a hada. Proč zrovna je?
Julča (had) už to má bohůmžel za sebou. No hadi se mi vždycky líbili, nemám s nimi problém, už jako malá jsem šokovala kamarádky, když mě viděli venku s užovkou v ruce. A kočky? Neznám úžasnější, svéráznější, sebestřednější a nádhernější stvoření. Máme druhou a mám dojem, že ani tahle není úplně normální podle kočičích měřítek - o to jsme je měli
obě raději, teda Myšku ještě máme.

21) A co bys na závěr vzkázala lidu Abarinskému?
Jen jedno jediné:
Díky ;-)

Číslo 21 je v mnoha kulturách posvátné číslo, tak bych dvacátou první otázkou skončila.
Moc Ti děkuji za ochotu, za Tvůj čas a za Tvoje odpovědi.
A za trpělivost, vzhledem k tomu, že s mými odmlkami jsme ho dělaly na třikrát... ;-)
Na závěr ti já přeji co nejvíce pěkných dní na Abarinu i mimo něj, a co nejvíce pěkných příběhů na Abarinu i v životě.




= Margit a Janika =

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)