pondělí 30. května 2011

Šeptání v jeskyních a veřejné psaní myšlenek postav

Psát či nepsat v jeskyních šeptané příspěvky, psát veřejně myšlenky postav? Pojďme se na tohle téma podívat trochu blíže.

Někteří hráči tvrdí, že je zbytečné v jeskyních používat šeptané příspěvky. Argumentů mají hned několik. Pokud jsou to tací hráči, kteří s potěšením čtou příspěvky svých spoluhráčů, namítají správně, že jsou šeptáním v jeskyni ochuzeni o některé psané skvosty. Ne každý se dokáže utěšit myšlenkou, že až jeskyně jednou skončí a bude zařazena do Letopisů, budou si ji moct přečíst celou, i se šeptáním. Zvlášť, když se nejedna jeskyně hraje několik let.
Nač šeptat, říkají, dokážeme přece odlišit informace, které má hráč od těch, které zná postava.

Představme si ale situaci, kdy je příběh v jeskyni od začátku založen na tom, že postava, ať už vedená hráčem či vypravěčem, jedná v jiném zájmu, než jaký prezentuje ostatním, či je někdo úplně jiný, než za koho se vydává. Pokud se v této jeskyni nebude šeptat, vyjde pravda na povrch okamžitě. Postavy sice budou jednat správně, ale hráči samotní budou ochuzeni o moment překvapení a rozuzlení. Detektivku přece také nečtete od konce, abyste hned zjistili, kdo je vrah.

Situace s veřejným psaním myšlenek postav je ještě o něco složitější. Zase můžeme argumentovat tím, že je zábavné přečíst si, co se postavě v té které situaci honí hlavou. A opět můžeme zdůraznit, že jako dobří hráči dokážeme rozlišit myšlenky postavy od toho, co doopravdy říká a jak se ve skutečnosti chová. Dokonce můžeme veřejně psané myšlenky použít k vytváření situací, které zpestří a oživí hru. V tomto případě nejde o zneužití informací, které postava vlastně k dispozici nemá, ale o jejich využití hráčem, vedoucí k větší zábavě všech zúčastněných.

Ale i zde, u veřejně psaných myšlenek postav, je problém s vyzrazením informací ať už klíčových pro samotný příběh, tak soukromých zážitků, postojů a věcí minulých daných postav. Může být zajímavé a vzrušující odhalovat povahu a historii společníků z letmých náznaků a toho, co jsou ochotni nám o sobě prozradit. Jaká krásná nedorozumění mohou vznikat ze špatně pochopených gest, mimiky a tónu hlasu. Je dán prostor pro intriky, přetvářku a tajemství. Být překvapeni tím, jak si našeho hrdinu určitá postava dokázala omotat kolem prstu a při tom s ním mít přesně opačné úmysly, než dávala najevo. Pravda, je složitější popsat pocity a emoce bez sdělení myšlenek postavy.

A ruku na srdce, opravdu se nenecháváme ani trochu ovlivnit tím, co víme my hráči, ale naše postavy o tom nemají ani ponětí? Pokud jako hráči víme, může se stát, že podvědomě napíšeme reakci poplatnou této informaci. Neznamená to, že jsme špatní hráči. Jen nejsme dokonalí a máme tendence využít všech informací, které máme k dispozici.

Nedá se tedy jednoznačně říct, co je lepší, jestli šeptat nebo nešeptat, psát myšlenky postav veřejně, nebo je sdělovat jen vypravěči. Pokud má člověk rád překvapení, napětí, tajemnou atmosféru či atmosféru nejistoty, rád přichází věcem sám na kloub a hrává postavy, které rády intrikují a hrají s ostatními nečestné hry, je lepší šeptání a žádné veřejné myšlenky.
Ten, kdo nachází požitek při čtení příspěvků svých spoluhráčů, využívá informace, které má jako hráč k psaní příspěvků, které ostatní pobaví a zajistí zajímavou interakci mezi postavami, má rád přehled a šeptané příspěvky přespříliš dráždí jeho zvědavost a trpělivost, dá určitě přednost jeskyním bez šeptání a s veřejným psaním myšlenek postav.

Nikdo ale nejsme černobílý a tak je možné, že spousta z nás hraje v obou typech jeskyní. Jedno je ale společné nám všem. Chceme se hraním bavit a užívat si příběh, který nám vypravěč předkládá, chceme trpět, smát se, bojovat a milovat za své postavy. A je úplně jedno, jakým způsobem toho dosáhneme. Důležité je se pokusit dohodnout, navzájem se tolerovat a trochu se ostatním přizpůsobit. A není přece problém si na Abarinu vybrat jeskyni, jejíž styl nám bude vyhovovat.

= Janika =

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)